Política

Sánchez s’entesta en el juliol

“No ens posem en l’escenari d’investidura fallida ni d’eleccions”, diu Celaá

Rivera ratifica el no i insta els disgustats de Ciutadans a crear un partit

Aragonès i Otegi acorden que ERC i EH Bildu votaran igual

La data de la sessió d’investidura serà decidida dimarts per Pedro Sánchez tenint molt present la data en què cauria la revàlida al setembre i una repetició de les eleccions a finals d’octubre o a principis de novembre, però ara per ara l’entestament oficial és en el juliol. “No ens posem en l’escenari d’una investidura fallida ni d’unes noves eleccions. Anem al juliol a reunir les forces necessàries. Cap bon alumne porta les notes al setembre”, va avisar la ministra portaveu Isabel Celaá sobre la fixació de Sánchez.

La hipòtesi de viure una investidura fallida el 10, el 17 o el 24 de juliol és la que preveu Pablo Iglesias. El líder d’Unides Podem aireja que Sánchez li diu en privat que a la primera vol intentar ser elegit amb l’abstenció del PP o bé de Ciutadans –que cada dia li neguen tant Pablo Casado com Albert Rivera– i que només més tard explorarà una entesa d’esquerres al setembre abans que venci el termini legal dels dos mesos per a una investidura real. “Quan es vegi que això no ho han pogut aconseguir, estic absolutament convençut que Sánchez no cometrà la irresponsabilitat d’obligar els espanyols a votar una altra vegada per una obsessió absurda i fora d’època de voler un govern de partit únic”, va advertir ahir Iglesias.

Després de seixanta dies des de les eleccions del 28 d’abril, el torcebraç és el mateix: Iglesias vol ser ministre en un govern de coalició i Sánchez vol ministres del PSOE i prou (tot i tenir 123 diputats) i ofereix l’eufemisme del “govern de cooperació” per relegar Unides Podem a càrrecs intermedis de l’administració. Sabent que l’obstacle és personal, l’exalcaldessa de Madrid Manuela Carmena fins i tot ha proposat una mediació entre Sánchez i Iglesias. “No necessitem mediadors. Ja sabem prou de política”, rebatia la ministra portaveu. “Per què les negociacions en època contemporània han de ser de suma zero: un és sotmès i l’altre guanya? Hem de pensar en win win”, alliçonava Celaá.

Com que ni Sánchez ni Iglesias es poden permetre d’explicar als votants que l’atzucac que pot conduir a la repetició electoral és un seient al Consell de Ministres i un recel personal, la ministra Celaá desvia el xoc als continguts. “No hem rebut encara cap resposta sobre el contingut. La proposta feta pel govern a Unides Podem és d’enorme entitat. A l’esquerra, si alguna cosa li importa, és el contingut”, lamentava Celaá.

Borrell com a símptoma

Tot i l’esforç de cremar les naus de la investidura al juliol –“concentrem-nos per responsabilitat al juliol perquè seria frívol pensar que el que podem fer el juliol es pot fer dos mesos més tard”, insistia Celaá–, el missatge que envia la renúncia de Josep Borrell com a eurodiputat desmenteix La Moncloa. Borrell ha dit que si continua com a ministre d’Afers Exteriors és pels dubtes al voltant de la investidura i la impossibilitat de ser substituït estant en funcions. Ras i curt: si Sánchez anés a totes de debò al juliol i sospités que serà investit i que d’aquí a quinze dies podrà nomenar els seus ministres, Borrell no tindria motiu per quedar-se.

Desafiament de Rivera

Qui no prestarà el suport passiu d’una abstenció a Sánchez és Albert Rivera, que ahir va posar fi a la seva reclusió silent enmig de la pitjor crisi de Ciutadans i ho va fer per ratificar el seu no rotund i per instar els díscols a anar-se’n per fundar un nou partit. “Si alguns pensen que el sanchisme ha de campar al seu aire, que presentin un partit polític”, va desafiar als rebels de les files de Cs.

El curiós del desafiament de Rivera als díscols disgustats amb l’escorament a la dreta i els pactes amb la ultradreta de Vox és que el gabinet de premsa de Ciutadans responia poc després per matisar que el líder es referia a “patronal, sindicats o bancs que li diuen què ha de fer”. Simptomàticament, però, ni la CEOE ni cap patronal, sindicat o banc va reaccionar a les paraules de Rivera i, en canvi, els díscols sí que es van donar per al·ludits. “No cal crear un partit, només cal asseure’s, exigir reformes, regeneració i que no hi hagi pactes amb nacionalistes”, li etzibava a Twitter Toni Roldán, que ha deixat el partit i l’acta al Congrés. Rivera es va presentar ahir com un líder “sense tuteles”.

Els que sí que transiten lentament a considerar l’abstenció són ERC i EH Bildu. En una reunió a Barcelona, una delegació d’ERC formada per Pere Aragonès, Gabriel Rufián, Carolina Telechea, Marta Vilalta i Sergi Sabrià i una representació abertzale formada per Arnaldo Otegi, Maddalen Iriarte, Mertxe Aizpurua i Gorka Elejabarrieta van compartir el mateix diagnòstic. “És més a prop que les dues formacions mantinguin una posició conjunta en la sessió d’investidura”, diuen en el comunicat conjunt. “El posicionament depèn de Sánchez i del que vulgui fer, de si vol apostar pel diàleg i la negociació o si prefereix mantenir-se allunyat de posicions i actituds democràtiques”, avisen ERC i EH Bildu.

Des de Lledoners, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull ja han apostat per abstenir-se en una carta als companys de JxCat, que encara no ha decidit quin serà el seu vot.

LES FRASES

Anem al juliol a reunir les forces necessàries. Cap bon alumne porta les notes al setembre
Isabel Celaá
ministra portaveu
Si alguns pensen que el sanchisme ha de campar al seu aire, que presentin un partit polític
Albert Rivera
president de Ciutadans
El posicionament depèn de Sánchez i de què vol, si aposta pel diàleg i la negociació o s’allunya de posicions democràtiques
s
Comunicat d’ERC i EH Bildu

Polèmica pel gest de Trump amb la cadira en el G-20

La cimera del G-20 a Osaka (Japó) va deixar una escena polèmica per una salutació de Donald Trump amb Pedro Sánchez. En les imatges del ple es comprova com el president dels Estats Units, que no ha tingut cap reunió bilateral amb el mandatari socialista espanyol, saluda Sánchez i parla amb ell en to distès. Al final, però, Trump li assenyala a Sánchez la seva cadira com si li ordenés asseure’s i acabar la conversa. Veient que des de la premsa més dretana que s’edita a Madrid el gest era interpretat com a submissió, La Moncloa va narrar que Trump li havia dit “tens un bon lloc” a Sánchez. “Tot l’episodi ha estat una broma”, relativitzava l’entorn del president espanyol. El que també va ser controvertit és la salutació de Sánchez al príncep saudita Mohamed Bin Salman, presumptament implicat en l’assassinat del periodista Jamal Kashoggi el 2018. En l’últim G-20 a Buenos Aires, Sánchez el va evitar però ahir va ser ell qui va anar a saludar Bin Salman.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

euskadi

El candidat del PNB rep un atac amb esprai pebre en sortir d’un míting

barcelona
estats units

El jutge adverteix que no permetrà a Trump intimidar els jurats

barcelona
política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE preparen noves sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts