Política

Pressió al PPE perquè cedeixi quotes de poder

Socialdemòcrates i liberals aspiren a guanyar influència a l’hora de repartir càrrecs en la cúpula de la Unió Europea

Brussel·les celebra el triomf d’una majoria “proeuropea” als comicis i la contenció de l’onada populista

Els líders inicien avui el mercadeig pels màxims llocs de les institucions

El cor d’Europa s’eixampla. El trencament del bipartidisme a l’eurocambra i l’auge dels liberals certifica l’inici d’un nou equilibri de poders a Brussel·les. Ara seran tres, i no dues, les grans famílies polítiques proeuropees majoritàries, tant al Parlament Europeu com a les capitals del bloc, que s’hauran de repartir el lideratge a la cúpula de les institucions de la UE.

Democratacristians i socialistes s’havien repartit històricament el pastís, amb un tros important que anava a parar a mans dels primers. La caiguda moderada del Partit Popular Europeu els permetrà reclamar el lideratge del sucós executiu de la UE, que tradicionalment va a parar a mans de la força més votada.

Ara bé, la necessitat de pactar amb els socialistes i els ambiciosos liberals –sumen gairebé el 58% de la representació parlamentària– forçarà els populars a cedir parcel·les de poder. En l’última legislatura, per exemple, tant la presidència de la Comissió Europea, del Consell Europeu –on seuen els estats membres–, com de l’eurocambra eren seves. Només carteres inferiors com ara Exteriors i Economia estaven en mans dels socialistes, mentre que els liberals tenien Competència i Comerç. El grup liberal, del qual forma part la República en Marxa de Macron, ja va alertar ahir que “cap majoria” és possible “sense el nou grup central” que representaran. Malgrat la pujada dels verds a l’Europa rica i occidental, la seva falta de presència als governs de les capitals i a l’est del continent dificultarà el seu paper com a partit frontissa, però la popularitat de l’ecologisme els pot ajudar a reivindicar més veu a les institucions. Mentrestant, avui es reuneixen els líders europeus a Brussel·les per iniciar el mercadeig de càrrecs. Dos dels homes amb més anhel de grandesa a Europa després dels comicis s’han vist abans per preparar la pugna.

El president espanyol, Pedro Sánchez, va viatjar ahir al vespre a París per reunir-se amb el president francès, Emmanuel Macron. Sánchez arriba reforçat per dos processos electorals que el situen com el líder socialista més fort de la UE. Per contra, Macron no ha aconseguit superar l’extrema dreta de Marine Le Pen en els comicis de diumenge, si bé és el dirigent de la segona potència del bloc i l’abanderat d’una renaixença europea. Tots dos jugaran fort en el joc de trons europeu en què la cancellera sortint, Angela Merkel, continua representant el feu més important de vots del Partit Popular Europeu, malgrat haver perdut l’hegemonia a Alemanya. També amb ella es reunirà Sánchez avui, just abans que comenci la cimera europea preparatòria de la nova legislatura.

Unes negociacions que s’entreveuen complicades a la llum de la sacsejada que han generat els comicis europeus en estats com ara Àustria, Grècia, Romania i, fins i tot, Alemanya, on comencen a sorgir veus favorables a trencar la gran coalició de govern per la desfeta de l’SPD. Amb la casa desendreçada i unes famílies polítiques digerint les seves pèrdues i els èxits, els socis s’enfronten a unes llargues i complexes discussions sobre el lideratge i el futur del club.

D’altra banda, l’executiu de la UE sortint respirava tranquil ahir després de veure els resultats i constatar que la seva acció política no ha desfermat del tot la fera ultra. La Comissió del popular Jean-Claude Juncker es congratulava que a la nova Eurocambra hi haurà “una majoria proeuropea” i que “els populistes no hagin guanyat”. Pel que l’afectava més directament, la CE va esquivar l’autocrítica per la pèrdua de suport al seu partit polític en els comicis. A Brussel·les també han celebrat la dada històrica de participació, que es va situar en el 50,5%, la més alta en 20 anys. Un interès, però, molt menor en estats com ara Portugal, Bulgària, Croàcia, Eslovàquia, Eslovènia i Txèquia, on més d’un 70% dels electors no es van presentar a les urnes.

L’SNP s’imposa a Escòcia i obté tres dels sis diputats

El Partit Nacional Escocès (SNP) de Nicola Sturgeon va guanyar, amb un 38% dels vots, les europees, mentre que els laboristes van ser els grans perdedors en quedar cinquens. Els independentistes van sumar un eurodiputat més i es van quedar tres dels sis escons que Escòcia té assignats al Parlament d’Estrasburg. Darrere de l’SNP es va situar el Partit del Brexit, el gran triomfador al Regne Unit, que va obtenir un eurodiputat i un 15% de suport, seguit de liberaldemòcrates (2), conservadors (1) i laboristes, que van perdre els dos escons que tenien.

Di Maio descarta canvis tot i la gran victòria de Salvini

Luigi di Maio, viceprimer ministre italià i líder del Moviment 5 Estrelles, va felicitar ahir la Lliga –aliat en el govern– i el Partit Demòcrata, per la primera i segona posició obtinguda, respectivament, en les eleccions europees. La incògnita a aclarir a Roma és saber com canviarà la relació de forces dins del govern ara que el partit de Salvini, que va obtenir més del 34% dels suports en les europees, s’ha distanciat en vots dels socis de l’M5E. En una roda de premsa celebrada ahir, Di Maio va descartar canvis en el contracte de govern amb la Lliga.

La formació del govern es complica a Bèlgica

Coincidint amb les europees, els belgues van votar també en les eleccions generals. La divisió entre Flandes –on va guanyar la dreta nacionalista de la N-VA– i Valònia i Brussel·les, on van triomfar els socialistes francòfons, complicarà la formació d’un govern federal. L’ascens, a Flandes, de l’ultradretà Vlaams Belang acaba de complicar el panorama. Amb el record encara del 2011, quan Bèlgica va batre el rècord mundial sense govern (541 dies), el rei dels belgues va obrir ahir la roda de contactes per trobar les forces amb més possibilitats de crear una coalició.

Farage no creu que el relleu ‘tory’ acceleri el ‘Brexit’

El líder del Partit del Brexit, Nigel Farage, guanyador de les europees al Regne Unit, va dir ahir que és “extremament improbable” que un nou líder tory pugui treure el país de la UE abans de la data límit del 31 de octubre. També va prometre una “reforma global” del sistema polític britànic.

La gran coalició alemanya està “en perill”

El setmanari Der Spiegel assegura que les eleccions europees han posat en “perill” la gran coalició alemanya. “La inestabilitat pot dur a la ruptura en qualsevol moment”, afirma el mitjà després que la CDU –tot i guanyar– i l’SPD obtinguessin els pitjors resultats en una contesa europea.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs