Política

JORDI VIÑAS

ALCALDE DE SALT I CANDIDAT D'ERC

“Volem una ciutat verda, d’oportunitats i educadora”

Es promourà una residència per a estudiants

Proposa la bonificació del transport públic a la gent gran i als menors de 12 anys

Psicòleg i logopeda, treballa al CAP Güell de Girona. Té 46 anys. És fill de Salt, del Barri Vell. I en l’actualitat viu al Veïnat. El 2015, Viñas va encapçalar per primer cop la candidatura d’ERC i va assolir l’alcaldia, mitjançant un govern de coalició amb IpS-CUP. Fa 4 anys ERC va fer molt bons resultats a Salt en comparació amb el 2011, quan no va obtenir representació al municipi.

“Seguirem treballant per la justícia i la cohesió social, la no discriminació, per la dinamització econòmica del municipi, per l’educació d’una ciutadania lliure i per una gestió pública dels serveis eficient i responsable. Som la candidatura dels valors republicans.” Així ho destaca l’alcalde de Salt, Jordi Viñas, que torna a encapçalar la llista d’ERC en les eleccions locals del 26 de maig.

Quina valoració fa d’aquests quatre anys?
Crec que en podem fer un bon balanç, sobretot perquè hem establert unes bases econòmiques que ens permeten mirar al futur amb capacitat d’inversió. Això és beneficiós per poder augmentar la qualitat de vida dels nostres veïns i veïnes. Un altre aspecte a destacar del mandat ha sigut la pau social, que feia anys que Salt no tenia i que s’ha traduït en el ple. Tot i que hem governat en minoria, hem estat capaços d’aprovar quatre pressupostos municipals. Hem tingut capacitat de consens i de diàleg. Hem procurat que el ple sigui un espai d’opinió pública, però no un galliner. Hem estat molt al carrer, escoltant la gent i les seves necessitats. Vam organitzar l’1-O i estem al costat del país i dels nostres governants. Hi vam ser i hi som defensant la democràcia.
Què destacaria del nou programa?
Inclou més de cinquanta propostes entorn de quatre grans àmbits: volem una ciutat verda, una ciutat educadora, una ciutat amable i una ciutat d’oportunitats. Pel que fa al primer eix, seguirem apostant per la sostenibilitat ambiental, en l’avanç en l’ús de les energies renovables, el potenciament del transport públic, la protecció dels espais naturals i l’ampliació de la xarxa dels carrils bici. Treballarem per augmentar la freqüència de la línia de bus L9, que va de Salt a la UdG. Un altre objectiu és ampliar les bonificacions del transport públic a la gent gran i als menors de 12 anys, de les quals aquest mandat ja se n’han pogut beneficiar els joves estudiants. I també pensem en la projecció d’un alberg i d’un centre d’interpretació de les Deveses.
I dins l’eix de ciutat educadora?
Apostem per l’Educació 360. Entenem que l’educació va més enllà de la jornada lectiva escolar i que és 24 hores al dia. Un dels punts importants és l’execució de les accions que recull el pla educatiu de ciutat, que va ser elaborat fruit del consens de la major part dels grups municipals i la comunitat educativa. L’aplicació del pla és una lluita clara contra la segregació, i vam ser un dels municipis de Catalunya que ens vam adherir al pacte contra la segregació escolar, que també va ser signat pel Departament d’Educació, el Síndic de Greuges i la comunitat educativa del país. El departament destinarà recursos per combatre la problemàtica i esperem veure’ns beneficiats. Entenem que, des del moment que es crea aquest pacte, el que es vol és que el document no quedi en paper mullat. És un objectiu de país. A banda, el govern de la Generalitat ja ha aprovat l’encàrrec de la construcció del nou institut Salvador Sunyer; hem desencallat el projecte de la nova escola El Gegant del Rec i s’ha de treballar per aconseguir un quart institut a Salt. També tenim previst fer una altra pista poliesportiva, la qual es faria entre el pavelló de Salt i el de gimnàstica.
A banda, plantegen 14 propostes en l’eix de ciutat amable. En què consisteixen?
La idea és que els espais públics siguin de trobada, de convivència, que estiguin ordenats i nets. Que es fomenti la cultura i l’esport, i que hi hagi uns equipaments adequats i amb importància pel que fa al seu manteniment. Continuarem ajudant les comunitats de veïns i volem incrementar els recursos dels serveis d’atenció a les persones, com els educadors de carrer, els agents cívics, la policia local... Com que l’Ajuntament tindrà capacitat d’inversió en els propers anys, també es podran executar millores en carrers, places, parcs i en l’enllumenat. I es té la voluntat d’ampliar les càmeres de videovigilància i els lectors de matrícules.
Una de les queixes habituals de l’oposició ha estat relacionada amb el servei de neteja. Pensa que està justificada?
L’any passat es va implementar el nou contracte de neteja viària i gestió de residus. Qualsevol canvi necessita un temps, si bé el servei ha millorat molt respecte a l’anterior: hi ha hagut un canvi de contenidors; s’ha posat en marxa la recollida porta a porta de cartró, i la recollida de voluminosos és de dilluns a diumenge, quan abans era de dilluns a divendres.
I pel que fa a les ocupacions de pisos?
Cal un compromís de tres administracions: el Departament d’Interior, el de Justícia i el d’Habitatge. Els ajuntaments sols no ens en podem sortir. Aquest mandat hem intentat separar el que són les ocupacions d’emergència i de necessitat de les delictives. Hem donat sortida a les situacions d’emergència amb l’adquisició de més de 80 habitatges, a través del dret de tanteig i retracte. També hem resolt més de 400 casos mitjançant els lloguers socials. Seguirem invertint en la compra d’habitatges per destinar a polítiques de lloguer social i per a joves.
Amb l’horitzó d’una ciutat d’oportunitats?
Sí, s’ha de tenir en compte tant el petit comerç com els nous espais de desenvolupament de la ciutat. La dinamització de l’entorn de l’Espai Gironès s’ha començat a notar, amb noves empreses. Però falta l’eclosió del propi sector sud, en el qual batallarem per acollir un equipament sociosanitari de primer nivell i les facultats de medicina i infermeria. I promourem una residència d’estudiants. Salt és una ciutat universitària i hem de ser capaços de generar aquest equipament. I pel que fa a la Coma Cros, la muscularem encara més amb aquells espais que té per créixer i desenvolupar.
Està d’acord amb l’afirmació que actualment Salt té més visibilitat tant dins l’àmbit gironí com en el català?
Hem intentat fer valdre Salt, que té un potencial fantàstic. Des de les administracions hem de facilitar que la gent pugui opinar i decidir, tant sobre qüestions transcendents del municipi com del país. Durant aquest mandat hem fomentat molt la línia de la participació ciutadana i la continuarem reforçant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona