Política

Holandesos i britànics obren els comicis europeus

Estaven citats ahir a les urnes per escollir els seus representants a l’eurocambra

Als Països Baixos la participació va superar el 40%, lleugerament per sobre de les eleccions de fa cinc anys

Els holandesos, juntament amb els britànics, van votar ahir en les eleccions al Parlament Europeu, tot i que els resultats no es publicaran fins diumenge, un cop hagi tancat l’últim col·legi electoral, que serà a Itàlia, a les onze de la nit. Als Països Baixos, concretament, catorze milions de persones estaven cridades a les urnes per escollir els 26 representants del país a l’eurocambra. La participació es preveia semblant a la del 2014, quan va arribar al 37%, en un moment en què la UE exigia retallades en el context de l’última crisi econòmica. No obstant això, segons l’empresa Ipsos, la participació ahir hauria arribat al 41%.

Tradicionalment les eleccions europees han estat rebudes amb poc interès pels holandesos, i els percentatges més baixos de participació es van registrar el 1999, quan només un 30% dels electors va anar a les urnes.

De res van servir les crides dels líders dels principals partits amb llistes en els comicis a l’eurocambra a anar votar en massa, alertant d’un possible avanç a les urnes dels grups de la ultradreta: el Partit de la Llibertat (PVV) i el Fòrum per la Democràcia (FvD), liderat per l’euròfob Thierry Baudet. Aquest ultradretà holandès, que ha aconseguit convertir el seu partit en el més gran del Senat en les eleccions regionals de fa dos mesos, promou la celebració d’un referèndum sobre la continuïtat d’Holanda a la UE, a l’euro i a l’espai Schengen.

En declaracions a la premsa, a la seva sortida ahir del col·legi electoral, a la Haia, el primer ministre holandès, el liberal Mark Rutte, va advertir que el seu país “no valdria res” fora de la UE, tot i que va admetre que la intenció del seu govern és promoure reformes a Brussel·les que redueixin la despesa i apostin per polítiques comunes en temes com la immigració i la seguretat.

“Sortir de la zona euro és com saltar per una finestra i esperar que et surtin ales pel camí”, va dir el primer ministres. Els dos grans adversaris d’aquestes eleccions són precisament Baudet i Rutte, amb suports igualats en les enquestes, amb plans per a la UE totalment contraposats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona