Política

L’hora de “sortir del confort”

Madrenas s’enfronta a la primera prova de foc del mandat en la negociació del cartipàs

Guanyem i el PSC posen els seus punts clau programàtics com a base per parlar mentre que ERC té com a prioritat asseure junts JxCat i Guanyem

Marta Madrenas (JxCat) va deixar clar dissabte, després de ser investida de nou alcaldessa de Girona, que té assumida la difícil aritmètica del nou mandat: “Tots haurem de sortir de la nostra zona de confort per arribar a acords.” Només té 9 dels 27 regidors del ple. Li caldrà diàleg i cedir per trobar pactes que li possibilitin aprovar cada punt del ple i sobretot pel pressupost i les ordenances. La primera prova de foc és la negociació del cartipàs. Tots els grups van mostrar-se dissabte disposats al diàleg per no encallar la ciutat, alhora que s’evidenciava la impossibilitat d’un govern alternatiu (per més que Guanyem i el PSC insisteixin a mantenir sobre la taula les seves propostes).

Guanyem i el PSC, amb 6 regidors cadascun, són les dues principals opcions de Madrenas per arribar a la majoria de 14 vots. Tots dos han presentat públicament una bateria de punts clau que seran el punt de partida de la negociació del cartipàs.

El líder de Guanyem, el cupaire Lluc Salellas, ja va deixar clar la setmana passada en fer-la pública que la seva llista de 22 punts és “un document base” que està obert a canvis, sense línies vermelles. Ahir va explicar que aquests primers dies s’estan centrant en l’organització i debat interns i que preveuen trobar-se amb la resta de partits durant la segona meitat de la setmana. A més de negociar el cartipàs amb Madrenas, també té com a objectiu parlar amb ERC per poder plantejar qüestions conjuntament en els plens.

Sílvia Paneque, del PSC, va signar en campanya davant les entitats de la ciutat els seus 18 principals eixos programàtics, que ara seran la base per negociar el cartipàs junt amb una demanda de caire molt més polític: que Madrenas adquireixi el “compromís públic” que Girona serà “la seva primera i única prioritat i que deixarà de posar el consistori gironí en primera línia de política nacional”. Respecte a com es tradueix això a la pràctica, Paneque va explicar ahir que es tracta de “no usar la plataforma institucional de l’Ajuntament” per fer manifestacions independentistes, tot i que com a representant política Madrenas sí que les pot fer, lògicament, a la premsa, en mobilitzacions o al Parlament.

Paneque preveu trobar-se els pròxims dies amb els líders dels altres grups, igual que el republicà Quim Ayats, que té una prioritat clara: “Nosaltres seguirem lluitant pel que vam dir: fer seure junts Guanyem i JxCat.” A més, Ayats va explicar ahir que ERC (que va treure 4 regidors) també està treballant en reunions internes aquests dies.

Mentrestant Madrenas opta de nou, com ho va fer des del 26-M fins a la investidura, per la discreció. No vol parlar de la negociació del cartipàs públicament per no entorpir-la. Fonts properes a l’alcaldessa es limiten a assenyalar que té intenció de trobar-se amb tothom.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

REGNE UNIT

Londres rebutja la proposta de Brussel·les per a la mobilitat dels joves

BARCELONA

Duel contingut entre Israel i l’Iran

BARCELONA

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya es tanca amb el PNB i EH Bildu disputant-se l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona