Política

Junts i ERC formalitzen el pacte de govern a la Diputació

Miquel Noguer (JxCat) continuarà en la presidència i Pau Presas (ERC) assumirà la vicepresidència primera

Es va destacar que és un executiu “fort, potent i natural” a favor de l’independentisme

Un govern fort, compromès amb el país i la democràcia, favorable a la construcció de la República catalana i que continuarà reclamant la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats. Així s’ha autodefinit el nou executiu que hi haurà al capdavant de la Diputació de Girona durant els pròxims quatre anys. Tal com va avançar aquest diari, JuntsxCat i ERC han arribat a un pacte de govern a l’ens provincial per al mandat 2019-2023. L’acord es va donar a conèixer oficialment ahir a la tarda, en un acte que va ser encapçalat pel president de la Diputació en funcions, Miquel Noguer (JxCat), i el fins ara portaveu del grup d’Esquerra, Pau Presas.

En aquesta compareixença davant dels mitjans de comunicació, van especificar que Junts mantindrà la presidència i que la vicepresidència primera serà per als republicans. En aquest sentit, tal com tot feia indicar, Noguer continuarà com a president de la Diputació de Girona, mentre que la vicepresidència primera l’assumirà Presas, que és l’home fort d’Esquerra a l’ens.

Noguer va assenyalar que han estat “cautelosos” abans d’anunciar públicament l’acord, tenint en compte que no van acabar de tancar-lo del tot fins el cap de setmana passat, i es va congratular que haguessin dut a terme el procés de negociació “amb el màxim rigor possible”.

També va destacar que es tractarà d’un govern “potent i natural”, ja que la suma de Junts i ERC engloba 20 dels 27 diputats i diputades i es tracta de l’entesa entre els principals partits sobiranistes. “Som les dues forces que tenim més regidors i alcaldies a la demarcació. I, per tant, el govern que s’ha conformat a la Diputació serà un reflex molt representatiu de la composició dels ajuntaments”, va dir Noguer, que hi va afegir que el cartipàs ja el tenen “força embastat”. Tot i això, encara no està tancat i va demanar un temps per “acabar-lo de cuinar”.

Presas va indicar que “la situació política excepcional que estem vivint” fa que sigui convenient que les forces que lluiten per posar fi a la repressió de l’Estat siguin generoses i intentin arribar a acords per crear governs forts: “Les diputacions catalanes són una peça clau per continuar avançant i per mostrar el suport majoritari que ha obtingut l’independentisme en les últimes eleccions municipals”, va dir. Presas, a més, va remarcar que la Diputació continuarà estant al costat dels ajuntaments i els farà arribar tots els recursos possibles per seguir apostant per uns consistoris compromesos amb el medi ambient, el benestar social, la millora en habitatge, en telecomunicacions, i amb especial cura, en àmbits com ara els de la transparència, la participació, l’educació i la cultura.

LES FRASES

Es tracta d’un govern fort i potent, que engloba vint dels vint-i-set diputats i diputades del ple
Miquel Noguer
president de la diputació de girona en funcions
És important que puguem disposar d’ens supramunicipals alineats amb la defensa de la democràcia
Pau Presas
diputat d’erc

LA XIFRA

11
representants hi tindrà Junts; 9, ERC; 4, el PSC; 1, la CUP; 1, IdS, i Tots per l’Empordà també 1.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona