Política

Un policia jubilat sosté que la Guàrdia Civil pegava en l’1-O

Indica que un agent va caure sol i no per una cadira llançada

Prohibeixen als testimonis saludar els presos polítics

Un agent de la policia espanyola jubilat, Nemesio Fuentes, va desmentir ahir agents de la Guàrdia Civil, en el judici al Suprem, i va assegurar que van ser aquests i no pas els ciutadans els que van pegar als concentrats a la porta de l’institut Quercus, de Sant Joan de Vilatorrada per votar en el referèndum de l’1-O. Una desena de ciutadans també van declarar ahir que van col·laborar perquè tothom pogués votar al seu municipi.

“Em vaig oferir voluntari per presidir una mesa de votació a l’institut Quercus. Quan va arribar la Guàrdia Civil vam aturar la votació. No van dir res i van començar a trencar la porta. Si ens ho haguessin preguntat, els hauríem dit que la porta s’obre cap en fora...Van pegar a la gent, com als meus dos fills”, detallava Fuentes al penalista Jordi Pina, que l’havia proposat. El fiscal Jaime Moreno, molest amb el relat, li va preguntar per l’escena en què un agent cau i alhora es veu una cadira que el toca. “Jo estava allà mateix, i l’agent cau sol amb els vidres trencats i la cadira el toca després.” Moreno, empipat del tot, li va etzibar: “Llavors, l’agent va caure sol?”, pregunta que no va fer arronsar el testimoni.

La majoria de votants que han desfilat aquesta setmana pel judici han hagut de respondre per què van anar a votar en un referèndum suspès. Els funcionaris, de manera inquisitorial, també han prohibit a alguns testimonis l’acció de donar la mà als presos polítics, asseguts a la banqueta dels acusats.

La fiscalia, contra la llibertat dels presos que són diputats

Jurar i recollir l’acta de diputats al Congrés i al Senat emmanillats. És gairebé el que proposa la fiscalia al Tribunal Suprem, al qual demana que desestimi la petició de llibertat provisional dels tres presos polítics de JxCat, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull, i dels dos d’ERC, Oriol Junqueras i Raül Romeva (senador), per poder assistir a la sessió de les cambres del 21 de maig vinent.

En un escrit, comunicat ahir, la fiscalia sosté que “es manté el risc de fugida” en tots cinc casos i encara més –precisa– ara, en què el judici està en la recta final, i que la fugida d’algun d’ells provocaria tornar a repetir la vista des del seu inici, com marca la llei. La fiscalia també afirma que no cal que el Suprem demani l’autorització (el conegut suplicatori) al Congrés i al Senat per continuar el judici contra ells perquè, segons l’article de la Constitució i la normativa del Congrés i de la llei d’enjudiciament criminal al qual apel·la la seva defensa, el penalista Jordi Pina, no recullen la protecció dels diputats en la fase del judici o recursos de la sentència, només pel fet de ser detingut, inculpat o processat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Les protestes propalestines es traslladen als campus dels Estats Units

barcelona
Estats Units

Un editor de premsa groga reconeix que va afavorir Trump en la campanya de 2016

Barcelona
estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona