Política

Mig miler de persones donen escalf als presos polítics a l’esplanada de Lledoners

Els concentrats exigeixen l’absolució dels processats fan una crida per la unitat

Torra: “El país ha de ser capaç de trobar una resposta col·lectiva en el cas que no hi hagi una sentència absolutòria”

Mig miler de persones s’han concentrat aquest dimecres al vespre a l’esplanada de la presó de Lledoners per mostrar el seu suport als líders independentistes en la seva primera nit al centre penitenciari de Sant Joan de Vilatorrada (Bagès). L’acte ha acabat amb el tradicional “Bona Nit” d’en Joan BonaNit, que ha rebut resposta d’alguns dels presos, i amb crides exigint l’absolució dels processats.

Els assistents s’han aplegat a l’esplanada amb cartells i proclames a favor de l’alliberament dels presos, que han arribat al centre tot just fa cinc hores. Durant l’acte s’ha llegit un manifest on s’exigeix l’absolució dels polítics independentistes i es reivindica que el judici es declari nul per la vulneració dels drets fonamentals.

L’advocat Jordi Pina que, que aquesta tarda ha visitat Quim Forn, Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez, ha dit des de l’escenari que “l’única paraula del seu vocabulari és absolució, no n’hi ha cap altre”. No obstant això, el lletrat ha volgut deixar clar que sigui quina sigui la sentència “no defallirem en aconseguir el nostre somni que és la independència de Catalunya”.

La diputada al Congrés de JxCat, Laura Borràs; l’eurodiputada d’ERC i parella de Raül Romeva, Diana Riba, i la parella de Jordi Turull, Blanca Bragulat, han estat algues de les persones que han participat a la mobilització.

Riba també ha pujat a l’escenari per deixar clar que no celebren que haguessin tornat a Catalunya: “Estem per denunciar una situació en què segueixen vulnerant tots els seus drets, polítics i civils”. L’eurodiputada ha volgut agrair “totes les mobilitzacions i la gent que es manifesta per fer una república més justa i més solidària”.

El popularment conegut com a Joan BonaNit ha estat l’encarregat de posar el punt i final a la concentració, aquesta vegada a cara descoberta. “Ho havia de fer per ajudar-los”, ha remarcat.

Resposta de país

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha visitat aquesta tarda els polítics independentistes represaliats acompanyat del vicepresident Pere Aragonès i de les conselleres de la Presidència, Meritxell Budó, i de Justícia, Ester Capella.

En una atenció als mitjans, Torra ha reiterat la intenció del govern lluitar “sense descans” per la llibertat dels presos polítics.

En aquest sentit, ha demanat al govern espanyol “que atengui els requeriments per alliberar-los” que arriben des d’organitzacions internacionals de Drets Humans i fins i tot de l’ONU: “No ho diem només nosaltres, ho diuen les principals organitzacions de drets humans del món com Amnistia Internacional, Human Rights Watch i Nacions Unides”.

Torra ha acusat l’Estat d’estar buscant “venjança” i “escarment”. Segons ell, ho demostra el fet que no estiguin lliures i continuïn a presó un cop acabat el judici. “A casa, però a la presó”, ha remarcat. A més, ha criticat que els presos “hagin trigat dos dies per anar a una altra presó” i ho ha considerat una nova “humiliació”.

En relació amb la futura decisió del Tribunal Suprem, el president ha assenyalat “tot el país ha de ser capaç de trobar una resposta col·lectiva en cas que no hi hagi una sentència absolutòria”.

El cap del govern català ha avançat que en els propers dies visitarà també l’expresidenta Carme Forcadell i la consellera Dolors Bassa a les presons de Mas d’Enric i el Puig de les Basses, respectivament.

No tornen a casa sinó a una presó

Qui ja ho ha fet avui han estat els consellers de Treball, Chakir El Homrani; la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, i el titular d’Acció Exterior, Alfred Bosch.

El Homrani i Jordà han visitat Bassa a la presó de Figueres poc després del seu trasllat des del centre penitenciari d’Alcalá-Meco. A la sortida, han assegurat que Bassa està contenta d’haver pogut tornar a Catalunya però que lamenta no haver pogut sortir en llibertat per esperar la sentència des de casa seva.

Els consellers han explicat que durant la trobada, que ha durat una hora i trenta minuts, han parlat de diversos assumptes, que Bassa s’ha interessat per afers vinculats als seus respectius departaments i que també ha agraït les mostres de suport rebudes.

Jordà ha dit que han decidit marxar perquè l’exconsellera havia de sopar i encara no tenia cel·la assignada.

De la seva banda, Bosch ha visitat aquest Forcadell al centre penitenciari de Mas d’Enric, on ha tornat després de passar gairebé cinc mesos a la presó d’Alcalá-Meco.

Bosch ha fet notar que Forcadell “no ha tornat a casa, sinó a una presó on està tancada”, i ha reclamat l’alliberament de tots els presos independentistes i que siguin absolts.

Segons ha explicat, Forcadell li ha traslladat el missatge que “cal trobar una sortida dialogada” a la situació. “No ho arreglarem posant gent a la presó, pegant-los quan van a votar, suspenent un govern legítim, ni imposant unes sentències duríssimes. S’arreglarà parlant i debatent políticament quina és la sortida, que ha de passar perquè el poble prengui les decisions importants”, ha explicat Bosch.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

L’AN reobre la causa de l’espionatge a Sánchez amb Pegasus

barcelona
política

Laia Estrada critica que ERC i Junts mirin més al PSC per arribar a acords

BARCELONA
política

El Senat endarrereix una setmana més el ple que vetarà l’amnistia

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca diverses regions i deixa nou ferits, entre ells quatre nens, a Odessa

barcelona
politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona