Política

El Suprem condemna La Manada per violació

Revoca la sentència dels tribunals navarresos que van considerar l’atac a una jove en els Sanfermines com un abús sexual i eleva la pena de 9 a 15 anys de presó

La policia deté els cinc membres del grup

No va ser abús sexual, va ser violació múltiple. El Tribunal Suprem espanyol va condemnar ahir a 15 anys de presó per un delicte d’agressió sexual els cinc membres de La Manada – Antonio Manuel Guerrero Escudero, Jesús Escudero, José Ángel Prenda, Alfonso Jesús Cabezuelo i Ángel Boza– per haver violat una jove de 18 anys en els Sanfermines del 2016 a Pamplona. El tribunal aplica dos agreujants: el de vexació –per les pràctiques dutes a terme i pel “fanfarroneig” fet en els vídeos– i el de violació grupal. En el cas del guàrdia civil Antonio Manuel Guerrero, la pena s’incrementa fins a 17 anys de presó, ja que l’alt tribunal espanyol el condemna a dos anys més pel robatori del mòbil de la víctima. La històrica sentència va ser adoptada per unanimitat després d’una vista celebrada ahir en què es van admetre els recursos de la fiscalia i les acusacions. La sentència del Suprem revoca la dictada per l’Audiència de Navarra, confirmada pel Tribunal Superior de Justícia de Navarra (TSJN), que els havia condemnat a nou anys de presó per agressió sexual. En la seva resolució, l’alt tribunal inclou retrets a les anteriors instàncies en mantenir que l’Audiència de Navarra –el tribunal de primera instància– va cometre un error de qualificació. El Suprem diu que hi va haver intimidació i que la víctima en cap moment va consentir res. “El relat fàctic descriu un autèntic escenari intimidatori, en el qual la víctima en cap moment consent els actes sexuals duts a terme pels acusats”, diu de manera rotunda el tribunal. La situació va fer, afegeix el dictamen, que la víctima adoptés una actitud de submissió, fent el que els autors dels delictes volien que fes, enmig d’una gran angoixa i intens aclaparament. A més de la pena de presó, el Suprem imposa a La Manada la prohibició d’apropar-se a la víctima durant 20 anys a una distància inferior a 500 metres, així com la prohibició de comunicar-se amb ella, i eleva a 100.000 euros la indemnització conjunta i solidària a la jove.

Arrestats a Sevilla

Després que el Suprem avancés la seva decisió, l’Audiència de Navarra va dictar l’ingrés a la presó de La Manada. Minuts després, la policia va detenir els condemnats per un possible risc de fugida. Dos dels membres de La Manada –José Ángel Prenda i el militar Alfonso Jesús Cabezuelo– van ser arrestats a mitja tarda a Sevilla quan intentaven sortir de la ciutat, segons fonts policials. A l’hora de tancar aquesta edició es trobaven en dependències policials a l’espera d’ingressar a presó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA