Política

ERC no es tanca a investir Sánchez tot i la trencadissa

El president veu “conflicte” en el vet a Iceta i estudia la investidura sense independentistes si els presos són suspesos i en té prou amb 174 vots

Els republicans volen Junqueras en un lloc visible

La trencadissa entre el PSOE i l’independentisme pel frustrat salt de Miquel Iceta a la presidència del Senat no significa que ERC es tanqui en banda a afavorir la investidura de Pedro Sánchez, sinó que el republicà Gabriel Rufián manté la “mà estesa” als socialistes i confirma que hi ha un diàleg obert. Però Sánchez interpreta que tant ERC com JxCat “volen viure del conflicte” i ja tem un bloqueig que amenaci la seva investidura, així que estudia la viabilitat d’una carambola que li aplani l’elecció: que els quatre diputats presos –Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull– siguin suspesos abans del ple d’investidura i que la majoria es rebaixi de 176 a 174 escons per sumar els vots del PSOE, (123), Unides Podem (42), el PNB (6), Coalició Canària (2), Compromís (1) i el Partit Regionalista de Cantàbria (1) i arribar als 175 suficients per ser investit aprofitant-se d’una alteració parlamentària.

El Congrés es prepara per viure dimarts el seu ple més excepcional amb quatre diputats arribant en furgons de la Guàrdia Civil des de Soto del Real al ple que elegirà la mesa de la cambra. La votació per elegir el president, quatre vicepresidents i quatre secretaris –en què el PSOE tindrà tres seients i una majoria amb Podem (2) davant Ciutadans i el PP, amb dos cadascun– serà un primer termòmetre de les aliances. La proximitat de la triple cita electoral del 26 de maig, però, farà que els partits no mostrin les cartes fins que l’endemà s’obri pas la necessitat de Sánchez de treballar-se la investidura. “Nosaltres no serem els responsables que els fills d’Aznar i Don Pelayo arribin a La Moncloa però tampoc li donarem [a Sánchez] un xec en blanc”, va indicar ahir Rufián després d’una reunió del grup d’ERC al Congrés. I ell mateix va desvelar que fins i tot enmig de l’actual trencadissa està parlant regularment amb la portaveu del PSOE, Adriana Lastra, i que això “és positiu i sa”.

“Un xàfec que passa”

Rufián va trobar una metàfora meteorològica per explicar que el vet a Iceta no nega la predisposició d’ERC amb Sánchez: “Per a nosaltres és un xàfec que ha de passar aviat.” Però Sánchez va ser més dur: “Veten Iceta perquè no volen solucions, perquè volen viure del conflicte. Però els donaré una mala notícia: hi haurà solucions, hi haurà convivència.”

Com que el Suprem limita a l’hemicicle l’espai de llibertat dels quatre diputats presos i del senador Raül Romeva, la pugna d’ERC i de JxCat és conquistar un espai de màxima visibilitat central en un moment especial de recol·locació dels escons per l’auge del PSOE, la davallada del PP i la irrupció de Vox amb 24 diputats. Com que no hi ha un dret a una plaça per se i alhora el costum dicta que el PSOE ocupa el flanc esquerre i el PP s’atrinxera al dretà, ERC vol fer valer els seus 15 escons i el fet de ser el primer partit de Catalunya per reservar un lloc de privilegi a Junqueras.

Quan queden quatre dies per al ple inaugural de les Corts, el Suprem no ha resolt el recurs dels advocats Andreu Van den Eynde i Jordi Pina perquè els presos puguin recollir la credencial abans. El cas més flagrant és el de Romeva: el Senat –a diferència del Congrés– exigeix la recollida en persona abans del ple. Si bé el Suprem es planteja autoritzar la recollida, és improbable que hi hagi dos trasllats en dos dies des de Soto del Real al centre de Madrid i el més probable és que ho facin dimarts minuts abans del ple.

LES FRASES

És positiu i sa que els portaveus parlin i jo parlo amb la portaveu del PSOE
Gabriel Rufián
portaveu d’erc al congrés
Veten Iceta perquè no volen solucions i sí viure del conflicte. Els dono la mala notícia: hi haurà solucions
Pedro Sánchez
president espanyol


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona