Política

“Subnormal”, cops de puny i agafada de testicles: el testimoni de votants de l’1-O al Suprem

“No es tractava d’impedir que entrés la policia, sinó de dificultar”, explica un votant del referèndum a Girona

“votar és l’essència de la democràcia”, justifica una testimoni per explicar per què va anar a votar

Diversos ciutadans que van estar presents a centres de votació de Barcelona, Dosrius, Girona, Tortosa o Manresa l’1-O han relatat al Tribunal Suprem insults o cops per part de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil aquell dia. Una veïna de Dosrius, Virgínia Martínez, ha explicat com guàrdies civils la van gravar mentre plorava dient-li que estava “fent el ridícul” i que li van dir “subnormal”, mentre un votant d’un centre de Barcelona, Pere Font, ha denunciat que el van “agafar pels testicles”. Entre aquests testimonis, demanats per l’advocat defensor Jordi Pina i alguns amb llaç groc a la solapa, hi ha hagut el de Joan BonaNit, que per primera vegada ha fet pública la seva identitat i ha mostrat el seu rostre. El president del tribunal, Manuel Marchena, ha avisat la fiscalia que no pot “retreure” als testimonis haver anat a votar aquell dia tot i que coneguessin les resolucions judicials.

Durant les diferents declaracions, la fiscalia ha preguntat als votants si tenien coneixement de la suspensió del referèndum dictada pel Tribunal Constitucional (TC) o l’ordre d’impedir-lo del TSJC. “Tot i els resolucions, va decidir anar a votar?”, ha preguntat a un dels testimonis. En aquest punt, el president del tribunal, Manuel Marchena, ha avisat al ministeri públic que no pot “formular un retret” als testimonis pel fet d’haver anat a votar tot i que reconèixer en alguns casos que coneixien les resolucions judicials. “Ella en principi és lliure de decidir si vota, si no vota, si ho considera legal o si ho considera il·legal”, ha assegurat Marchena.

“Em vaig trencar”

Un votant de Dosrius, Virginia Martínez, ha explicat que, quan va intentar arribar al col·legi on hi havia el seu fill i el seu marit, un grup de guàrdies civils la van aturar. “Vaig intentar explicar que només volia entrar allí però no vaig ni acabar la frase, em van agafar l’esquena i quan me’n vaig voler adonar ja estava d’esquena a terra totalment estirada”, ha dit. La testimoni ha relatat que es va posar a “plorar histèrica dels nervis” i que li van dir que la identificarien. “Em van dir que em gravarien perquè estava fent el ridícul”, ha afegit, “m’amenaçaven, plorava, cridava, em vaig trencar”. De fet, ha dit que un d’ells la va titllar de “subnormal” i que ella li va replicar que no li faltés el “respecte”.

Joan BonaNit fa pública la seva identitat

El primer testimoni en declarar aquest dimarts ha estat Joan Porras, conegut per ser el Joan BonaNit que donava la “bona nit” als presos independentistes quan estaven a Lledoners. Per primera vegada, s’ha conegut el seu cognom i ha mostrat la seva cara, ja que fins ara no es deixava gravar el rostre.

Porras ha assegurat que a l’escola de Manresa on estava l’1-O s’hi van presentar sis furgonetes dels Mossos d’Esquadra, que van fer un “cordó policial”, van mediar amb “tres advocats” que hi havia al centre, “van entrar i es van emportar les urnes”. Porras ha remarcat que ho van fer sense provocar “cap dany ni material ni físic a ningú”, mentre aquell mateix dia havien vist imatges d’altres col·legis on “la Policia Nacional i la Guàrdia Civil havien anat a pegar als votants”.

Joan BonaNit també ha explicat que va passar la nit al col·legi amb la seva família i que va veure com un grup contrari al referèndum els va cridar des de fora “fills de puta” o “us matarem”. “Ens vam quedar a dins i, al veure que no buscàvem cap conflicte, van marxar”. En resposta a la fiscalia, ha remarcat que “en cap moment” es va plantejar que “unes votacions es poguessin considerar il·legals”. “Si és així, hauríem d’estar asseguts a la banqueta milions de catalans”.

“Em trenquen la samarreta i se la queden a la mà”

Un altre dels votants que ha testificat, Pere Sitjà, estava a Canyamars, a Dosrius (Maresme) i ha explicat com el van agredir. Ha explicat que la policia espanyola va començar a empènyer la gent cap a la paret del centre de votació, però que no estaven situats al davant de la porta. Segons ha dit, quan va intentar ajudar una noia amb crosses que havia anat per terra, un agent el va agafar per la samarreta i li va trencar completament quedant-se-la a les mans. Un altre el va agafar pel braç i, segons ha dit, un altre guàrdia civil el va colpejar amb la porra al cap, a la cuixa i li va donar un cop de peu. En canvi, ha dit que no va veure cap votant agredir policies i ha contestat a la fiscalia que sí que sabia que el referèndum estava suspès i que els cossos policials tenien ordres judicials per actuar i tancar el col·legi.

“Em van agafar pels testicles”

Un jubilat, Pere Font, ha explicat l’actuació de la policia a l’escola Víctor Català de Nou Barris. Ha relatat que els concentrats es van situar dins de l’aula on es votava, amb la porta oberta, i que ell va seure just a la porta. “Al meu cap va aparèixer un policia amb una maça i un altre amb unes tenalles, que no necessitaven perquè la porta estava oberta”, ha dit. El testimoni ha assegurat que els agents van començar a actuar sense “dir res” i ha denunciat que ell el van “agafar dels testicles” i a un altre “de les orelles”.

“Em van treure arrossegant-me i em van tirar com si fos un paquet al carrer”, ha afegit, “la caiguda em va provocar un hematoma al braç amb sang”. Font ha retreure a la policia que “no hi havia dret de tractar la gent gran d’aquesta manera” i que, posteriorment, una agent li va donar “un cop de puny a la cara”. Font va posar denúncia als Mossos i ha remarcat que les lesions han estat reconegudes per un metge forense del jutjat d’instrucció número 7 de Barcelona, que és el que investiga l’actuació de la Policia Nacional a Barcelona l’1-O.

En resposta a la fiscalia, ha defensat que coneixia que el referèndum estava “prohibit”, però ha replicat que “votar no estava prohibit”. Les acusacions també han intentat saber qui li va indicar que anés al col·legi a primera hora del matí, però Font s’ha limitat a dir que ho va saber per “canals de whatsapp” compartits amb familiars.

“Els bombers van rebre fort”

Un altre dels testimonis ha explicat el que va veure al Servei Municipal d’Ocupació (SMO) de Girona. Ha dit que van organitzar per entrar de deu en deu perquè hi havia molta gent i que van decidir que, si venia la policia, traurien de la fila la gent gran i els nens. “No es tractava d’impedir que entrés la policia, sinó de dificultar”, ha explicat Martí Carreras. Ha descrit que els agents del CNP van accedir per una porta lateral que “no estava custodiada” i que primer se’n van endur material del SMO però no urnes.

Va ser per això que van tornar a entrar en busca de material electoral i, llavors, va ser quan van arribar els Bombers. Segons ha dit, es van posar entre la policia i els votants per evitar que els colpegessin i per “defensar-los”. Carreras, que havia estat president de l’associació de veïns, ha remarcat que van intentar mediar amb la policia i demanaven parlar amb algun comandament i que a ells sí els responien però no als bombers. “Als bombers ni els parlaven, només els picaven de dalt a baix i als cascos, va haver-hi un bomber que li van trencar el braç, els van donar molt fort”, ha explicat.

A preguntes de la fiscalia de si sabia que el referèndum era “il·legal”, ha dit que sí però que pensava que això suposaria que l’Estat “no el reconeixeria” i que, per tant, entenia que no tindria “repercussió” per a l’Estat. “Com no ho tindrien en compte, calia ser molts perquè allò que es decidís fos incontestable”, ha manifestat.

“No em volia perdre res”

Una altra veïna de Dosrius, Carme Budé, ha explicat que, quan van arribar els guàrdies civils a l’Escola Castell del municipi, l’alcalde va traslladar als concentrats que s’avançaria per demanar l’ordre, però que “li van passar per sobre i van començar a repartir a tothom” sense donar-li temps al batlle “ni de demanar l’ordre”. “Segons ha dit, “hi havia la mateixa quantitat d’agents que gent” i que els concentrats “no es van oposar en cap moment”.

En resposta a les acusacions, la testimoni ha admès que sabia que el referèndum estava suspès pel TC, però ha defensat que “votar és l’essència de la democràcia”. També ha defensat que hi va anar des de primera hora: “Portàvem molts dies de molta tensió, cada dia ens aixecàvem amb notícies de registres i detencions i per fi havia arribat el dia del referèndum, no em volia perdre res, cap detall, volia veure-ho tot”. A més, ha justificat haver estat allí tot el dia per “acompanyar” els veïns durant aquella jornada. La testimoni ha justificat que els concentrats insultessin els agents quan van marxar, no a la seva arribada, després de rebre una “pallissa”.

“Els Mossos van intentar entrar molts cops”

Un altre votant que va ser al local social de Cànoves i Samalús (Vallès Oriental), Josep Fort, ha explicat que els Mossos van fer fins a quatre intent per entrar al local però que van reconèixer ells mateixos que no podien entrar “per la gran quantitat de gent que hi havia”. “Som un poble de 3.000 habitants i hi havia fins a 600 persones”, ha dit. A preguntes de Jordi Pina, ha dit que no hi va haver cap actuació violenta per part de la policia catalana i “encara menys” per part dels ciutadans. També ha descrit que ningú els va dir que havien d’anar al centre a una hora concreta i ha parlat d’una “autoorganització de la gent del poble”.

A més, ha dit que cap grup contrari al referèndum es va presentar al local i que, per contra, hi havia gent que no tenia pensat votar i que “després de veure les imatges de les càrregues va anar a votar i va votar que sí”.

“La Policia Nacional va veure que era perillós per la quantitat de gent”

Una altra testimoni, Mercè Alegre, ha explicat que la Policia Nacional va anar almenys dues vegades a l’escola La Llotja de Barcelona, però que no van acabar actuant. “Ells mateixos van veure que era perillós per a la gent”, ha dit, per la quantitat de persones que hi havia concentrades. Però ha afegit que, tot i que ho van demanar a través d’un micròfon, “la gent no volia marxar, tot i que plovia, volien votar i hi havia cues immenses”.

Alegre, advocada de professió, ha qualificat de “festa” el que va viure en aquest centre durant els dies previs a l’1-O, “amb nens dormint allí” i amb un ambient “d’il·lusió, alegria i diversió”. De fet, ha dit que agents dels Mossos s’hi van presentar diverses vegades i que van marxar “una mica molestos”.

“Vam dir als mossos que no els deixaríem passar”

Un professor universitari, Víctor Manuel Suñé, ha explicat que els mossos es van presentar diverses vegades a l’escola l’Alzina de Barcelona, però que els van advertir que “no els deixaríem passar”, que no va presenciar cap enfrontament verbal ni físic i que es van limitar a aixecar acta. Tampoc en va presenciar cap un altre testimoni d’un centre de Tortosa, Joaquim Vallès, que ha dit que els agents de la policia catalana hi van anar almenys dues vegades, van aixecar acta i es va poder votar durant tot el dia. “Era una gran festa, la gent estava molt contenta, amb molta alegria de poder votar”, ha afegit.

  • 12:47 S'acaba la sessió del matí. El judici continuarà a les quatre de la tarda
  • 12:46 Joaquim Vallés: "Els Mossos ens van demanar qui era el responsable. Vam dir-li que ningú en concret"
  • 12:45 Joaquim Vallés: "No hi va haver cap enfrontament entre els Mossos i la gent. Allò era una festa"
  • 12:45 Joaquim Vallés: "Els Mossos van passar cap a les 6 del matí, van veure que no podien entrar, van aixecar acte i se'n van anar"
  • 12:44 Ara declara Joaquim Vallés que va votar a la seu del Banc d'Espanya a Tortosa
  • 12:42 S'acaba la declaració telegràfica de Víctor Manuel Sunyé
  • 12:41 Víctor Manuel Sunyé: "Vam dir als Mossos que no els deixariem passar"
  • 12:40 Víctor Manuel Sunyé: "Érem uns centenars de persones al col·legi, vaig passar-hi la nit i hi vaig dormir"
  • 12:38 Declara ara el professor d'universitat Víctor Manuel Sunyé Socias que va votar a l'institu Alsina
  • 12:37 Després de la pausa torna a reprendre el judici, avui amb la declaració de votants dels primer d'octubre. Queden dos testimonis programats per la sessió del matí. A la tarda n'hi ha deu més de previstos.
  • 11:44 Marchena para el judici fins a les 12.30h
  • 11:43 "Els mossos no podien entrar i la Policia Nacional que van venir dos cops, no van poder passar perquè hi havia molta gent"
  • 11:42 "Hi havia molta gent votant. Unes 3.000 persones. No hi va haver cap acte de violència. Sinó manifestacions d'emoció. Va ser una festa. Quan vam començar a veure imatges del que passava a altres col·legis, ens vam emportar els nens"
  • 11:40 "Em vaig quedar a dormir el dissabte a la nit. Els Mossos van venir dos o tres cops i ens van avisar que a les 8h havien de tancar el col·legi i que no podia quedar ningú"
  • 11:38 Ens vam quedar tot el cap de setmana perquè els alumnes de l'Escola Superior Disseny i d'Art i Llotja de Sant Gervasi van organitzar diferents tallers. Els veïns ens vam organitzar per estar el cap de setmana
  • 11:37 El vuitè testimoni és Mercè Alegre. És advocada i va votar a la Llotja de Barcelona
  • 11:34 Acaba el setè testimoni
  • 11:34 "No hi va haver cap acte de violència ni per part dels Mossos ni per part nostra". "Ningú ens va dir que havíem d'estar al centre electoral. No vam rebre cap convocatòria. Ens vam autoorganitzar"
  • 11:32 "El binomi va intentar tancar el centre en diverses ocasions, a les 12h, les 16h i a les 20h". "Cada cop hi havia més gent. Hi havia unes 500 o 600 persones"
  • 11:32 "Al nostre centre hi havia un binomi. Van venir a dir que venien a clausurar el col·legi. Però la gent no els hi va permetre. La gent es va posar davant la porta i ells van dir que amb tanta gent no podien entrar"
  • 11:31 El testimoni Josep Fort va ser al local social de l'Ajuntament de Cànoves i Samalús l'1-O. "Vam votar amb normalitat, seguint les notícies que arribaven del que passava als pobles del voltant"
  • 11:29 El setè testimoni del dia és Josep Fort. Fins ara a la llista de testimonis inicial, la defensa ha renunciat a dos testimonis
  • 11:28 "La gent no va empényer la policia. Estàvem amb les mans aixecades. Només dèiem 'Volem votar'". Acaba la declaració del testimoni
  • 11:25 "Jo estava a primera fila i no hi havia cap encaputxat"
  • 11:24 "La policia quan va arribar no ens va dir res de res. Estava en primera fila i només en un moment determinat van començar a arrencar la gent i a tirar-los d'un lloc a l'altre"
  • 11:22 Pregunta la fiscalia. "Vaig anar a votar al centre que vaig sempre a votar"
  • 11:22 "Com que el braç em feia molt mal, vaig anar al CAP. Després vaig anar a posar una denúncia als Mossos d'Esquadra. I va ser reconegut pel metge forense del jutjat"
  • 11:21 "La policia es va emportar les urnes i el material que hi havia"
  • 11:20 "A fora vaig parlar amb un policia i li vaig dir que no tenien dret a tractar així la gent gran. Llavors va venir una policia i em va pegar un cop de puny"
  • 11:20 "Tres o quatre policies em van agafar i amb van arrossegar com si fos un paquet i em van tirar al carrer. Em va sortir un hematoma al braç"
  • 11:19 Va entrar la Policia Nacional a dins l'aula. Nosaltres estàvem asseguts a la porta i la resta de peu i cridàvem: "Votarem". "Sense dir res a la gent, van començar a agafar la gent. Em van agafar pels testicles i em van deixar caure a terra"
  • 11:18 Van aparèixer unes vuit dotacions de la Policia Nacional. Vam deixar les portes obertes de l'escola. Només podíem accedir a una aula. Com que la gent es va espantar, tothom va entrar dins l'aula
  • 11:17 El testimoni explica que va arribar la Policia Nacional cap a les 9h al col·legi. A primera hora va aparèixer una parella de mossos. Com que estava ple perquè feien un recital de poesia no van poder entrar
  • 11:16 El sisè testimoni d'aquest dimarts és Pere Font, enginyer tècnic en telecomunicacions jubilat. Va votar al col·legi Víctor Català de Barcelona
  • 11:13 "La gent gran o la que anava amb cadira de rodes. Venien i després marxaven a casa. Si es quedaven era perquè volien". Acaba el cinquè testimoni.
  • 11:10 "La sort era que hi havia molta gent que volia passar. La desgràcia era que van començar a arribar imatges de les càrregues policials a altres escoles de Girona"
  • 11:09 "Hi havia mossos i el seu deure era evitar-lo. I per tant, nosaltres defensàvem el nostre dret a votar. Sé que hi eren perquè la gent ho deia. No els vaig veure intervenir"
  • 11:08 "Nosaltres teníem moltes ganes de votar i volíem fer el possible per fer-ho"
  • 11:07 "Il·legal, el que entenia perquè precisament no el tindrien en compte, havíem de demostrar que no només érem capaços de votar, sinó que votaríem molts i seria incontestable el que votaríem"
  • 11:06 Pregunta la fiscalia. "No hi havia cap convocatòria. Ens anàvem apropant perquè teníem ganes d'estar-hi"
  • 11:04 "Als bombers els van pegar de dalt a baix, els van colpejar molt fort"
  • 11:04 "L'únic que vam fer va ser cridar. Era incredulitat del que estava passant. Alguns vam intentar tranquil·litzar ànims d'uns i altres. Sobretot volíem parlar amb algun comandament, però la policia ens va dir que ja era tard"
  • 11:03 "Els agents que anaven amb el peto van sortir amb el material i els que van entrar a pegar anaven totalment uniformats". "Van arribar els bombers, que es van posar en un cordó separant la policia de la gent"
  • 11:01 "Però llavors la policia va tornar a entrar i van començar a pegar la gent que hi havia gent, que surt cridant i plorant per la porta lateral"
  • 11:01 "Llavors vam anar cap a la porta lateral. Llavors els agents sortien amb bosses i caixes amb material. Però no es van endur les urnes"
  • 11:00 La gent estàvem davant la porta principal de pau o entrellaçats. La gent cridava més per treure la trensió: "Votarem, votarem". La policia va entrar dins per la porta lateral i els companys de dins van començar a cridar
  • 10:59 La Policia Nacional va entrar per la porta lateral, de sortida d'emergència, on no hi havia ningú. Sense posar-se en contacte amb ningú, va trencar la porta i va entrar.
  • 10:57 Explica que en aquell col·legi electoral va arribar la Policia Nacional, quan hi havia unes 200 persones fent cua.
  • 10:56 El cinquè testimoni del judici és Martí Carreras. Va votar al servei municipal d'ocupació de Girona
  • 10:54 "Quan va arribar l'urna, l'escola estava oberta". Acaba la declaració de la quarta testimoni del dia
  • 10:53 "No vam insultar a la Guàrdia Civil quan van arribar. Quan van marxar, sí. Després de pegar-nos, els vam insultar"
  • 10:52 "Em vaig quedar al col·legi per acompanyar els meus veïns i intentar parlar amb la policia"
  • 10:51 "La idea era quedar-me unes hores i marxar. Però van començar a arribar vídeos del que havia passat a Barcelona, Canyamars... I amb això penses que no te'n pots anar. Volia acompanyar la gent que estava allà"
  • 10:49 "Quan va arribar l'urna, allò era una festa!"
  • 10:48 "Vaig arribar abans de les 7h del matí. Hi vaig arribar a aquesta hora perquè no em volia perdre cap detall, ho volia veure tot. Per saber si arribava l'urna o no. Hi van arribar les urnes"
  • 10:47 "No m'imaginava en cap moment que la Guàrdia Civil pogués venir allà". "Encara que els polítics m'haguessin dit que no hi anés, jo aquell dia hagués anat a votar"
  • 10:47 "Votar és l'essència de la democràcia. Si un referèndum no està prohibit i no entenc perquè aquest sí"
  • 10:46 Torn de la fiscalia. "No vaig rebre cap comunicació sobre on anar a votar. Sempre votem allà"
  • 10:46 "Nosaltres no ens vam enfrontar en cap moment. No vaig veure que ningú s'enfrontés a la policia. Es van endur l'urna"
  • 10:45 "L'alcalde ens va dir que s'avançava i que els hi demanaria l'ordre. Vam passar-hi per sobre i ens vam començar a pagar. Amb els escuts, van treure les porres..."
  • 10:44 "Erem uns 50 persones. Vam veure de lluny com arribaven. Ens vam posar a cantar 'Els Segadors'. Quan estaven a prop vam callar i vam començar a cridar fora, fora"
  • 10:43 Explica que "la Guàrdia Civil va arribar a les 14h, que és quan hi havia menys gent a l'escola"
  • 10:42 La següent testimoni és Carme Budé. Va anar a votar a l'escola Castell de Dosrius
  • 10:40 Acaba el tercer testimoni d'avui.
  • 10:40 "Crec que se'ls va permetre el pas a la Guàrdia Civil perquè van entrar". "Ens van empènyer els que no estàvem a la porta"
  • 10:38 Torn de l'Advocacia de l'Estat. Pregunta si la Guàrdia Civil els van comunicar que entrarien al col·legi per requisar el material: "No ens van dir absolutament res"
  • 10:38 "Al col·legi hi anaven els veïns a votar"
  • 10:37 Torn de preguntes de la fiscalia. Fa les mateixes preguntes. Com sabia que havia d'anar a votar en aquell col·legi, si sabia que el Constitucional no permetia el referèndum...
  • 10:36 El torn de l'advocada Marina Roig. El testimoni explica que no va veure ningú que s'enfrontés amb la Guàrdia Civil
  • 10:35 El testimoni explica que van arribar furgonetes de la Guàrdia Civil: "Quan va arribar la Guàrdia Civil, jo ja havia votat i estava parlant. Van fer una fila davant nostre i van començar a empényer la gent cap a la paret"
  • 10:33 El testimoni explica que va arribar furgonetes de la Guàrdia Civil: "Quan va arribar la Guàrdia Civil, jo ja havia votat i estava parlant. Van fer una fila davant nostre i van començar a empényer la gent cap a la paret"
  • 10:31 El tercer testimoni és Pere Sitjà. És enginyer informàtic i va anar a votar al casald e les Cotxeres de Canyamars
  • 10:29 Virgínia Martínez: "Estàvem en el centre electoral per defensar el nostre dret al vot"
  • 10:27 Marchena demana al fiscal Fidel Cadena que no li retregui a la testimoni la decisió d'anar a votar perquè "és lliure" per fer el que vulgui
  • 10:25 Virgínia Martínez, testimoni ciutadà: "Vaig escoltar com dins l'escola cantaven 'Els Segadors', vaig veure com els antiavalots hi anaven i aleshores vaig escoltar molts crits"
  • 10:24 Vídeo de la testimoni que està explicant la seva experiència a l'1-O amb la Guàrdia Civil
  • 10:22 Virgínia Martínez: "Em van agafar la bossa i un guàrdia civil li va dir a l'altre: agafa-li les dades que aquesta ara sabrà el que es bo ..."
  • 10:21 L'anterior testimoni, Joan Porras, és el conegut com a 'Joan Bonanit', que durant cada nit anava a Lledoners a dir "bona nit" als presos polítics. Fins ara havia mantingut l'anonimat, però en la seva declaració al jutjat ho ha fet sense amagar la cara
  • 10:20 Virgínia Martínez: "La Guàrdia Civil em va agafar per l'esquena i em va llançar al terra. Vaig trencar a plorar i vaig començar a cridar 'no teniu dret a fer-me això'"
  • 10:19 Virgínia Martínez, testimoni ciutadà: "L'1 d'octubre vaig votar a l'escola Castell de Dosrius"
  • 10:17 La testimoni diu que la policia va arribar al migdia a Dosrius. Marchena la interromp perquè estava explicant massa detalladament el que va fer el diumenge 1-O
  • 10:16 La següent testimoni és Vigínia Martínez. És professora jubilada i va votar a l'escola Castell de Dosrius
  • 10:15 L'acusació pregunta si és soci d'Òmnium Cultural. El testimoni diu que sí i que també ho és d'altres entitats
  • 10:14 Votacions a l'Institut Pius Font i Quer de Manresa
  • 10:13 "Vam anar al centre per celebrar una jornada de celebració, una festa de democràcia"
  • 10:13 Cordó dels Mossos d'Esquadra a l'Institut Pius Font i Quer de Manresa
  • 10:13 Pregunta l'Advocada de l'Estat.
  • 10:11 Pregunta la fiscal Madrigal, que li pregunta com sabia que havia d'anar a votar en aquell col·legi. El testimoni respon que és el col·legi habitual on va a votar sempre
  • 10:11 El testimoni explica va estar tota la nit al col·legi electoral "per celebrar el dia festiu amb familiar, veïns i amics". "Vam estar catant, jo vaig tocar la guitarra i va ser una jornada de celebració"
  • 10:09 El testimoni explica que els Mossos van entrar dins de l'Institut i que es van emportar les urnes amb bosses de plàstic sense cap problema
  • 10:08 Joan Porras explica que durant el dia van arribar furgonetes dels Mossos d'Esquadra a l'Institut. "Van fer un cordó policial a la porta i no deixaven entrar ningú però sí que es podia sortir"
  • 10:06 El testimoni va votar a l'Institut Pius Font i Quer de Manresa. Explica la presència d'un binomi de Mossos
  • 10:05 Comença el judici. El primer testimoni és Joan Porras
  • 09:21 Consuelo Madrigal i Fidel Cadena seran els fiscals en la sessió d'aquest matí del judici del procés
  • 09:14 Dolors Bassa, Carme Forcadell, Oriol Junqueras, Jordi Turull, Raül Romeva, Quim Forn, Josep Rull, Jordi Cuixart i Jordi Sánchez ja han estat traslladats de la presó al Tribunal Suprem
  • 09:03 En total, està previst que declarin avui al Suprem 22 testimonis, tots citats per la defensa de Jordi Sànchez
  • 08:58 Aquest dimarts comencen a declarar testimonis de ciutadans que van estar presents a diferents centres electorals l'1-O


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona