Política

El pacte de la Diputació, pendent dels consells

La coalició entre Junts i ERC per formar govern a la Diputació de Girona podria perillar en funció dels acords als consells comarcals

ERC, que al matí donava l’aliança per tancada a l’ens provincial, allunyava al vespre l’entesa per un possible pacte entre Junts i el PSC al Consell de l’Alt Empordà

Sílvia Paneque (PSC) i Quim Ayats (ERC) seran diputats

En el mandat 2015-2019, JxCat tenia majoria, amb 14 diputats
Els partits ja tenen triats bona part dels membres del nou plenari

Gir inesperat en només unes hores en les negociacions per formar el nou govern a la Diputació de Girona. Quan semblava que tot estava encarrilat cap a un executiu sobiranista ampli entre JxCat i ERC, hi van interferir els pactes que també s’estan teixint als consells comarcals. Mentre que ahir al matí des d’Esquerra es donava per tancat l’acord amb JxCat a l’ens provincial, els rumors del vespre d’un possible pacte per reeditar el govern entre Junts i el PSC al Consell de l’Alt Empordà van originar que els republicans allunyessin l’entesa. Fonts d’ERC, en aquest sentit, van manifestar que el fet que pugui prosperar el govern de la Diputació amb Junts no només depèn del Consell de l’Alt Empordà, sinó també del què passi en quatre ens comarcals més.

Al matí, JxCat posava en relleu que, tant des de les comarques gironines com des dels òrgans nacionals dels dos partits, hi ha voluntat perquè l’acord de govern amb ERC prosperi a la Diputació de Girona, però ja remarcaven que encara no estava fet. A aquella hora, per tant, Junts no afirmava tan categòricament com feia llavors ERC que el pacte estava tancat. Aquests matisos de Junts, però, s’entenien, pel que fa als republicans, no en el sentit que perillés l’acord, sinó en la línia que certament no estava firmat encara sobre el paper i que s’havia de desenvolupar, ja que quedaven qüestions per definir, com ara acabar de parlar de qui estaria al capdavant de les vicepresidències o de les diverses àrees.

En el supòsit que finalment es formalitzi a la Diputació de Girona l’entesa entre Junts i ERC, és l’acord que des dels dos partits es qualificava d’entrada com “el més natural i lògic”, el que des de la vessant sobiranista es veia més beneficiós en un àmbit de país per actuar amb unitat estratègica des de l’independentisme i que també tenia en principi el vistiplau de les respectives direccions nacionals.

En el ple de la nova corporació, JxCat tindrà 11 diputats; ERC, 9; el PSC, 4; la CUP mantindrà el diputat que ja tenia; Independents de la Selva (IdS) en tornarà a tenir un, i Tots per l’Empordà s’estrenarà, amb també un diputat. En l’anterior mandat, JxCat governava amb majoria, la qual va perdre fruit de les eleccions municipals del 26 de maig passat. En l’acord que negociaven les dues principals forces, la presidència continuaria a les mans de Junts, mentre que la idea era repartir les quatre vicepresidències: dues per cada grup.

Tal com va anunciar dimarts JxCat, l’aposta del partit és que Miquel Noguer continuï com a president de la Diputació (en va assumir el càrrec el juliol del 2018, en substitució de Pere Vila). Noguer ha afirmat que li agradaria continuar i agraeix la confiança que li expressa el partit. Així mateix, des de JxCat un dels noms que més sona per seguir a la Diputació és el de Maria Àngels Planas. Preguntada ahir per aquesta possibilitat, va dir que, “evidentment”, si des del partit se li torna a oferir l’oportunitat, té ganes de continuar. Planas era la tercera vicepresidenta i també la responsable de l’àrea de Promoció Econòmica, Administració i Hisenda. I és, a més, la número dos de Marta Madrenas a l’Ajuntament de Girona.

Assemblea a la Selva

Pel que fa als dos diputats que a Junts per Catalunya li corresponen des del partit judicial de Santa Coloma de Farners, ahir al vespre es va fer una assemblea a Vilobí d’Onyar, on els càrrecs electes municipals de la Selva van votar els seus representants a la Diputació. L’única candidatura que es va presentar va ser la formada per l’alcalde de Lloret de Mar, Jaume Dulsat, i per l’alcalde de Vidreres, Jordi Camps. Tots dos ja havien estat en aquest anterior mandat a la Diputació, on Dulsat era el vicepresident primer del Patronat de Turisme Girona-Costa Brava, i Camps presidia Xaloc. La candidatura d’aquest tàndem Dulsat/Camps va rebre 51 vots a favor, 4 en contra i 1 en blanc.

Una altra de les assemblees es va celebrar dimarts a la nit a Olot, on es va decidir per unanimitat que l’alcalde de les Planes d’Hostoles, Eduard Llorà, serà el representant garrotxí de JxCat a la Diputació. Llorà serà una de les cares noves que hi haurà a l’ens supramunicipal. Havia estat 12 anys al Consell Comarcal de la Garrotxa i ara subratlla que va a la Diputació amb “moltes ganes”, ja que “sempre és bo treballar per intentar ajudar els ajuntaments”.

Paritat a Esquerra

Des d’ERC, a l’hora de definir els seus 9 representants a la Diputació s’ha fet una composició paritària i equitativa i hi haurà 4 dones i 5 homes. Un dels noms confirmats és el del líder del partit a l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats, que s’estrenarà a la Diputació. Ayats explica que, quan des de la formació se li va proposar, va considerar que “si podia ser útil, endavant!” Hi afegeix que, dins del nou equip, estarà acompanyat “de gent molt trempada”: “Està bé poder treballar des de l’àmbit supramunicipal, però sempre amb la mirada posada a Girona.”

També està previst que hi continuï Pau Presas, que des del març del 2016 ha estat el portaveu d’ERC a la Diputació. Hi va entrar en substitució del president d’Esquerra a les comarques gironines, David Mascort, que va plegar en ser nomenat secretari general d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. Actualment, des del partit es ressalta que Presas és “un dels puntals” i un dels “homes forts” que tenen a la Diputació. Per això, en el supòsit que s’acabi definint el pacte entre JxCat i ERC, des d’Esquerra es proposa Presas perquè assumeixi una de les quatre vicepresidències. També repetirà Joan Fàbrega, que va entrar com a diputat el 2015 i va ser alcalde del 2007 al 2016 a Lladó, d’on ara és tinent alcalde. I una de les persones amb moltes possibilitats d’estrenar-se com a diputada és Anna Barnadas, que des del 2017 és portaveu d’ERC a l’Ajuntament d’Olot.

Juli Fernández continuarà

El PSC tindrà un total de quatre representants a la Diputació de Girona. L’únic que continuarà dels tres que hi havia fins ara serà Juli Fernández, que ha estat el portaveu del grup socialista en aquest últim mandat (en l’àmbit municipal, Fernández s’ha presentat com a cap de llista del PSC a Palafrugell en els quatre darrers comicis, on la seva candidatura sempre ha estat la més votada, i ha sigut alcalde entre el 2011 i el 2017). També serà diputada dels socialistes la líder del partit a l’Ajuntament de Girona i primera secretària de l’agrupació local, Sílvia Paneque, a més del veterà Pere Casellas, que ara serà el primer tinent d’alcalde a l’Ajuntament de Figueres, i Bea Ventura, portaveu del PSC a l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners.

20
diputats i diputades
d’un total de 27 serien els que tindria un govern entre JxCat i ERC a l’ens provincial.
27
membres
formen el ple de la Diputació de Girona. Al juliol es farà la sessió de constitució de la nova corporació.

“És una bona manera d’ajudar el municipalisme”

G.P

Tots per l’Empordà (Txl’E) va aplegar candidatures independents del Baix Empordà que van concórrer en 12 poblacions, en les eleccions municipals del 26 de maig. Es van presentar llistes de la nova coalició a Sant Feliu de Guíxols, Platja d’Aro, Santa Cristina d’Aro, Calonge, Palamós, Palafrugell, Begur, l’Estartit, Corçà, Gualta, Ultramort i la Bisbal d’Empordà. A la comarca van obtenir uns 7.600 vots i 34 regidors. Fruit dels resultats dels comicis, la coalició ha aconseguit tenir representació tant a la Diputació de Girona com al Consell Comarcal del Baix Empordà (a la primera institució hi tindran un representant i a la segona, quatre). El president de Tots per l’Empordà i actual alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Carles Motas, serà el representant a la Diputació. “Som una unió de poblacions més petites. Volem que la seva veu s’escolti. I, des de la Diputació, esperem contribuir a poder ajudar el municipalisme”, ressaltava Motas. A banda d’això, des d’Independents de la Selva encara no han concretat qui serà el seu representant. La fins ara diputada i portaveu del grup, Gisela Saladich, diu que li agradaria continuar i que és probable que sigui així. I des de la CUP encara es trigarà uns dies a definir-ho, si bé hi ha la possibilitat que dues persones es parteixin el mandat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona