Política

Iglesias tria un canari com a substitut d’Echenique

Situa Alberto Rodríguez com a secretari d’organització de Podem en un intent de sufocar la rebel·lió territorial

Els crítics consideren que pretén maquillar el canvi com una reestructuració de l’executiva

Pablo Echenique ja té substitut com a secretari d’organització de Podem. L’escollit per Pablo Iglesias com a número tres de la formació morada és el diputat Alberto Rodríguez, conegut com El Rastas i natural de Santa Cruz de Tenerife. Un relleu que dissabte haurà de ratificar el consell ciutadà estatal, que també haurà d’aprovar el canvi de Pablo Bustinduy per Idoia Villanueva al capdavant de la secretaria d’internacional.

L’elecció d’un canari pot interpretar-se com la resposta d’Iglesias a les demandes de descentralització de l’aparell del partit en un intent de sufocar la revolta territorial oberta a la formació morada, després de les desfetes del 28-A –va passar de 71 diputats a 42– i del 26-M –va perdre gairebé 900.000 vots més a tot l’Estat–; un missatge especialment dirigit a Podem d’Andalusia, on la direcció ha manifestat públicament en diverses ocasions les seves discrepàncies amb l’actual direcció i la seva estratègia. Rodríguez intentarà recompondre la unitat territorial i tornar a cosir aliances després de la ruptura de les confluències a Galícia, on En Marea va trencar amb la formació morada, i el País Valencià, on Compromís també va marcar distàncies amb el partit liderat per Iglesias.

Un dels altres motius que expliquen l’elecció d’Alberto Rodríguez, de 38 anys, fill d’una mestra i un electricista, tècnic superior en química ambiental, és la seva relació amb Izquierda Unida per la seva antiga militància en aquesta coalició. Abans d’entrar a Podem l’any 2015, havia estat afiliat a IU i al PCE. També ha estat militant de CCOO i representant sindical a la refineria en la qual treballava abans de sortir escollit diputat al Congrés, el 2015. La falta d’entesa entre Podem i IU va frustrar diverses candidatures municipalistes, la qual cosa es va traduir en una gran pèrdua del poder local que havien aconseguit quatre anys enrere.

Tot i que la figura d’Alberto Rodríguez aplega molts consensos, les veus crítiques amb la direcció de Podem observen un intent de maquillar una reorganització de l’executiva amb la sortida d’Echenique de la secretaria d’organització, ja que el manté al capdavant d’acció de govern i institucional i li encarrega la negociació amb el PSOE sobre la investidura de Pedro Sánchez.

Sobre aquests canvis, l’exdirigent de Podem a Madrid Ramón Espinar, que reclama un Vistalegre III i la sortida d’Iglesias de la direcció, la destitució d’Echenique com a secretari d’organització no s’ha produït pel fet que pogués tenir alguna “responsabilitat” en els resultats del 28-A i el 26-M. “La situació a Podem no va de tallar caps”, sinó de “redefinir la direcció”, va dir Espinar. “L’objectiu era ser una irrupció popular que refundés aquest país, no ser una elit política a l’esquerra del PSOE”, va recordar.

La ‘purga’, Heidi i Clara

Pablo Iglesias va fer broma ahir amb la purga de Pablo Echenique compartint una vinyeta a Twitter en la qual es veu com Heidi –la protagonista d’una sèrie de dibuixos animats– llança per un cingle el defenestrat secretari d’organització en lloc de la Clara, l’amiga que també va en cadira de rodes. “Disfruta de la teva purga, Echenique, que et durarà poc”, deia la piulada. Abans d’esborrar-la, Echenique ja havia contestat. “Ja els has tornat a espatllar la festa matutina, als podemòlegs, en les tertúlies.” “Ara s’obre un nou debat important per al futur d’Espanya: d’acord, ha quedat clar que Echenique és Clara. Perooooo... qui és Heidi?”, es preguntava Echenique.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona