Política

L’ALTRA CARA DEL JUDICI

Vídeos repetits, proposats pel fiscal sense saber d’on són

10.58 h del dimarts 28 de maig del 2019, Tribunal Suprem. Hora i lloc on per fi ahir es van començar a exhibir els vídeos de l’1-O. Justament el que no va ser capaç de fer el fiscal Jaime Moreno mentre es reproduïen imatges que ell mateix havia proposat: dir clarament a les defenses a quin dia i a quin lloc corresponien. “No puc precisar-ho”, va anar admetent el fiscal mentre assistíem a una caòtica sessió documental. Vídeos repetits, sense subtítols ni traduccions i, moltes vegades, amb la sensació que se n’havia colat algun de les defenses perquè les imatges mostraven amb incontestable claredat violència policial contra gent pacífica. Com a màxim, alguna cosa del que es va veure en la sessió d’ahir podria entrar en la categoria de desordres públics. Això sí, Marchena va procurar que l’imprescindible Paco retoqués la posició de les pantalles per tal que cap de les parts, tampoc el públic, es perdés ni un sol detall.

XEVI SALA

LES FRASES

“Passi-ho bé i moltes gràcies!” “Sense violència!” “Això amb Franco sí que passava!” “Aquí tenim urnes de destrucció massiva!” “Nosaltres som el somni!” “Osti, estan picant l’alcalde!” “Per què no piqueu el govern de Rajoy?” “Som gent pacífica, només volem votar!” “Per a això us entrenen, oi? Per picar!” “Si tu l’estires fort, ella caurà!” “Que valents que sou! Quina vergonya!” “Votarem! Adeu, Espanya!” “A terra tothom!” “No fem cap mal!” “No mossega, és una urna!” “Val més que els deixem passar o si no cauran cops de porra, que només han vingut a fer mal” LA CIUTADANIA Frases i expressions sentides en el so ambiental dels vídeos que per a les acusacions demostren la suposada violència

LA CARA I LA CREU

Rebutjats els retalls de premsa
Abans de començar l’esperat visionament dels vídeos, el president de la sala, Manuel Marchena, va resoldre ahir les peticions d’impugnació fetes per les defenses, que es van apuntar una nova victòria. Marchena va rebutjar molts dels suposats documents de prova pretesos per les acusacions. Així, va ordenar excloure totes les ressenyes periodístiques, perquè no les considera prova de res, i també les valoracions policials afegides als informes. Igualment, van quedar excloses les referències a la suposada passivitat dels Mossos o les opinions interessades sobre piulades a Twitter.
Imatges a última hora
Finalment les defenses no se n’han sortit a l’hora d’aconseguir que se’ls permetés contrastar de manera contextualitzada els vídeos amb el testimoni de policies i guàrdies civils. Ahir els advocats van protestar també pel fet que es deixés a les acusacions introduir vídeos nous sense deixar-los marge per reordenar l’estratègia o que no es bloquegés el visionament d’escenes editades amb intenció manipuladora. Durant l’exhibició va caldre silenciar la veu dels periodistes espanyols que valoraven les imatges, fins i tot tallar una tertúlia extreta d’un conegut programa de la caverna mediàtica.
La negativa

Pérez de los Cobos no tornarà a trepitjar la sala del Tribunal Suprem

El dia que Manuel Marchena va respondre a la petició de Xavier Melero, advocat de Joaquim Forn, que resoldria més endavant la seva petició de fer un acarament entre el coronel de la Guàrdia Civil Pérez de los Cobos i el comissari dels Mossos Ferran López, ja ens ho podíem veure a venir. El tribunal va comunicar ahir la decisió de rebutjar la petició, tot i advertir l’existència de contradiccions. Aquestes contradiccions, va assegurar Marchena, ja es valoraran. També, va dir, les “nombrosíssimes” detectades en altres testimonis, tant de les defenses com de les acusacions.

L’anomalia

Els observadors internacionals, contra la suspensió dels presos

Els observadors internacionals al judici continuen fent aportacions contundents. Ahir l’International Trial Watch va referir-se a una “nova situació anòmala en un estat democràtic de dret” en relació amb la suspensió dels presos polítics electes acordada per la mesa del Congrés dels Diputats. Pels observadors, no correspon al Congrés aplicar la llei d’enjudiciament criminal. També critiquen que l’òrgan competent, el Tribunal Suprem, passés la pilota al poder polític. Uns capgirells en les respectives funcions que tampoc tenen en compte la jurisprudència del TC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona