Política

Torrent veu una “irresponsabilitat” la reacció de Borrell al pacte de claredat

El president del Parlament insta Sánchez a fer una proposta

Replica a JxCat que fixar les condicions per a un referèndum pactat no és un pas enrere sinó “materialitzar l’esperit de l’1-O”

El president del Parlament, Roger Torrent, veu com una “irresponsabilitat” la reacció del ministre d’Exteriors, Josep Borrell, a la seva proposta de pacte de claredat per fixar les condicions d’un referèndum pactat perquè “així no es resolt el conflicte polític”. En una entrevista a Ser Catalunya, Torrent ha instat el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, a posar una proposta sobre la taula com a mostra de “valentia i responsabilitat política”. D’altra banda, ha replicat al portaveu de JxCat al Parlament, Albert Batet, que un pacte de claredat no és un pas enrere sinó un “pas endavant. “No és renunciar a l’esperit de l’1-O sinó materialitzar-lo”, ha conclòs.

Torrent ha augurat que si l’única resposta del govern espanyol és la que ha verbalitzat el ministre Borrell, a ningú li hauria d’estranyar que l’independentisme passi del 48% al 60%” ja que, segons el president del Parlament, davant un “no permanent”, l’independentisme és evident que creixerà. A més, ha replicat al ministre d’Exteriors en funcions que la Constitució no és cap impediment perquè es planteja un pacte polític.

“El que és una irresponsabilitat és respondre com ho ha fet Borrell. Una irresponsabilitat perquè així no es resol el conflicte polític, que és evident que condiciona la governabilitat a l’Estat”, ha argumentat.

En aquest context, ha instat Sánchez a fer una proposta per a Catalunya. “Si la té i no la posa sobre la taula és perquè potser té por del que pensa la ciutadania de Catalunya. I si no té cap proposta és una irresponsabilitat màxima perquè governar sense una proposta és una irresponsabilitat política”, ha defensat. Segons Torrent, el fet que s’hagi proposat Borrell per ocupar el càrrec de cap de la diplomàcia europea és una “cop de peu cap amunt” a una persona que parlava de “desinfectar Catalunya”.

Pel que fa a la investidura, Torrent s’ha queixat perquè, segons ha dit, s’intenta atribuir a ERC una “pressió política” que no li correspon. I ha situat la responsabilitat en el president del govern en funcions i líder del PSOE, Pedro Sánchez. Segons Torrent, si vol tenir una actitud responsable, és Sánchez qui ha de seure a negociar.

Resposta a la sentència

Torrent considera que la resposta que es doni a la sentència del Tribunal Suprem (TS) sobre l’1-O ha de permetre mantenir una “fase negociació”. Es tracta, segons ha explicat en la mateixa entrevista, de “canalitzar la indignació democràtica cap a un escenari de construcció” que passa per un referèndum pactat i de fer compatible el “nou trencament” amb estar asseguts “impertèrrits” a la taula de negociació. El moment de la sentència serà, segons Torrent, un “moment clau” en què caldrà recuperar el lideratge polític i unes “institucions fortes”. D’altra banda, ha defensat que la resposta a d’apel·lar el 80% dels ciutadans catalans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona
Estat espanyol

Hazte Oír presenta una altra querella contra Begoña Gómez

Barcelona
política

Illa descarta fer “un Collboni” i ser investit amb els vots del PP

barcelona
política

El PSC es dispara en l’enquesta del CEO i ERC i Junts es disputen el segon lloc

barcelona
GIRONA

La CUP proposa més habitatge públic per ajudar els joves a emancipar-se

GIRONA
guerra a Europa

La corrupció torna a sacsejar el govern ucraïnès

barcelona