Política

Lourdes Fuentes

Alcaldessa de Zanta Cristina d'Aro (ERC)

“Urbanisme ha d’aclarir sectors per poder aprovar el POUM nou”

L’àmplia victòria d’ERC no els va garantir la majoria absoluta i els ha costat trobar aliats fins a l’entesa amb JxCat

El nou urbanisme i la biblioteca, grans objectius del mandat

Política tardana
Fuentes té 67 anys i tot i néixer a Palamós fa més de quatre dècades que viu a Santa Cristina, on regenta una de les dues farmàcies del poble. Llicenciada en l’especialitat i pròxima a ERC des de feia temps, no hi va militar fins al principi de la present dècada. El 2015 va debutar com a regidora, assumint les àrees de Serveis Socials, Igualtat i Salut, que trobarà a faltar. Però com a alcaldessa no li faltarà feina: un cop sigui vigent el cartipàs –fa deu dies que tot passa forçosament per les seves mans– durà Governació, Seguretat i Transports, a més de representar el municipi al Consorci de la Costa Brava.
Esperaven quedar-se tan a prop de la majoria absoluta?
El resultat electoral, per a nosaltres, va ser fantàstic. També és fruit de la pinya que va fer la candidatura i de la feina feta en campanya. Els atacs rebuts segurament ens van esperonar.
Però, alhora, creu que aquesta pujada i la contenció de la resta de forces els ha fet molt difícil d’entendre-s’hi?
Potser. Al principi vam veure de seguida que ningú estava disposat a pactar i que preferien quedar-se a l’oposició. JxCat, Guanyarem, el PSC i Cs. Amb el seu portaveu també vam tenir una reunió cordial en què van quedar clares les diferències, però tampoc es tancava a suports puntuals si els veia positius per al poble.
Al final, però, s’han entès amb JxCat...
Tampoc eren a prop, però veient el possible bloqueig s’ho van repensar a darrera hora. Era massa tard per tancar quelcom més que el suport a la investidura, però passat el dia 15 hem aconseguit pactar fer feina en conjunt després d’una negociació llarga.
JxCat volia Urbanisme i al final els han cedit Hisenda com a gran àrea.
Treballarem tots plegats i debatrem totes les decisions. La meva idea és que cada setmana ens reunim tots els regidors per repassar com estan totes les àrees i estar tots al corrent, de les novetats de la festa major o dels retocs en el pressupost. També crec que cal més feina transversal entre diferents àrees, per fer equip i enriquir projectes.
El POUM és el gran repte del mandat. En quina situació està?
Un cop haurem fet el ple del cartipàs, la setmana vinent, demanarem a l’arquitecte redactor, Xavier Canosa, que reprengui els tràmits per tancar l’aprovació inicial, que va quedar força avançada però que s’hauria de resoldre abans de l’agost, quan s’acaba el període de suspensió de llicències. Tenim molta feina a fer, però també se n’ha fet molta, de debat amb propietaris i amb les entitats que gestionen les urbanitzacions.
Tot plegat coincideix amb la moratòria de noves llicències decretada per la Generalitat a la Costa Brava. Pot condicionar els tràmits?
Evidentment. Fora bo que Urbanisme aclarís la situació dels sectors que tenim afectats a temps de poder fer una aprovació final amb plenes garanties.
Pel que fa a obres, la biblioteca serà el gran projecte?
La biblioteca té partida perquè comencin les obres a finals d’any, però voldríem tenir clar si disposarem de les subvencions de la Diputació i la Generalitat i n’hem de parlar tots els regidors, per veure si abaratim algun concepte. Però també volem posar en marxa la reforma de l’oficina de turisme i, per fases, millores a la zona esportiva i, és clar, altres actuacions.
Com ara?
Volem fer un pla de comerç, per reactivar l’activitat, caldria una associació de comerciants i ajudes a l’obertura de nous negocis. Com a obres, també s’ha d’adequar l’entorn de l’espai Ridaura, la plaça Catalunya i la plaça Baldiri Reixach, per estalviar feines constants de manteniment. I mantenir la línia en matèria de serveis socials, per ajudar les famílies i les persones que ho necessiten.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona