Política

JxCat no tanca la porta a reobrir el pacte amb el PSC

Pujol assegura que tindran “el termòmetre posat” per analitzar tots els “escenaris” fins al ple de constitució de demà de la Diputació

Els comuns, que no descarten abstenir-se, tenen la clau de tot

A 24 hores de la sessió constitutiva de la Diputació de Barcelona, demà al migdia, ningú pot assegurar al 100% qui la governarà els pròxims quatre anys. Cap novetat en forma d’acostament ahir va fer pensar que es replantegi el pacte de govern anunciat entre el PSC i JxCat, que faria presidenta l’alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín, però ningú tampoc va descartar el contrari, i encara més després que els comuns deixessin clar que no es plantegen participar en les que de facto serien les úniques combinacions –les que sumarien el PSC i Cs, i fins i tot el PP– que permetrien una alternativa a un pacte ERC-JxCat. El portaveu adjunt dels de Puigdemont, Eduard Pujol, després de justificar l’acord amb el PSC perquè “no és possible” cap entesa que inclogui JxCat i comuns, va ser el primer que tampoc va tancar la porta a una reconsideració, ja que va dir que restaran “amatents” i amb el “termòmetre posat” a totes les opcions. “No faríem bé la feina si no analitzéssim a cada moment quin és l’escenari; forma part de les nostres obligacions”, justificava. I és que els comuns, que tenen la clau de tot amb la posició que acabin adoptant, van deixar clar al matí que no votaran a favor de cap pacte que situï JxCat en el govern. Sigui amb el PSC o amb ERC, un fet que iguala les opcions. Ara bé, tampoc van descartar una abstenció, o fins i tot votar un candidat propi, fet suficient per fer viable un tàndem ERC-JxCat. En aquest cas, es neutralitzaria la possibilitat que un candidat independentista tingués més nos que sís en segona volta, un fet que automàticament faria presidenta la cap de la llista amb més vots, Núria Marín, presentant qualsevol força un segon candidat, ja que en aquest cas simplement seria president qui tingués més vots dels presentats.

De fet, la líder del grup de Catalunya en Comú Podem, Jèssica Albiach, també assegurava que mai s’ha plantejat l’única alternativa que sumaria més, en segona volta, que un pacte entre ERC, JxCat i TxT, que seria una aliança com la que va fer possible investir Ada Colau a Barcelona, del PSC, els comuns i Cs. Una aliança, PP inclòs, que ahir reclamava el popular Xavier García Albiol, a qui Albiach de seguida va donar carbasses. Fonts tant d’ERC com de JxCat havien donat per fet al matí que difícilment hi hauria una reconsideració, però al vespre les fonts consultades ja no eren taxatives. El que en tot cas sembla fora de la negociació és el replantejament de pactes municipals que vol JxCat, i encara més després que la CUP, també implicada en alguns, ho descartés.

Mentrestant, les disputes per la Diputació no van ser objecte de debat en la reunió de govern. La portaveu, Meritxell Budó, va dir que la unitat de l’executiu és “granítica” i va deixar les valoracions per als partits, i indicava que aquest cop el president Torra no faria cap moviment, almenys en públic, per reconduir la situació. Des de la presó, el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, demanava als partits que tinguin “sentit d’estat” per superar la crisi, i l’ANC va convocar accions de protesta contra els pactes amb el PSC, avui davant de les seus d’ERC i el PDeCAT i demà prop de la Diputació.

L’oposició a Ada Colau es mobilitza pel cartipàs

j.p

21 regidors, majoria absoluta al ple de l’Ajuntament de Barcelona. Aquesta és la xifra i l’evidència que ahir van repetir fins a la sacietat els quatre regidors del consistori de la capital catalana, de quatre grups diferents, que van comparèixer per anunciar que plantejaran batalla en el ple que dimarts que ve, dia 16, haurà d’aprovar el cartipàs municipal. La primera demostració de força de l’oposició a l’Ajuntament i l’evidència que Ada Colau no ho tindrà fàcil per governar si no pacta es va viure ahir en una roda de premsa que va unir els portaveus d’ERC i JxCat, Jordi Coronas i Jordi Martí, amb els de Ciutadans i el Partit Popular, Paco Sierra i Óscar Ramírez. Tots quatre van coincidir a demanar diàleg a Colau per establir un cartipàs que consideren que no respecta el pes de l’oposició a l’Ajuntament, que és majoria. La clau de la desavinença és el repartiment dels càrrecs de personal de suport als grups. Mentre que l’oposició reclama un 60% per als dos partits de govern i un 40% per als seus grups, el govern vol que la relació sigui d’un 75% i un 25%, respectivament. També hi ha en disputa la presidència de les comissions, que l’oposició reclama íntegrament per a ells.

Els grups de l’oposició reclamen que, abans del ple de dimarts vinent, des del govern es convoqui una reunió conjunta per abordar el tema “per consens, com sempre s’ha fet en aquesta casa”, segons va subratllar el republicà Jordi Coronas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona