Política

L’ALTRA CARA DEL JUDICI

La prepotència inicial de Sànchez, el canvi de to i el Setè de Cavalleria

Primer Jordi Sànchez li va semblar una persona prepotent i va decidir prescindir-ne. Al final admet que va notar-lo canviat i que fins i tot li va acabar demanant el mòbil per si necessitava la seva ajuda, tal com després va succeir. L’intendent dels Mossos responsable de la brigada mòbil davant la conselleria d’Economia va descriure així els moments de tensió viscuts amb Sànchez. “Va fer una trucada davant meu i em va exigir que retirés els efectius. Li vaig dir que si volia podia trucar al papa, però que jo no retiraria ningú”, va afirmar el policia durant la seva declaració. L’advocat de Sànchez va aportar després una part del relat que ajuda a entendre la desavinença inicial. “Sabia que els mediadors havien acordat amb Sànchez que la policia no es desplegaria fins que estigués assegurat el cordó de voluntaris?”, va preguntar Jordi Pina. L’intendent va respondre que no i va reconèixer que “ni amb el Setè de Cavallaria hauria pogut entrar sense posar en risc la gent ni evitar una allau”.

LA CARA I LA CREU

Pantalons abaixats, emmanillat i colpejat
Fins i tot sense els vídeos que la presidència de la sala no deixa exhibir encara, el testimoni dels votants de l’1-O desactiva de manera contundent el relat de la suposada violència pintada pels guàrdies civils i agents de la Policía Nacional que hem escoltat. Particularment gràfica va resultar ahir la declaració del professor que va explicar el cas que va viure quan anava a votar a Dosrius. Durant la intervenció de la Guàrdia Civil va acabar amb els pantalons abaixats, colpejat i emmanillat. També va veure gent amb la camisa estripada i ensangonada. Una vegada més, les imatges haurien estat un complement perfecte.
La sensació que el judici penja d’un fil
L’atenció del judici va més enllà de les quatre parets de la sala. Ahir les sessions es van reprendre després d’un llarg pont teòricament festiu, però en què els jutjats han estat enfeinats. Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí poden presentar-se a les eleccions europees, després que el mateix Tribunal Suprem hagi retornat la pilota al contenciós. Ara queda per decidir si cal demanar al Congrés i al Senat el corresponent suplicatori per continuar processant els polítics electes beneficiats amb l’aforament de diputats o senadors. En aquest cas, el judici podria quedar ajornat sine die.
LA BARBARITAT

Xavier Trias, que va fer “la mili”, va pensar que a algú “li cauria un paquet”

XEVI SALA

L’exalcalde de Barcelona i exconseller de la Generalitat Xavier Trias va reafirmar durant la seva declaració l’actitud pacífica “i contrària a la presència d’infiltrats” que va veure tant a la concentració davant la conselleria d’Economia com davant de la seu de la CUP. “Les relacions amb ells no han estat sempre excel·lents, però la meva obligació era donar-los suport, perquè el registre no tenia manament judicial.” L’ensurt diu que el va tenir quan la gent va fer-li saber que a dins els vehicles la Guàrdia Civil s’hi havia deixat armes. “Una barbaritat. Jo, que he fet la mili, vaig pensar que al responsable de l’oblit li cauria un paquet.”

LA MOBILITZACIÓ

El sindicat Comissions Obreres, “al costat de la societat civil organitzada”

XEVI SALA

El testimoni del secretari general de Comissions Obreres, Javier Pacheco, convocat per les defenses, va provocar un altre dels moments de més tensió de la jornada, en aquest cas entre l’advocada Marina Roig i el president de la sala. Manuel Marchena va tallar Pacheco cava vegada que considerava que feia proclames sindicals. “Faci una altra pregunta”,“No em repliqui” i “No ens faci perdre temps” van ser algunes de les frases amb què va exigir a Roig que evités esplaiar-se al testimoni. Pacheco, però, va deixar clar que el sindicat va sortir al carrer “a defensar les institucions amenaçades, al costat de la societat civil organitzada”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.