Política

IGNASI SABATER

ALCALDE DE VERGES (CUP)

“No ens podem acomodar sense oposició”

Eren l’única llista i, tot i l’alta participació, vol obrir sistemes de fiscalització i debat amb els veïns

Avança que serà el segon i darrer mandat al consistori

Liderava per segon cop llista,ara l’única, de la CUP a Verges el 26 de maig, després d’un primer mandat en què la majoria absoluta els va permetre governar el poble amb comoditat. Els trasbalsos han vingut de fora, després que els atacs ultres i la pressió judicial arran de l’1-O i el procés els hagin posat, sobretot a ell, en una mena d’estat de setge.

Satisfet davant la nova etapa?
Estem contents per la gran participació, un 74,8%, molt alta havent-hi una sola llista. Hi va haver vots en blanc i nuls, però que gairebé el 85% del total fossin per a nosaltres ens reconforta. Més després s’haver tirat endavant projectes arriscats i que poden no generar massa simpaties, com ara el nou POUM, la implantació de la recollida d’escombraries porta a porta per a tots els veïns i alguns canvis en les zones d’aparcament. Segurament no queda gaire bé que ho digui, però som la llista única més votada de la història recent.
Han hagut de fer molta campanya?
Sí, hem mirat de mobilitzar la gent, i ens ha servit d’examen per veure si la majoria del veïnat està contenta. A més que, evidentment, com més vots aconseguíssim també ens podia ajudar a tenir més veu en el Consell Comarcal o la Diputació. Hi ha hagut un percentatge petit de vot de càstig, que també entenem, perquè no es pot acontentar tothom.
El fet que ERC i JxCat no presentessin llista és una mostra de suport pel fet que hagin rebut querelles i fins i tot la seva detenció policial?
De fet, no hem parlat del tema, amb els portaveus. Per nosaltres va ser una sorpresa que no es presentessin. En el cas del PDeCat, el 2015, ja els havia costat completar una llista sencera. Personalment, hauria preferit que hi participessin, perquè no m’agradava l’escenari de llista única. Hem mirat de treballar la unitat amb ERC i PDeCat, tot i que en alguns temes no ens n’hem acabat de sortir.
Però davant els atacs de grups ultres o l’ofensiva judicial sí que els han fet costat.
Sí, quan hi ha hagut problemes judicials o atacs hi han estat. I també en els grans temes, com ara en el cas de la recollida porta a porta.
Tot plegat, en comptes de fer-li llançar la tovallola, el va empènyer a tornar-se a presentar.
En la meva decisió van pesar els fronts judicials oberts, i també en la de companyes i companys que també es resistien a acceptar que l’estratègia de pressió de l’Estat condicionés el que es decideix al poble. Però no només això: ha entrat gent nova i en tenim més que s’hi vol sumar. Anima veure que hi ha relleu, perquè tots estem de pas.
Encara no ha començat el mandat i sembla que me’l salto. Però escoltant això, té decidit ja què farà amb vista al 2023? Repetiria o es limitarà a dos mandats?
Sí, tinc clar que aquests seran els meus quatre últims anys. Després, continuaré al servei del poble, però des de les diverses entitats en què, de fet, ja participava i continuo participant.
Governar sense oposició és el nou risc?
Sí, i ho hem estat parlant amb la gent del grup. No ens podem acomodar, ni tampoc caure en la possibilitat de fer-nos oposició a nosaltres mateixos. I veiem necessari posar en marxa algun sistema de fiscalització popular, per retre comptes periòdicament, donar les explicacions que calgui i escoltar queixes, idees i opinions.
Quines seran les prioritats, a partir del 15 de juny?
Dels compromisos que duem en el programa, continuar, després de la ronda de converses amb propietaris, la tramitació del POUM. A curt termini, com que han de començar les obres del nou dispensari mèdic, reformar l’entorn amb un aparcament, un parc infantil i una pista poliesportiva i millorar el pavelló i fer-lo més eficient. Després, tenim els reptes que no depenen de nosaltres.
Com ara?
Reclamar a la Generalitat el nou institut escola, estudiar plegats si és viable un centre de dia per a gent gran i incidir perquè el Consell Comarcal retorni la gestió del menjador escolar a l’associació de famílies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona
guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona