Política

MARIONA ILLAMOLA

DOCTORA EN DRET I ESPECIALISTA EN DRET INTERNACIONAL I EUROPEU

“La decisió del Tribunal de Justícia afectarà a tothom”

Afirma que els eurodiputats no només representen els seus votants, sinó “els més de 400 milions de ciutadans de la Unió Europea”

Considera que els següents passos dependran de com resol el Tribunal de Justícia “el recurs d’anul·lació de Puigdemont i Comín i el recurs prejudicial de Junqueras” i no de què facin els líders independentistes

Més de dues dècades de docència
Mariona Illamola és doctora en dret per la UdG. Abans, es va llicenciar en el mateix àmbit a la Universitat de Navarra i es va especialitzar en dret internacional i europeu a la UCLN. Fa més de dues dècades que imparteix docència a la UdG, d’on és professora agregada i membre de l’àrea de dret internacional públic. A part, és directora del Centre de Documentació Acadèmica i del centre Europe Direct Girona.

La conjuntura política europea ha reobert les preguntes sobre els escenaris que es presenten a partir d’ara per als eurodiputats Junqueras, Puigdemont i Comín. Per això, és necessari conèixer, a part de les interpretacions polítiques, les lectures jurídiques de veus acreditades.

A què és degut que Junqueras, Puigdemont i Comín puguin ser elegits però, en canvi, no puguin fer efectiu aquest dret?
Això no depèn de la legislació europea, sinó de l’espanyola. La legislació interna diu que una persona, fins que no tingui una sentència ferma que la inhabiliti, es pot presentar. Un dels arguments que utilitza la JEC perquè no puguin fer-lo efectiu és que aquestes persones estan transitòriament suspeses del seu dret d’exercir com a eurodiputades, però aquest transitòriament és molt relatiu...
Aquí apareix també el problema amb el sufragi actiu, ja que molts votants veuen com els seus representants no poden exercir d’eurodiputats...
Aquí es posen en entredit els drets polítics, tant de sufragi passiu com actiu. A més, aquí hi ha un matís, perquè no són només els dos milions de persones que els han votat. Els eurodiputats ni representen només les persones que els han votat ni les persones del país que els han votat. Puigdemont, Comín i Junqueras estan representant tots els més de 400 milions de ciutadans de la Unió Europea.
Jurídicament és necessari, a l’Estat espanyol, assistir presencialment a recollir l’acta?
Hi ha un procediment que és la votació i un altre tràmit que és el d’acatar la Constitució. Aquí hi ha diverses opinions sobre si és un acte formal o si és realment un acte obligatori. Jo crec que és més un acte formal.
Per què?
Què té més validesa, la publicació al BOE de la llista d’electes o una comunicació d’un òrgan administratiu, que és la JEC, que diu: aquestes persones han estat electes però com que no han acatat...? Una altra qüestió és com s’ha de fer l’acatament.
Ho diu per la fórmula intentada per Puigdemont i Comín?
Tot i no fer-ho presencialment, Puigdemont i Comín van portar una acta notarial i van donar poders a una persona per fer-ho, i la llei espanyola l’únic que diu és que s’ha de fer “davant de notari”. Junqueras, per la seva banda, no ha fet l’acatament però perquè no l’hi han deixat fer. Ell ja el volia fer, però el Suprem va dir que no podia sortir.
Dilluns vam conèixer la interlocutòria del president del Tribunal General de la UE que desestimava les mesures cautelars sol·licitades per Puigdemont i Comín. Quines implicacions té?
Primer de tot és molt important saber que hi ha moltes dificultats perquè els particulars puguin demanar aquest tipus de recurs i, per tant, és molt important que el Tribunal General l’hagi acceptat, perquè ja l’hauria pogut considerar inadmissible. Sobre el pronunciament, no és estrany.
Era previsible, doncs?
El tribunal només sol adoptar mesures cautelars en casos d’extradició de persones, expulsions, tractes inhumans i degradants... És a dir, en situacions que afectin la integritat de la persona més que drets polítics. El tribunal hauria pogut adoptar-les però deu haver considerat que el mal no era tan gran. Ara s’ha de veure si la sala que coneixerà d’aquest assumpte ho decidirà fer pel procés accelerat o no.
I en el cas de Junqueras, va poder recollir l’acta per ser diputat però no per ser eurodiputat. Hi ha normativa comunitària respecte a aquesta qüestió?
No, perquè encara estàs aplicant el que et diu la llei interna. Com que està en presó preventiva ho han de demanar al Suprem, que per a les cambres espanyoles va autoritzar-ho i ara no. Està interpretant de manera diferent la mateixa norma davant d’un altre parlament. Pots pensar que hi ha un rerefons polític perquè si li deixes anar i acatar la Constitució després l’has de deixar anar al ple de constitució a Estrasburg. Llavors aquí entra el debat, també, de si ja tindria immunitat. A part, el Suprem hauria de demanar a la mesa del Parlament un suplicatori per aixecar-li la immunitat i, si més no, ja hi hauria hagut un bon debat sobre això.
Quan s’adquireix la immunitat?
Depèn. Aquí entra en joc la qüestió prejudicial de Junqueras. Dependrà de la interpretació que faci el tribunal i si considera que s’adquireix des que s’acata la Constitució, des de l’inici de les sessions... S’haurà de veure si hi ha una interpretació àmplia o no. El Tribunal de Justícia interpretarà una normativa europea i la seva decisió afectarà a tothom arreu d’Europa, fins i tot a casos futurs.
Quins passos podem esperar a partir d’ara dels líders independentistes?
Jo crec que de passos d’ells ara ja cap. El pas ara és veure com resol el Tribunal de Justícia el recurs d’anul·lació de Comín i Puigdemont i la qüestió prejudicial de Junqueras.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona