Política

Tres eurodiputats menys, diu la JEC

La Junta Electoral deixa vacants Puigdemont, Comín i Junqueras i la batalla judicial salta a la UE

Boye registra al Congrés el jurament dels de JxCat i promet que seran el 2 de juliol a Estrasburg

Diana Riba evoca els presos i exiliats

Amb el Congrés blindat per un dispositiu policial d’excepció del tot insòlit per a un acte d’acatament de la Constitució, la Junta Electoral Central (JEC) va acollir l’acte d’acreditació dels eurodiputats sorgits de les urnes del 26 de maig perquè entre els 54 electes que Madrid envia a la UE hi havia tres absents, que oficialment són declarats com a vacants: Carles Puigdemont i Toni Comín, de JxCat, i Oriol Junqueras, d’ERC. Mentre que Junqueras és víctima del sobrevingut canvi de criteri al Tribunal Suprem per por de la seva immunitat i era retingut a la presó de Soto del Real, Puigdemont i Comín van passar simbòlicament per Madrid a través d’una acta notarial de jurament constitucional davant una autoritat belga que l’advocat Gonzalo Boye va voler entregar en mà al president de la JEC, Segundo Menéndez, abans de ser frenat per una funcionària de l’ens i que finalment va acabar entrant al registre de l’àrbitre electoral. “Al nostre parer i a efectes jurídics, el tràmit ja està complert”, va dir Boye. La batalla judicial per seure a l’escó el 2 de juliol a la seu del Parlament Europeu a Estrasburg salta a la UE, però Boye avisa que Puigdemont i Comín hi seran.

Amb la policia espanyola donant versemblança a una aparició sorpresa de Puigdemont que forcés una detenció en calent, la JEC va citar els 54 nous eurodiputats a les dotze del migdia a la Sala Constitucional del Congrés i el president de l’ens, Segundo Menéndez, va procedir a citar-los un per un pel nom en espera d’escoltar el jurament o acatament. “Carles Puigdemont Casamajó...”, va dir a les 12.05 hores, i es va fer el silenci a la sala. “Antoni Comín Oliveres...”, va dir a les 12.08 hores, i es va tornar a fer el silenci a la sala. Alguns eurodiputats, com el popular Esteban González Pons, omplien els silencis dels absents amb un somriure. “És un fugitiu de la justícia”, opinava més tard la popular Dolors Montserrat.

Absència de Borrell

Curiosament, Junqueras no va ser ni tan sols citat perquè la JEC es va donar per assabentada del vet imposat pel jutge Manuel Marchena. I tampoc no va ser citat el ministre Josep Borrell, que va plantar la JEC i no es va acreditar com a eurodiputat fent constar com a justificant el seu compromís d’acudir al Consell de Ministres de la UE a Luxemburg. Si bé la JEC s’havia esforçat més que mai a sacralitzar el tràmit d’ahir amb data límit com a via de vetar Puigdemont, Junqueras i Comín i enviar aviat a Brussel·les una llista amb 51 dels 54 electes, l’absència de Borrell es va carregar la virtualitat del cop d’efecte mediàtic desitjat perquè va quedar clar que el tràmit queda obert més enllà del dia d’ahir.

En mà, no; al registre, sí

La tensió a la sala es va precipitar quan l’advocat Gonzalo Boye –flanquejat per les diputades de JxCat Laura Borràs i Míriam Nogueras– volia arribar fins a la taula presidencial en què Menéndez dirigia la sessió i va ser frenat per una funcionària de la JEC. “No es pot fer, no es pot fer”, va etzibar aquesta funcionària a Boye quan ell duia el document notarial de Puigdemont i Comín a la mà. Finalment, Boye va haver de desistir de poder fer una entrega en mà i va haver d’acudir al registre de la JEC a deixar-hi el seu paper notarial. “Entenen ells que no és necessari que es presenti aquesta documentació i, per tant, el tràmit, segons el nostre parer i a efectes jurídics, ja està complert”, es donava per satisfet Boye. “En el fons no els interessava que Puigdemont i Comín prestessin jurament, sinó simplement detenir-los i ingressar-los a la presó per fer amb ells el mateix que han fet amb Junqueras”, va constatar l’advocat de Puigdemont.

L’últim estadi de la batalla serà el Tribunal de Justícia de la UE a Luxemburg, però abans del 2 de juliol hi pot entrar la comissió d’Afers Jurídics del Parlament Europeu. Junqueras, al seu torn, té pendent de resposta un recurs de súplica al Suprem en què li sol·licita que suspengui la prohibició d’anar al Congrés a recollir l’acta d’eurodiputat de manera cautelar i que elevi “urgentment” una consulta al TJUE a Luxemburg.

Record a presos i exiliats

A més de per les absències, la veu dels presos polítics i dels exiliats va ser evocada per l’eurodiputada Diana Riba (ERC). “Per la llibertat dels presos polítics i pel retorn dels exiliats, per imperatiu legal, prometo”, va pronunciar Riba en el seu acatament. I la JEC el va donar per vàlid, tot i que Menéndez i el vicepresident de la JEC, el magistrat Eduardo Calvo Rojas, van voler advertir-los a tots preventivament que l’única fórmula tolerada seria “juro o prometo” i “de manera clara i incondicionada”, tot invocant l’article 224.2 de la llei de règim electoral (Loreg). “Fins a la consecució de la república basca, per imperatiu legal, sí, prometo”, hi afegia el seu company de files d’Ara Repúbliques, Pernando Barrena, d’EH Bildu. “I que un s’avorreix de tanta impostació... Sí, prometo”, els va replicar Javier Nart, de Ciutadans, posant cara de fastigueig. Eurodiputats de Vox com ara el català Jorge Buxadé i l’experiodista d’El País Hermann Tertsch van fer el seu jurament de manera emfàtica “per Espanya”.

Vet a 2 milions de votants

El vet de la JEC amenaça la representativitat de tot el cos electoral estatal: dels 1.025.000 vots rebuts per Puigdemont, n’hi ha 38.300 de fora de Catalunya, mentre que a Junqueras el van votar 733.109 catalans i el total de paperetes d’Ara Repúbliques arreu de l’Estat va ser d’1.257.484. “Hi ha tres eurodiputats que van rebre dos milions de vots i que l’Estat espanyol vol vetar i silenciar. I tots tres es van poder presentar a les eleccions europees perquè tenen els drets polítics intactes. “Cap demòcrata pot estar orgullós del que succeeix avui al Congrés”, va denunciar Riba, que el dia abans va poder debatre sobre l’acte d’acreditació a Soto del Real amb la seva parella, Raül Romeva, que ja hi va passar en les seves etapes com a eurodiputat. “Hem de veure si el 2 de juliol el Parlament Europeu no té tots els seus eurodiputats”, desafiava Riba.

Dels 54 electes, 20 eurodiputats són del PSOE (amb Borrell al capdavant); 12, del PP (entre els quals, Montserrat); 7, de Ciutadans; 6, d’Unides Podem; 3, de Vox; 3, d’Ara Repúbliques (un dels quals és Junqueras); 2, de Junts (Puigdemont i Comín), i Izaskun Bilbao, del PNB (Coalició per una Europa Solidària).

No els interessa que Puigdemont i Comín prestin jurament, sinó simplement detenir-los
Gonzalo Boye
advocat de carles puigdemont
Tots tres tenen els drets polítics intactes. Cap demòcrata pot estar orgullós del que passa al Congrés
s
Diana Riba
eurodiputada d’erc

Diversos eurodiputats demanen respecte pels drets polítics

Fins a 76 eurodiputats de gairebé tots els grups polítics europeus van reclamar ahir a la mesa de l’eurocambra que “reconegui i respecti els drets polítics” d’Oriol Junqueras, Carles Puigdemont i Toni Comín i que garanteixi que puguin “exercir el seu càrrec”. Després que la JEC declarés vacants els seus escons al Parlament Europeu, aquesta setantena de polítics d’arreu d’Europa van enviar una carta a l’òrgan format pel president de la cambra, Antonio Tajani, i els catorze vicepresidents per denunciar que l’actitud de l’Estat espanyol cap a aquests polítics d’ERC i JxCat constitueix “una violació inacceptable” de les normes de la cambra i dels tractats de la Unió Europea. Per això, van exigir a la mesa que demani a la JEC que “respecti els resultats de les eleccions europees”.

Precisament aquest òrgan es va reunir ahir a Brussel·les per tractar un altre afer col·lateral d’aquest embolic. A petició de quatre vicepresidents, la mesa va discutir el vet de Tajani a l’entrada de Carles Puigdemont i Toni Comín com a eurodiputats a les instal·lacions del Parlament Europeu.

Tajani es va justificar ahir al·legant que va ser una decisió “administrativa” i va assegurar que és “problema” de l’Estat si falten eurodiputats en la llista final.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona