Política

Històric triomf europeu de Carles Puigdemont

JxCat-Lliures per Europa frega el milió de vots i assoleix dos eurodiputats

El PSC supera ERC en el segon lloc

Carles Puigdemont va guanyar les eleccions europees a Catalunya, amb prop d’un milió de vots, un resultat històric, perquè mai cap candidat europeu havia assolit tant de suport. L’efecte Puigdemont va permetre a JxCat-Lliures per Europa assolir dos eurodiputats, de forma que Toni Comín accediria també a l’eurocambra, i fins i tot Clara Ponsatí, la número 3 de la llista, restaria en espera de la resolució del Brexit.

El triomf incontestable va ser per igual a les quatre demarcacions i va superar els 965.000 vots amb gairebé més de 300.00 vots més que fa cinc anys. La candidatura del president Puigdemont va assolir més del 28% dels vots. L’augment de la participació en les europees ha beneficiat força la candidatura de Junts, que va arrossegar el vot independentista cap a gairebé el 50% del total. Ara, s’iniciarà la batalla jurídica per fer efectiu el resultat, atenent a les traves que posa l’Estat a la seva candidatura.

Puigdemont va superar àmpliament l’esperat duel amb Oriol Junqueras, líder i president d’ERC, que va assolir el 21% dels vots. Els republicans van obtenir millors resultats que el 2014, amb 100.000 vots més fins i tot, però amb un percentatge lleugerament inferior de vot, que els va dur al tercer lloc a Catalunya.

Puigdemont havia proposat, abans de la confecció de les candidatures, que el mateix Junqueras encapçalés la llista conjunta independentista amb ell en segon lloc, però el líder republicà ho va descartar. La candidatura republicana anava de la mà de Bildu i el Bloc gallec, i va obtenir 3 eurodiputats en total, de forma que entrarà com a eurodiputada Diana Riba, l’esposa de Raül Romeva. Les dues forces independentistes van arribar al 49,8% dels vots en unes europees, un percentatge mai no assolit pel sobiranisme

El segon lloc va correspondre al PSC, que va gairebé doblar el resultat de fa cinc anys. Amb el 22% dels vots en les europees, els socialistes catalans van contribuir força al triomf de Josep Borrell a tot l’Estat, ja que gairebé va doblar els resultats del 2014.

La davallada del PP va aprofitar-la Cs per millorar resultats, fins al 8%, igual que Podem, que va gairebé doblar els vots en les europees per quedar també amb el 8% de vots.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts+Puigdemont per Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona
unió europea

Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França

barcelona

Boadas defensa que la Casa Pastors sigui un centre obert a la ciutadania

girona

Xavier Garcia Albiol, ingressat per una arrítmia

Badalona
regne unit

Sunak anuncia deportacions a Ruanda en deu o dotze setmanes

barcelona