Política

El PSC i JxCat arriben a un acord per governar junts la Diputació de Barcelona

El pacte dóna la presidència als socialistes, però no concreta cap nom

ERC apel·la a la “responsabilitat” de JxCat i confia en “revertir” el pacte amb el PSC

El PSC i JxCat han arribat a un acord per governar junts la Diputació de Barcelona. El pacte estableix que la presidència serà per als socialistes, tot i que no se’n concreta el nom.

Totes dues formacions sumen 23 diputats, 16 dels socialistes i 7 dels postconvergents, i no arriben a la majoria absoluta. Per escollir president o presidenta de l’ens es necessita majoria absoluta en primera volta, però en una segona votació només és necessari obtenir majoria simple, és a dir, més vots a favor que en contra.

A l’acord, PSC i JxCat deixen clar que en tots aquells assumptes de posicionament polític “aliens a l’àmbit competencial propi” de la Diputació, actuaran “d’acord amb el seu programa”.

Per la seva banda, l’encara vicepresident de la Diputació de Barcelona i candidat d’ERC a la presidència de l’ens, Dionís Guiteras, ha apel·lat aquest divendres a la responsabilitat de JxCat i ha explicat que fins a la data de constitució de la Diputació de Barcelona intentaran “revertir” l’acord de govern a la corporació del PSC i JxCat.

En declaracions a l’ACN, Guiteras ha indicat que els republicans estan oberts fins a l’últim dia a pactar amb la formació de l’expresident Carles Puigdemont però ha avisat que “han de voler-ne parlar”. En aquest sentit, ha lamentat que JxCat hagi decidit pactar amb el PSC quan en una reunió ERC “els havia garantit la majoria per tirar endavant la presidència i el govern”.

Guiteras ha explicat a l’ACN que aquest matí s’han reunit amb el president del PDeCAT, David Bonvehí, i el secretari d’organització de la formació, Ferran Bel, i que els republicans els han presentat una proposta de vicepresidència primera i l’àrea de territori. “Ha estat una primera proposta per poder debatre i tenir una contraoferta”, ha explicat. En aquesta trobada ERC ha dit a l’equip de JxCat que podia “garantir la majoria (amb Comuns i Tots per Terrassa) i tirar endavant la presidència i el govern”. Per això, s’han emplaçat a reunir-se a la tarda conjuntament amb els Comuns, però JxCat no s’ha presentat a la trobada i els ha anunciat el pacte amb el PSC.

El també alcalde de Moià ha lamentat que JxCat no els hagi fet “retorn” de la proposta i s’ha preguntat si l’acord amb el PSC té l’aprovació del president de la Generalitat, Quim Torra, i del líder de JxCat, Carles Puigdemont.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia