Política

Madrenas guanya amb claredat les municipals a Girona

JxCat supera el 30% dels vots i tindrà 9 escons

Guanyem Girona és la segona força (19,1 %) i el PSC, la tercera (18,7%)

ERC cau de la segona a la quarta posició i el PP queda fora del consistori

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha revalidat aquest diumenge l’èxit que el seu predecessor, Carles Puigdemont, va obtenir fa quatre anys a la ciutat.

Junts per Catalunya (JxCat) s’ha situat amb claredat com la primera força municipal amb el 30,96 % dels vots (13.435) i tindrà 9 escons, un menys que els que va obtenir CiU el 2015. No obstant això, Madrenas haurà de buscar suports per reeditar l’alcaldia.

La segons força en nombre de vots ha estat Guanyem Girona, la llista vinculada a la CUP i encapçalada per Lluc Salellas, que amb el 19,15 % dels vots (8.311) ha obtingut 6 escons, dos més que el 2015.

El tercer lloc ha estat per al PSC, que també millora els resultats en relació als comicis d’ara fa quatre anys. Els socialistes han recollit el 18,71 % dels vots (8.120) i també tindran 6 escons, també dos més que a l’anterior mandat.

ERC millora el seu resultat en nombre de vots, 6.289, però el percentatge de vot (14,49 %) és lleugerament inferior al de 2015 i passa de la segona posició a la quarta.

Ciutadans, amb el 6,66 % dels sufragis (2.891), manté els dos regidors que ja tenia.

En canvi, el PP es queda fora del consistori.

JxCat s’imposa a les capitals

Junts per Catalunya (JxCat) ha superat clarament ERC a les capitals de comarca de Girona en imposar-se a cinc de les set localitats i deixar per als republicans únicament victòries a Santa Coloma de Farners i la Bisbal d’Empordà.

El triomf més destacat dels de JxCat ha estat el de Marta Madrenas a Girona, on ERC passa de la segona posició a la quarta.

Junts per Catalunya ha sortit també vencedora a Figueres després d’una legislatura convulsa de la qual, no obstant això, Jordi Masquef, l’alcalde que ha acabat el mandat després de substituir a Marta Felip, ha sortit reforçat. Masquef ha augmentat en un regidor els resultats de CiU de fa quatre anys i ERC s’ha erigit a segona força en passar de tres a cinc regidors. El PSC també ha pujat i suma un regidor per arribar als quatre que li permeten desbancar la CUP, que en perd dos i es queda amb un, mentre que Ciutadans amb dos i Canviem Figueres amb un tanquen la relació.

A més, la candidatura postconvergent ha aconseguit en aquestes eleccions tres majories absolutes a a Banyoles, Puigcerdà i Olot.

Al Pla de l’Estany, Miquel Noguer ha revalidat la majoria que ja disposava amb el mateix nombre de regidors, nou, i destaca la irrupció en el ple de Convivència i Progrés, la formació vinculada a les Candidatures de Progrés del PSC, que obté un regidor.

A Puigcerdà, Albert Piñeira també repeteix victòria incontestable, malgrat perdre dos representants i passar d’onze a nou.

La tercera majoria és l’aconseguida a Olot per Pep Berga, encara que Junts per Catalunya ha vist a canvi com la perdia a Ripoll, on Jordi Munell ha tornat a guanyar, però haurà de buscar pactes aquesta vegada.

Els dos triomfs d’ERC a capitals de comarca de Girona se circumscriuen a Santa Coloma de Farners (Selva), on desbanca JxCat respecte als anteriors comicis (aleshores CiU), i la Bisbal d’Empordà, on augmenta la seva força en passar de cinc a sis regidors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts+Puigdemont per Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona
unió europea

Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França

barcelona

Boadas defensa que la Casa Pastors sigui un centre obert a la ciutadania

girona

Xavier Garcia Albiol, ingressat per una arrítmia

Badalona
regne unit

Sunak anuncia deportacions a Ruanda en deu o dotze setmanes

barcelona