Política

Madrenas enceta un “mandat complex” en minoria a Girona

Celebra que s’hagi “respectat” el resultat i no s’hagi teixit un govern alternatiu, i insta tots els grups a “allunyar-se de posicions rígides” per arribar a acords

La resta reafirma les seves apostes de pactes

Marta Madrenas (JxCat) va ser reelegida ahir alcaldessa de Girona com a cap de la llista més votada el 26-M, després que no hi hagi hagut acord per teixir un govern alternatiu, cosa que va fer que ahir els regidors de cada grup votessin el seu cap de llista. “M’hi deixaré la pell. Seré l’alcaldessa compromesa, dedicada i dialogant que la ciutat necessita. Vull que Girona sigui la millor ciutat de Catalunya, però sobretot que tots hi siguem protagonistes”, va remarcar Madrenas en el seu discurs, en el qual va admetre que serà un “mandat complex”, ja que només tindrà un terç dels regidors del ple. Per això va demanar a tots els grups “allunyar-se de posicions rígides” i treballar per acords que permetin avançar la ciutat: “No és moment de retrets, ni de dogmatismes, ni d’actituds del tot o res. És moment de respecte per les opinions de cadascú, i de treballar en positiu i de sumar.”

La resta de caps de llista també es van mostrar oberts al diàleg pels grans temes de ciutat, però alhora es van reafirmar en les seves diferents propostes de pactes, que en el cas de Guanyem Girona (que aposta per un bipartit amb ERC i el suport extern del PSC) i del PSC (que vol un tripartit d’esquerres, amb una alcaldia partida entre ells i Guanyem) podrien suposar si s’assolís l’acord la presentació d’una moció de censura en els propers mesos. Una possibilitat que ara mateix es veu llunyana pel vet d’ERC a cap pacte amb el PSC pel seu suport al 155. Els republicans proposen un tripartit independentista.

“Clara guanyadora”

Madrenas, que havia optat des del 26-M per “la discreció”, com ella mateixa va dir ahir, va opinar de les sumes alternatives que s’havien plantejat aquests dies. Va celebrar que s’hagi “respectat la proposta més avalada per la ciutadania” i va considerar que en un moment d’“evident descrèdit de la política”, aquesta és “la millor forma de no trair l’esperit democràtic”. L’alcaldessa va ressaltar que JxCat va ser “la clara guanyadora” el 26-M, amb gairebé 13.500 vots, més de 5.000 vots més que la segona i la tercera força, cosa que considera que “acredita un aval clar” al seu model de ciutat. També va voler ressaltar el “suport homogeni en la gran majoria de barris”, ja que van ser els més votats en 14 dels 24 barris de la ciutat i segona força en 8 dels 10 restants.

Madrenas va subratllar que en la campanya havia quedat clar que “hi havia molts punts d’acord” entre els diferents programes electorals, i va instar a tots a “explorar-los”. Va enumerar una dotzena de reptes estratègics per a la ciutat, com ara el reforç de l’àrea urbana, el procés de municipalització de l’aigua, el projecte del futur hospital Trueta, la reducció de l’atur, la gestió del turisme “sense posar en risc la convivència amb els veïns”, i la facilitació de l’accés a l’habitatge.

Discursos de l’oposició

Lluc Salellas, cap de llista de Guanyem (candidatura liderada per la CUP), va lamentar que ahir s’havia “perdut una oportunitat per iniciar un procés de canvi en clau republicana i d’esquerres” a la ciutat “com ha passat a Tarragona, Lleida, Altafulla, Llagostera, Figueres, Calonge o fa quatre anys va passar a Salt”. Va subratllar, però, que ahir no es “tancava cap porta” i va dirigir-se a ERC per reclamar-li, un cop més, un govern bipartit. Alhora Salellas es va comprometre a fer “una oposició crítica i constructiva”, i va posar a disposició de Madrenas la seva proposta programàtica com a punt de partida de diàleg.

La socialista Sílvia Panque va reivindicar que Girona ha de tornar a ser l’“única prioritat” dels membres del ple i va criticar l’aposta de JxCat, ERC i Guanyem de “continuar amb Girona en la primera línia de la política que es fa al Parlament”. Va remarcar que aquesta és “la peça primera” que està impedint un govern d’esquerres a la ciutat. I es va comprometre a fer una oposició responsable: “La nostra actitud no serà de cordons sanitaris ni sectarismes, no servirà mai per bloquejar la ciutat, ni tampoc avalarà opcions de canvi no inclusives.”

També el republicà Quim Ayats, que va defensar de nou que “un govern ampli” entre les tres forces sobiranistes seria “el més adequat”, va prometre una “actitud constructiva” per trobar solucions de consens davant d’“un ple més fraccionat i sense clares majories” que fa que el “diàleg sigui indispensable”. En aquest sentit va subratllar: “Ni govern ni oposició estem en disposició de fer monòlegs.”

Pel que fa a Daniel Pamplona, de Ciutadans, va subratllar la seva “defensa de l’europeisme davant l’auge dels populismes i els nacionalismes”, i va opinar que “a Girona els últims anys s’ha erosionat la convivència”. Es va dirigir a Madrenas per allargar-li la mà “en temes de ciutat”, però va avisar-la que seran “exigents en l’aplicació de les lleis”.

Record per a Puigdemont i la resta de presos i exiliats

L’alcaldessa, Marta Madrenas (JxCat), va voler tenir en el seu discurs “un reconeixement immens” al president Carles Puigdemont, que va ser qui la va fer entrar en política ara fa vuit anys. “És un amic i per mi també un referent, perquè malgrat la repressió que està patint, manté la dignitat de ser fidel a les seves idees, igual que la resta de presos polítics i exiliats”, va destacar. També Lluc Salellas, de Guanyem Girona, i sobretot Quim Ayats, d’ERC, que va dedicar-hi l’inici del seu discurs, van tenir un record pels presos i exiliats.

Els regidors de tots tres grups, a més, van prometre el càrrec “per imperatiu legal” amb diverses fórmules de suport a la república. Des de JxCat van subratllar que “fidels al mandat” de la ciutadania seguien compromesos “en la construcció d’una Catalunya lliure”; des de Guanyem, que ho feien “per poder servir el poble” però “sense renunciar als principis republicans ni al dret a la independència”, i des d’ERC, que ho feien “fins a la constitució de la república catalana”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona