Política

Dani Encinas

Alcalde electe de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura

“El càrrec fa respecte, però no por”

RENOVACIÓ · Va debutar com a edil el 2015 i ara assumirà l’alcaldia havent revalidat un triomf amplíssim VACAMORTA · Manté que cal buidar l’abocador

La joventut dona fruit
Encinas, llicenciat en psicologia i dissenyador gràfic, té 32 anys i relleva Salvi Casas, que el 2011 també va arribar al càrrec abans de la quarantena. Després d’anys convulsos per l’obertura de l’abocador de Vacamorta, i un cop clausurat i sentenciat a ser buidat, Avenç manté l’aposta perquè així es faci i ha anat desplegant un programa amb bona acceptació veïnal. En el pla personal, el futur alcalde avança que congelarà la seva feina com a dissenyador i refredarà la implicació en nombroses entitats, tot i que no vol renunciar totalment a fer algun campament amb el Cau de la Bisbal, al qual ha estat vinculat des que tenia tretze anys.
Com va arribar a encapçalar la candidatura?
Fa quatre anys anava a la llista vuitè, i vaig aconseguir entrar, després que l’Avenç aconseguíssim vuit regidors davant l’únic de CiU. Vaig assumir les àrees de Cultura, Joventut i Serveis Socials, i el darrer any també he dut Educació. Quan a la tardor el fins ara alcalde, Salvi Casas, va dir que no volia repetir, m’ho van oferir. Després d’un mes de reflexió, ho vaig acceptar.
Li fa vertigen el càrrec, i més veient que han tornat a guanyar amb vuit edils respecte a un?
Em fa molt de respecte, però no por. Però per això també dono les gràcies a l’equip que tinc al darrere i a l’oferiment de Casas de facilitar el relleu, perquè sense ells no seríem on som i, a més, treballaran perquè surtin bé els projectes i propostes del programa.
És un equip força renovat...
Sí, repetim quatre dels vuit, i l’altra meitat és gent nova. A més, hem format un grup paritari entre dones i homes, i representatiu de tots els nuclis. Però tenim clar que mantindrem la filosofia, de treballar per a tothom, des dels més petits fins als més grans, i escoltar la gent.
Es fa difícil treballar amb només una persona a l’oposició?
Estem agraïts pel bon resultat, però és important també tenir algú a l’oposició. A més, mantindré la fórmula de delegar totes les competències personals de l’alcaldia en la junta de govern, on debatrem i votarem cada acord. Així, fins i tot tindrem a dins del grup algú preparat per picar-nos el crostó si una decisió creu que no és correcta.
Amb quines prioritats arrencaran el dia 15?
Doncs amb la continuïtat de la feina que hi ha engegada, com ara potenciar la llar d’infants i les escoles, el projecte de Tangram per a persones amb demències,i l’any vinent farem una via lateral segregada per al cicloturisme a la carretera cap a Monells i Madremanya. També volem començar a preparar el mil·lenari de Sant Miquel de Cruïlles, el 2030.
Els intents per externalitzar des del Consell Comarcal la gestió de l’espai de l’antic monestir, fins ara, no han donat fruit...
Sí, però mirem de promoure-hi activitats conjuntament amb el Consell, com ara el Festival Gat Bornaix, aquest pròxim cap de setmana, visites teatralitzades per a escoles, i tenir el lloc al màxim d’endreçat, després de la restauració. És un lloc històric i amb molt bona acústica. I hem de continuar treballant perquè tingui ús.
Comentava també la potenciació de les escoles. Quins plans tenen?
De millora, com ara a l’escola de Cruïlles, on ampliarem l’entrada i el porxo per fer més segur l’accés des de la carretera. I a la llar d’infants hem de renovar la gestió i ho aprofitarem per escoltar famílies i la plantilla per seguir treballant en la mateixa línia. A més del poble, ens porten infants de la Bisbal i altres poblacions. I això vol dir que s’està fent bona feina.
Tenir mainada ajuda a mantenir el poble viu, però per als joves tenen algun projecte d’habitatge?
Volem que els joves es quedin, els necessitem i estem estudiant diverses possibilitats. Però cal fer-ho bé i no generar falses expectatives.
El buidatge de l’abocador es manté en l’agenda?
Tenim clar que seguirem anant de costat amb la PAAC perquè es compleixin les sentències judicials de buidatge i es facin les coses ben fetes. Però continuem tenint una reunió pendent amb el conseller de Territori i fins que no la fem, hi ha poca cosa nova a dir.
Pel que fa a la promoció econòmica, aposta per mantenir el pla estratègic de dinamització amb la Bisbal, Corçà, Forallac i Ullastret?
Creiem que s’ha fet bona feina i estaria bé allargar-los. S’ha treballat per portar visitants, i n’han arribat. I a més, s’ha posat molt en contacte el teixit econòmic i empresarial del territori. Ha tingut bona acollida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Ajornada per falta d’acord la reunió de la comissió d’investigació del 17-A

barcelona
política

Espanya defensa la sentència del procés a Estrasburg

barcelona
política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona
Reportatge

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona