Política

Colau avisa ERC i PSC: “No serem el trofeu de ningú”

La candidata de Barcelona en Comú a l’alcaldia de la capital catalana critica els “vetos creuats” entre republicans i socialistes i reivindica que el país necessita just el contrari

Ada Colau assegura que BComú “ni negocia ni pacta” amb l’ex-primer ministre francès Manuel Valls

L’alcaldessa i candidata de Barcelona en Comú a la reelecció, Ada Colau, ha avisat aquest dissabte que el seu espai polític no serà “el trofeu de ningú” ni “el trofeu d’un bàndol contra l’altre” a la vegada que ha criticat “els vetos creuats” que mantenen entre ells Ernest Maragall (ERC) i Jaume Collboni (PSC).

En una roda de premsa a la seu del partit al costat d’altres membres de la formació, Colau ha defensat el “pas cap endavant” que ha decidit trobar “fermesa i alegria” en presentar-se a la investidura i ha negat participar en operacions “estranyes” que li facin mantenir la vara de comandament davant la possibilitat que hi hagi un alcalde independentista.

Ha afirmat en aquest sentit que BComú “ni negocia ni pacta” amb l’ex-primer ministre francès Manuel Valls, que va anunciar després de les eleccions que recolzaria “sense condicions” una investidura de Colau.

El plenari de BComú va avalar dijous per àmplia majoria que l’alcaldessa en funcions es presenti a la investidura per tornar a liderar el govern municipal, un objectiu que només aconseguirà si la voten 21 regidors en el ple del pròxim dia 15, ja que aquesta és la xifra que marca la majoria absoluta.

Així, els vots dels tres independents de la llista de Valls, sumats als vuit del PSC i els deu de BComú arribarien precisament als 21; s’han de descartar en aquesta equació els dels tres regidors de Ciutadans, que no donaran suport a Colau malgrat haver-se presentat als comicis al costat de l’exprimer ministre francès.

Colau ha descartat la possibilitat de retirar la seva candidatura i ha dit assumir “els riscos” que suposa presentar-se davant el ple sense haver tancat abans un acord que sumi la majoria absoluta necessària. El PSC, en aquest sentit, ja ha avisat als últims dies que només donarà suport a la seva investidura si abans del dia 15 les dues formacions aconsegueixen tancar un acord programàtic.

Segons el parer de l’alcaldessa, són necessàries “majories estables, àmplies i transversals” perquè es conformi un govern municipal que impulsi “polítiques valents” d’esquerres i a la vegada “superi la política de blocs”.

Això només serà possible, ha insistit, amb un “tripartit” amb el PSC i ERC, que ha puntualitzat que lideraria ella i no Maragall malgrat ser el candidat d’ERC el més votat el passat 26 de maig.

A l’alcaldessa li sembla “inconcebible” que Maragall i Collboni es neguin fins i tot a parlar entre ells, una situació que ha indicat que no s’ha de “normalitzar” i davant la qual ha reclamat a ERC i socialistes que “surtin la seva zona de confort”. Al seu entendre, el país i Barcelona necessiten just el contrari, “superar els bloquejos i els ultimàtums”. Per això, ha defensat que la seva candidatura a l’alcaldia representa els acords “transversals d’esquerres”.

“Són necessàries majories estables, àmplies i transversals”, ha defensat, per la qual cosa ha insistit en la seva aposta per unir en el govern malgrat tot a ERC i PSC, al temps que ha dit que Valls serà responsable de les seves accions però que ella no negocia amb partits “de dretes”.

Colau ha indicat que en la nit electoral els partits van fer “lectures” diferents dels resultats de les urnes i que Maragall es va precipitar al veure’s ja com a alcalde sense atendre a la “grandíssima fragmentació” del consistori i a la “gestió difícil” que tocava fer abans del dia 15.

Ha lamentat així que republicans i socialistes no vulguin aprofitar “una majoria històrica de forces d’esquerres”, ja que ERC, BComú i PSC sumen entre ells fins a 28 regidors.

Passi el que passi, fins i tot que finalment sigui alcaldessa gràcies als vots de Valls, Colau ha promès que des del govern municipal impulsarà polítiques marcadament d’esquerres.

Cs aposta per Collboni

Ciutadans s’ha desmarcat de l’oferiment del candidat del partit a l’Ajuntament de Barcelona, Manuel Valls, de fer alcaldessa Ada Colau (BComú) per evitar un alcalde independentista i ha reafirmat la seva aposta per un govern municipal “nítidament constitucionalista” encapçalat per Jaume Collboni (PSC).

El diputat al Parlament Nacho Martín Blanco ha descartat donar suport a cap candidat “ni separatista ni populista”, en referència a Colau, encara ha recordat que la seva posició final la decidirà el comitè negociador.

Tot i això, ja ha avançat que veu difícil que els comuns acceptin “premisses imprescindibles” per Cs com acceptar que Espanya “és un estat democràtic constitucional homologable a Europa”.

Martín Blanco també ha negat que existeixi cap divergència dins la formació a Barcelona en aquesta qüestió i ha assegurat “taxativament” que no existeix “cap risc de ruptura”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona
POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona