Política

Iglesias admet els “mals” resultats però manté l’aposta de governar en coalició amb el PSOE: “No ho posarem difícil”

El líder de Podem diu que tots els espais polítics d’esquerres han de fer “autocrítica”

Reconeix els efectes negatius de la “imatge de divisió”

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha admès els “mals” resultats de les eleccions del 26-M i ha afirmat que cal fer “autocrítica”. Tanmateix, Iglesias ha assegurat que la formació lila “no es rendeix” i ha argumentat que té un “enorme pes estratègic” per contribuir a la governabilitat del bloc “progressista”. En aquest sentit, el líder de Podem ha mantingut l’aposta de governar en coalició amb el PSOE a l’Estat per impulsar polítiques que garanteixin els drets socials i posar “alguns límits” a un executiu de Pedro Sánchez. En roda de premsa aquest dilluns al migdia, Iglesias ha assegurat que són “conscients” del pes que té Podem i que els correspon una “proporció modesta” en un hipotètic govern amb els socialistes. “No ho posarem difícil”, ha dit, tot i que ha reivindicat que vol fer valer els 3,7 milions de vots de Podem a les eleccions del 28-A. Sobre la important pèrdua de vots el 26-M, Iglesias ha reconegut els efectes de la “imatge de divisió” del seu espai polític però ha dit que totes les forces d’esquerres han de fer “autocrítica”, no només Podem.

Preguntat pel seu lideratge, Iglesias ha dit que el seu càrrec està “sempre” a disposició de les bases de Podem i també ha explicat que convocarà un Consell Ciutadà Estatal, el màxim òrgan de direcció del partit, en les pròximes setmanes. “Toca, en un moment difícil, assumir la responsabilitat”, ha dit Iglesias, que ha insistit en el govern de coalició. Segons Iglesias, Podem va actuar amb “responsabilitat” i “ètica” a l’Ajuntament de Madrid no presentant una candidatura de Podem i demanant el vot per les dues candidatures que fa quatre anys formaven un únic espai liderat per Manuela Carmena.

“La divisió resta i la suma multiplica”, ha reconegut Iglesias, que tot i això ha argumentat que per molt que haguessin anat junts no s’hauria pogut aturar la suma de les dretes. En relació a un govern de coalició a l’executiu espanyol, el líder de Podem ha avisat que les forces progressistes estarien cometent “un error gravíssim” si no es posen d’acord per governar perquè la dreta i l’extrema dreta sí que ho faran.

Pèrdua generalitzada de vots i escons

La formació lila ha perdut vots i escons de forma generalitzada arreu de l’Estat. Només conserva una de les anomenades alcaldies del canvi, Cadis, mentre que Madrid o Barcelona, fins ara governades per coalicions d’esquerres, passaran a mans de les dretes o els independentistes. En l’àmbit autonòmic, Podem s’ha quedat sense representació a Castella-La Manxa tot i que pot ser clau en governs liderats pel PSOE a les Illes Balears o La Rioja així com alguns ajuntaments.

A la Comunitat de Madrid la derrota és especialment agre després que Podem hagi perdut 20 escons, que han anat a la formació Más Madrid del cofundador de la formació lila Íñigo Errejón, que va abandonar el partit per discrepàncies amb la direcció. Podem se situa com a última força a l’autonomia, amb 7 escons, i les dretes sumen per governar. També a Madrid, l’espai de l’esquerra es va dividir entre la candidatura de Manuela Carmena i exmembres d’Ahora Madrid i ara dona pas a les dretes.

Crítiques a Íñigo Errejón

Iglesias ha assegurat que no està d’acord amb la dura crítica del cofundador de Podem Juan Carlos Monedero, que ha carregat contra el candidat de Más Madrid a la Comunitat i exmembre de Podem, Íñigo Errejón. Monedero l’ha acusat de dividir l’esquerra a Madrid. “I les cloaques van convèncer Errejón perquè trenqués Podem. L’ambició encega”, ha piulat. Monedero ha lamentat que l’exdirigent de la formació lila ha arrossegat Manuela Carmena i això ha portat a l’augment del PSOE i que les dretes recuperin Madrid. “Ha merescut la pena Íñigo?”, ha plantejat a través de Twitter.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Rússia colpeja la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió