Política

El PSC pressiona els de Colau per fer govern amb la complicitat de Cs

Iceta diu que estan disposats “a fer el que calgui” per evitar un govern independentista a Barcelona

A Badalona es proposaran ells per a l’alcaldia

El PSC està disposat a fer “el que calgui” per evitar un govern independentista a Barcelona, en paraules del primer secretari socialista, Miquel Iceta, que va sortir ahir sol i sense l’acompanyament del candidat barceloní, Jaume Collboni, per valorar els resultats del partit en les municipals i les europees. Tot i que el candidat d’ERC, Ernest Maragall, ha guanyat les eleccions a la capital del país, Iceta troba que seria “molt estrany en una ciutat en què l’independentisme ha retrocedit i no tenia l’alcaldia, que ara la tingui”. I rebla l’argument tot recordant que fa quatre anys CiU, ERC i la CUP sumaven divuit regidors i avui ERC i JxCat només en sumen quinze.

Els socialistes aposten pel “millor govern possible”, que veuen en una aliança “progressista” i “coherent”, que es pot interpretar com la d’ells amb Barcelona en Comú tot i que Iceta no posa noms. El que sí que fa el líder del PSC tot seguit és començar a pressionar als comuns. Els recorda que “un govern en minoria no ha estat una bona solució ni per a la ciutat ni per a Barcelona en Comú”, tenint en compte que Ada Colau ha acabat perdent les eleccions. En aquesta línia insisteix que “Colau ha retrocedit i no ha tingut l’aprovació majoritària” dels barcelonins. Quan se li pregunta quin considera que seria el govern “més coherent possible” que ell proposa, Iceta respon: “El que ens permetés tenir l’alcaldia. No m’agrada donar res per descartat.” I quan se li pregunta si proposaran la renúncia de Colau a l’alcaldia per fer possible un acord, respon que no volen avançar hipòtesis “sense parlar amb tothom abans”.

Conscient que l’escenari ideal per a Barcelona en Comú és un pacte impossible amb ERC i el PSC, Iceta vol forçar els comuns a haver de triar i, en cas que acceptin descavalcar Maragall de l’alcaldia, ho haurien de fer amb la complicitat en la investidura del candidat de Ciutadans, Manuel Valls.

Tot i que els divuit vots sumats de Barcelona en Comú i el PSC no tindrien majoria absoluta, el candidat acordat per comuns i socialistes podria ser investit per majoria simple amb l’abstenció dels sis regidors de Valls perquè ERC i JxCat només en sumen quinze. Iceta iniciava la pressió després que crítics de Podem com ara l’exregidor i exdiputat al Congrés Raimundo Viejo o l’exsenador Óscar Guardingo defensessin públicament el pacte amb el vistiplau de Valls.

En valorar els resultats en les municipals i les europees, Iceta afirmava ahir que el PSC “ha retornat amb força a la primera plana de la política catalana consolidant el seu paper com a segona força”, considerava acabada la travessia del desert i celebrava els 765.000 vots obtinguts en les municipals. El líder socialista descarta triar a Badalona entre donar l’alcaldia al popular Xavier García Albiol o a la republicana Dolors Sabater: “Presentarem Àlex Pastor.”

LA FRASE

Farem el que faci falta a Barcelona per tenir el millor govern possible no independentista
Miquel Iceta
primer secretari del psc


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona