Política

Can Frigola centra la polèmica del debat a Cassà

Discrepàncies entre ERC i Junts per Cassà, que qualifica la compra de l’edifici històric de “voluntat unipersonal” de l’equip de govern

El PSC critica “projectes faraònics” a la zona esportiva

Discrepàncies en el debat de Cassà de la Selva en relació amb la compra de Can Frigola , la casa fortificada del segle XVI i l’únic bé cultural d’interès nacional que hi ha al municipi. L’alcalde actual i cap de llista d’ERC, Martí Vallès, va defensar “l’oportunitat històrica” i va qualificar l’adquisició de “fantàstica” amb un “preu raonable” tot recordant la necessitat de tenir més espai municipal. Vallès va enumerar altres compres d’edificis patrimonials com ara la Sala Galà o Can Trinxeria i alhora la recomanació feta per l’historiador Quim Nadal sobre el fet que un ajuntament adquireixi patrimoni. Per contra, l’alcaldable de Junts per Cassà, Robert Mundet, va argumentar la “manca de consens” a l’hora de fer efectiva una adquisició de la qual no hi havia “cap necessitat”. “La finca està com està i els propietaris s’han tret un pes de sobre”, va assenyalar l’alcaldable de Junts per Cassà. Per Mundet, a més, “Nadal va fer una opinió personal i la compra de Can Frigola va ser una voluntat unipersonal de l’equip de govern”. Mundet va recriminar a Vallès manca de transparència i comunicació al llarg de tot el procés. L’alcaldable de Junts ho va atribuir a una manca de confiança personal. També en contra de la compra s’hi va mostrar Marià Montsunyer, cap de llista del PSC, i que es presenta a les eleccions amb la voluntat de recuperar la representació al consistori cassanenc. Montsunyer va considerar que un ajuntament no pot actuar com al “Monopoly i comprar sense saber què fer-hi”.

El debat a Cassà de la Selva , es va celebrar ahir al vespre a la Sala Centre Recreatiu, plena de veïns. El to va ser relaxat, propiciat pels moderadors, Mateu Ciurana i Joan Carles Codolà, però també pel format del debat. Fins i tot en els moments de discrepància política, el fairplay es va imposar. Així, el cap de llista del PSC, Marià Montsunyer, va acusar l’Ajuntament republicà de “malversació de fons públics” per haver encarregat un pla estratègic d’educació local a una empresa especialitzada per 18.000 euros. Des d’ERC, Martí Vallès va defensar el pla argumentant que era “una inversió” per al municipi i l’aposta per “l’educació 360”. El candidat de Junts per Cassà, Robert Mundet, va proposar augmentar els serveis del dinamitzador juvenil, on considera que hi ha un buit “per als nanos que no tenen activitats extraescolars; ha de ser un punt de trobada”. També va demanar consens en l’àmbit educatiu local. Al llarg del debat, l’actual alcalde, Martí Vallès, va reivindicar l’acció de govern feta en aquests últims quatre anys en els blocs plantejatsi que incloïen temes des d’urbanisme, serveis a les persones, cultura, joventut i esports i la gestió municipal i promoció econòmica.

El PSC es va mostrar crític amb els pàrquings “dissuasius esquitxats” pel poble i amb projectes faraònics a la zona esportiva. Com a propostes, considera que s’ha de reviscolar el casal de jubilats i crear una regidoria del suro però no de caire etnogràfic. Va proposar també crear un consell de l’esport per “mancomunar serveis”. Montsunyer va instar al desenvolupament del polígon industrial. “Estem a vint minuts de l’aeroport, ens hauríem de vendre”, va dir. Quant a la mobilitat a la plaça de la Coma, Vallès va defensar el procés participatiu fet mentre que Mundet, contrari al tancament al trànsit, “la deixaria oberta, és un pas franc pel poble”.

Les propostes de Robert Mundet de Junts per Cassà van posar èmfasi en la manca d’habitatge de lloguer i en modificar alguns impostos i taxes per rebaixar la pressió fiscal, a més de suport a les famílies monoparentals. També es va mostrar crític amb el projecte de zona esportiva, “no assumible”.

Fundació Josep Lloveras
Martí Vallès va anunciar durant el debat la possibilitat que la Fundació Josep Lloveras es pugui establir a Cassà i concretament a la Torre Salvana. Es tracta però d’un projecte embrionari perquè amb tot, va explicar Vallès, la família estar pendent del capital fundacional per crear-la. Des del PSC, Marià Montsunyer va recordar el “deure moral” pel què ha representat el pintor i escultor pel municipi mentre Mundet, de Junts, va recordar el reconeixement que se li va fer com a fill adoptiu a finals del 2015. “La creació de la fundació és qüestió de la família”, va recalcar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona