Política

Cs i el PP no en tenen prou i la resta de grups en discrepa

JxCat i ERC demanen que es reconsideri la suspensió, que Podem i el PNB veuen anòmala

Rivera demana ara la retroactivitat perquè els afectats no cobrin un euro i Casado alerta de futurs indults

La decisió de la mesa del Congrés de suspendre finalment els quatre diputats en presó preventiva ha estat rebuda de forma desigual per la resta de grups parlamentaris de la cambra baixa. Dubtes i discrepàncies es van apoderar dels grups minoritaris al Congrés que alertaven que l’informe dels lletrats potser no és suficient.

A l’altra banda de les reaccions es van situar els grups del PP, Ciutadans i Vox. Tots tres no en tenen prou amb la suspensió i ahir van continuar carregant contra l’adversari comú, el PSOE, per haver vacil·lat a l’hora de prendre la mesura. Davant d’un PSOE “dèbil”, els partits de la dreta ara ja busquen nous fronts en la batalla.

I Junts per Catalunya i ERC, els partits més afectats, ahir ja van registrar un escrit de reconsideració a la mesa del Congrés seguint el ball de tràmits parlamentaris que es va iniciar a la cambra catalana quan els diputats ja van ser suspesos pel jutge instructor de la causa contra el procés, Pablo Llarena.

Ahir, però, la primera visió crítica va ser la del portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, que va considerar una “anomalia” que el Tribunal Suprem autoritzi els dirigents catalans en presó preventiva a presentar-se a les eleccions i que després se’ls impedeixi exercir el càrrec per al qual han estat elegits. En un comunicat, Esteban va considerar que la decisió de la mesa del Congrés de suspendre Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez “és una decisió que no ens agrada” i que “no va en la bona direcció”. Esteban considera que “el supòsit que apareix tant en la llei d’enjudiciament criminal com al reglament del Congrés no encaixa en aquest cas” i que, “en qualsevol cas, la suspensió suposaria una extensió interpretativa d’allò que diu el text legal, cosa que no hauria de produir-se en l’àmbit dels drets fonamentals”. El portaveu del PNB va reiterar que “de la judicialització mai no vindran les solucions polítiques que necessiten les qüestions catalana i basca”.

La crítica era compartida pel secretari primer de la mesa del Congrés, Gerardo Pisarello. Primer, per la “precipitació” a l’hora d’abordar un tema que considera que és de “gran rellevància constitucional” i que afecta “el nucli del parlamentarisme” i, segon, perquè en un estat de dret “els jutges han de fer de jutges i els polítics de polítics”, va manifestar. La companya de partit Ada Colau va qualificar “d’incomprensible que els presos polítics, votats democràticament com a diputats, siguin suspesos per la mesa del Congrés”.

Els diputats de JxCat Laura Borràs i Jaume Alonso-Cuevillas van denunciar en roda de premsa un “cop a l’estat de dret” per part de la mesa i van anunciar que presentaran un escrit perquè la mesa reconsideri la suspensió de Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Oriol Junqueras. La diputada Laura Borràs va denunciar la “ingerència” de la justícia en el Congrés, cosa que veu “terrible” perquè “modifica les majories i la sobirania popular”. Pel diputat Jaume Alonso-Cuevillas és “inèdit” que se suspengui un diputat “sense una resolució judicial ferma”.

Des d’ERC es piulava: “Un pres polític entrant al Parlament Europeu és la millor manera de denunciar la repressió de l’Estat espanyol, és posar en escac l’Estat davant tot Europa.” L’alcaldable Ernest Maragall reaccionava: “Una decisió miserable i injusta. Una agressió antidemocràtica encara més greu perquè ve de la cambra legislativa, suposada seu dels drets que avui neguen. El 155 de nou.”

El PSOE va convocar eleccions per continuar alterant les majories que es van decidir a les urnes?
Marcel Mauri
vicepresident d’òmnium
El PSOE i el PSC són pilars fonamentals que sostenen la repressió i la vulneració de drets
Carles Riera
diputat de la CUP
Junqueras no s’ha de preocupar de la presó perquè Sánchez ara l’indultarà
Pablo Casado
president del pp
Em sembla bé i és de sentit comú i realment crec que no feia falta que ho diguessin els lletrats
Mariano Rajoy
expresident del govern espanyol
Allò que l’Estat espanyol tanca, ho obriran les institucions europees
Pere Aragonès
vicepresident del govern
És anòmal que se’ls deixi presentar i després s’impedeixi que exerceixin els drets adquirits
Aitor Esteban
portaveu d’EAJ-PNB al congrés

La Junta Central ordena retirar els llaços de fanals

La Junta Electoral Central (JEC) va ordenar ahir la retirada dels “símbols partidistes” col·locats als fanals de la localitat catalana de Verges (Baix Empordà) a petició de l’entitat Aixeca’t-Levántate, després que la junta electoral provincial (JEP) de Girona desestimés aquesta petició el 15 d’abril. La JEP de Girona va considerar, segons exposa l’entitat en un comunicat, que les administracions públiques “només tenien obligació de ser neutrals políticament pel que fa a les façanes dels edificis públics”, per la qual cosa els espais de titularitat pública com els fanals en quedaven exempts. Per contra, la JEC ha acordat que el deure de “neutralitat política” de les administracions durant el període electoral “exigeix l’eliminació de tot símbol partidista” en “qualsevol espai públic que estigui sota el control d’una administració pública, incloent el mobiliari urbà”. També s’ordena a la JEP de Girona que traslladi l’acord a la junta electoral de zona perquè prengui les “mesures necessàries per a la immediata execució”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona