Política

Timmermans vol una solució dins la llei per a Catalunya

Borrell avisa l’independentisme que la Gran Bretanya “fa tres anys que no se’n surt de sortir d’Europa”

Collboni aparta Colau de la pugna per la victòria i demana triar entre ell o Maragall

El candidat socialista a presidir la Comissió Europea, l’holandès Frans Timmermans, va fer una crida ahir des de Barcelona a buscar una solució dialogada per al conflicte català tot i no referir-s’hi explícitament, i va advertir que no hi ha sortida fora de la llei perquè, vulnerant l’estat de dret, “no hi ha democràcia”. Timmermans va defensar que “les lleis es canvien per mitjà del diàleg, sumant majories”. Ho va fer des de la fàbrica Fabra i Coats, on va participar en l’acte central de campanya del PSC al costat de Pedro Sánchez, Josep Borrell, Jaume Collboni, Miquel Iceta i Núria Marin. En l’obertura de l’acte, el primer secretari del PSC havia defensat el diàleg dins la llei i el respecte a les idees, les persones i les institucions. Iceta va advertir els independentistes que li han impedit presidir el Senat que “si es pensaven que fent una jugada petita impedirien que engeguem les reformes que calen, s’equivocaven”.

En referència a la radicalització de les dretes europees, que fan seus postulats de l’extrema dreta, Timmermans va fer una crida a impedir que diumenge guanyin a l’Estat espanyol “aquells partits nostàlgics d’un passat gloriós que no va existir i que només van fer que poetes com Machado morissin a l’exili”.

Timmermans i el candidat europeu del PSOE, el ministre Josep Borrell, van fer una crida a reforçar la unitat europea per deixar enrere el passat d’un continent en guerra i afrontar el futur. Posant l’exemple d’Espanya, Timmermans va afirmar que, amb cultures i llengües diferents, les preocupacions dels ciutadans són les mateixes i que “treballar separadament ja no funciona”.

Borrell va advertir que Europa s’enfronta a un món futur de “gegants” com Xina i els Estats Units i que per això “la nostra força només pot venir de la nostra unió” perquè, demana, com podria el país més gran, que és Alemanya amb 80 milions de persones, competir amb els 1.500 milions de la Xina? El ministre no va estalviar una crítica a l’independentisme: “Com es van pensar alguns que es podia sortir d’Espanya fàcilment si la Gran Bretanya fa tres anys que no se’n surt de sortir d’Europa?” Borrell va avisar que només una Europa unida podrà fer front als reptes social –va demanar un salari mínim i un subsidi de desocupació comunitaris–, ecològic i digital.

El candidat del PSC a l’alcaldia de Barcelona, Jaume Collboni, va llançar ahir a l’electorat la dicotomia “o progrés o procés” i, tot i les enquestes, va apartar Colau de la pugna per la victòria i s’hi va situar ell com a única alternativa a l’independentista Maragall: “Cal triar entre un alcalde independentista que ha vingut a convertir Barcelona en un instrument per la seva causa o un alcalde socialista.” Collboni va advertir que Colau “no pot garantir” que Barcelona no se supeditarà a aquest objectiu i per això va fer una crida als votants “progressistes” que havien confiat en l’actual alcaldessa i als “moderats” de la ciutat perquè facin impossible l’acord entre Maragall i Colau.

Sánchez finalment va acusar l’independentisme de vetar sempre e PSC i el PSOE “perquè representem una Catalunya que estima Espanya i una Espanya que estima Catalunya”. Per defensar-se de les acusacions de Cs i el PP de no ser constitucionalista, Sánchez va concloure: “La Constitució és la pàtria de tots els espanyols.”

LES FRASES

Cal triar entre un alcalde que posarà Barcelona sota la seva causa o un alcalde socialista
Jaume Collboni
alcaldable del psc a barcelona
El món on ens tocarà viure és de gegants, d’estats de 1.500 milions d’habitants”
Josep Borrell
candidat europeu del PSOE
Fora del marc legal no hi ha solució a res. Les lleis es canvien per mitjà del diàleg, sumant majories
Frans Timmermans
candidat a presidir la CE

Promet 250 milions per rehabilitar i equipar barris

El candidat socialista a l’alcaldia havia promès al matí una inversió de 250 milions en sis anys per rehabilitar habitatges, millorar l’accessibilitat i comprar sòl per equipaments en quaranta-quatre barris. Ho havia anunciat en un acte a la biblioteca Zona Nord de Ciutat Meridiana com un pla que forma part del pacte per a uns barris dignes que va presentar ahir. El projecte comportaria la rehabilitació de fins a 80.000 habitatges, promet Collboni, als quals es millorarien les condicions d’accessibilitat i d’eficiència energètica. El pla prioritzarà quinze barris i Collboni vol abordar els projectes de manera “descentralitzada” des d’agències territorials de l’Ajuntament. Preveu ascensors i escales mecàniques als barris de muntanya i sòl per a 32 escoles bressol i pels CAP i residències d’avis que reclama a la Generalitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona