Política

Sánchez ofereix programa i usa el litigi català per vetar Iglesias

El PSOE fa una proposta d’acord obviant Catalunya i rebutjant un govern de coalició

El líder d’Unides Podem enterra el dret a decidir i parla de diàleg per matar l’excusa i poder ser ministre

“No hem parat de cedir. Cediu”, exigeix

El litigi català no apareix enlloc, però al seu simple espantall és al que s’aferra Pedro Sánchez per vetar tant un govern de coalició amb Unides Podem com que Pablo Iglesias pugui ser ministre. Quan han passat setanta dies de les eleccions del 28 d’abril, el PSOE va posar per escrit ahir la primera proposta d’acord amb Unides Podem –el teòric soci preferent– en què ofereix compartir un programa sense tenir cap ministre perquè exclou el govern de coalició precisament per l’afer que no apareix al document: Catalunya. “La dificultat d’un govern de coalició és que existeixen qüestions de tanta envergadura com l’encaix de Catalunya a Espanya en què la posició d’Unides Podem difereix considerablement de la posició del PSOE”, va invocar ahir la presidenta del PSOE, Cristina Narbona. Iglesias, però, admet que ha enterrat el dret a decidir –tòtem dels comuns– a favor del “diàleg” per deixar Sánchez sense cap excusa que justifiqui el vet com a ministre. “No hem parat de cedir des del principi. Esperem que el PSOE cedeixi una mica en alguna cosa”, implora Iglesias.

La proposta del PSOE s’obre a aportacions d’Iglesias i té 38 pàgines en què el gran afer polític del present no és citat i es dilueix en una frase. “Impuls de l’autogovern, compatible amb la igualtat i la solidaritat en el marc de la Constitució i els estatuts d’autonomia. Una Espanya autonòmica en una Europa federal”, és tot el que el PSOE posa per escrit.

Sota el títol Proposta oberta de cooperació per a un govern social, feminista, ecologista, europeista i progressista, el PSOE vol posar difícil a Podem el vot en contra en la votació de la investidura –23 de juliol per majoria absoluta i 25 de juliol amb necessitat de més sís que nos– des del mateix nom del document. En cinc blocs –ocupació i pensions, feminisme i la lluita contra la desigualtat social, emergència climàtica i transició ecològica, avenç tecnològic i transició digital, i Espanya en Europa–, el PSOE hi recull esquers com ara la reforma laboral, la taxa Google, la taxa Tobin, i l’exhumació de Franco i la “resignificació” del Valle de los Caídos.

L’esbós de programa nascut setanta dies després del 28 d’abril i a dues setmanes del 22 de juliol del ple d’investidura, però, no oculta que l’obstacle és el mateix: el vet de Sánchez a Iglesias. Després que en cap reunió a La Moncloa li hagi parlat de referèndum pactat o de dret a decidir, a Iglesias el fa enfadar que Sánchez usi el litigi català –i encara més quan depèn del seu sí i de l’abstenció d’ERC– per a la fita personal d’apartar-lo i fer un govern monocolor del PSOE. “L’argument del PSOE és: «És que a Catalunya pensem diferent.» Bé, estem tots dos d’acord en el diàleg i reconeixem que els socialistes heu tingut més suport que nosaltres a l’Estat i aquesta vegada a Catalunya també i, per tant, no hi haurà línies vermelles per part nostra. Diàleg i tornem a cedir”, va exposar Iglesias.

El torcebraç personal sobrevolarà la cita d’avui al matí al Congrés de Sánchez amb Iglesias. A la tarda serà el torn del líder del PP, Pablo Casado, a qui Sánchez demanarà de nou en va que li regali una abstenció. El líder de Cs, Albert Rivera, és fidel a plantar el president.

LA FRASE

El PSOE diu: «És que a Catalunya pensem diferent.» Bé, d’acord amb el diàleg i teniu més suport, cedim
Pablo Iglesias
secretari general d’unides podem

El PP i Cs firmen 155 acords a Madrid i Abascal els repta

“El nombre de les propostes de l’acord va per l’article 155. És una picada d’ullet que fem al nostre compromís d’unitat territorial.” Amb la confessió d’Ignacio Aguado (Cs) que la xifra de mesures pensades per als madrilenys s’ha forjat per homenatjar la traumàtica suspensió de l’autogovern català, el PP i Ciutadans van presentar l’acord de govern a la comunitat de Madrid amb la popular Isabel Díaz Ayuso de candidata a presidenta. La seva sort, però, depèn de Vox.

El document de 155 punts firmat ahir conjuntament per Díaz Ayuso (PP) i Aguado (Cs) recull part dels punts del programa de la ultradreta, com ara una educació infantil d’acord amb les “conviccions morals” dels pares dels nens i la reforma de la llei LGTBI.

Si bé Díaz Ayuso es vanta de copiar punts de Vox per arrossegar-los a votar-la, Aguado –que seria el seu nou vicepresident si Vox fa costat al PP i Cs i vota a favor demà o dijous en la segona votació–, es va mostrar més incòmode i va identificar els 155 punts com a “bons per a tots els madrilenys”, com si l’objecte de desig no fos la ultradreta racista i homòfoba.

Mentre que a Madrid és Rocío Monasterio qui dona el braç de Vox a tòrcer i alimenta la por del PP i Cs; el seu líder estatal, Santiago Abascal, va desafiar Pablo Casado i Albert Rivera a mantenir una reunió a tres que desbloquegi Madrid i Múrcia. Díaz Ayuso s’arrisca que el no suport de Vox ajudi el socialista Ángel Gabilondo a ser investit amb els vots de Podem i Más Madrid.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

L’AN reobre la causa de l’espionatge a Sánchez amb Pegasus

barcelona
política

Laia Estrada critica que ERC i Junts mirin més al PSC per arribar a acords

BARCELONA
política

El Senat endarrereix una setmana més el ple que vetarà l’amnistia

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca diverses regions i deixa nou ferits, entre ells quatre nens, a Odessa

barcelona
politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona