Política

La ruptura Sánchez-Iglesias acosta la repetició d’eleccions

La cinquena reunió fracassa i ja no oculta que el xoc és pels ministres

Ultimàtum del president: investit al juliol o retorn a les urnes el 10 de novembre

El no a suspendre diputats presos de JxCat i ERC és usat d’excusa pel PSOE

Iglesias obre la porta al setembre: “Tard o d’hora, rectificaran”

A la cinquena va arribar la definitiva, i Pedro Sánchez i Pablo Iglesias van deixar de dissimular la malfiança que guia el seu diàleg des del 28 d’abril. A dotze dies del debat d’investidura al Congrés, les dues hores que va durar la cinquena reunió del president espanyol en funcions i el líder de Podem van acostar Espanya a la repetició d’eleccions com la del 2016 amb una sorollosa ruptura. L’ultimàtum de Sánchez és ser investit al juliol o el retorn a les urnes el 10 de novembre. Sense ocultar ja que l’obstacle és i era des del principi que Sánchez vol tots els ministres per al PSOE en un govern monocolor i que Iglesias vol ser ministre en una coalició, la reunió va fracassar sense entrar en el programa i va obrir una guerra de propaganda en què l’independentisme servia d’excusa al PSOE. “A Iglesias el preocupen els noms del Consell de Ministres i no la política”, sosté la portaveu del PSOE, Adriana Lastra. Iglesias, però, no tanca la porta a una revàlida al mes de setembre: “Més tard o més d’hora, rectificaran.”

El mateix Iglesias que el gener del 2016 defensava que reunions com la d’ahir s’havien de retransmetre per streaming en favor de la transparència, sortia del Congrés sense oferir més valoració que un comentari de trenta segons caçat quan esperava l’ascensor. “El que necessita Espanya és un govern de coalició d’esquerres. Més tard o més d’hora convencerem el PSOE de moure’s i ser més flexible”, va indicar. Fonts de Podem eren més loquaces i acusaven Sánchez d’“imposar un govern de partit únic” sense negociar i d’actuar “com si tingués majoria absoluta”. “No és seriós anar a una investidura sense suports i amenaçar amb repetició electoral”, alerta l’entorn d’Iglesias.

Amb Sánchez callat, Lastra enduria el to amb l’enuig pel fet que Iglesias imputi al president una “falsedat”: haver-li ofert dos ministeris en la primera reunió de les cinc que han tingut. “La millor manera d’establir lleialtat i confiança no és desqualificar l’interlocutor, ni dir que ha fet propostes que no han existit, ni posar a la seva boca el que no ha dit”, lamentava Lastra. El fracàs de la cita va desfermar una guerra de propaganda en què el PSOE va arribar a acusar Iglesias d’exigir ser vicepresident, un punt que Podem desmenteix.

El vot d’Elizo i Pisarello

Si bé Iglesias ha enterrat el dret a decidir en favor del diàleg i ha promès lleialtat a Sánchez en cas d’una condemna del Suprem als presos polítics, ahir Lastra s’aferrava un dia més a l’excusa de Catalunya per vetar Iglesias. “Promet lleialtat amb el separatisme, i a la primera ocasió que ha tingut ha ordenat votar a la mesa del Congrés en contra de suspendre els diputats presos”, va evocar Lastra. Paradoxalment, la suspensió d’Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull –amb l’oposició de Gloria Elizo de Podem i Gerardo Pisarello dels comuns– data del 24 de maig, i fins al dia d’ahir ni Meritxell Batet ni cap portaveu del PSOE ho ha citat mai com un fre per a l’entesa en quaranta-sis dies transcorreguts. A la tarda, el líder del PP, Pablo Casado, negava l’abstenció a Sánchez però li feia veure que té la via de sumar Podem amb el PNB i UPN o bé l’independentisme. “Si vols, pots”, li va dir. Si assoleix ser investit, això sí, Casado s’obre a votar el pressupost si inclou rebaixes fiscals. De cara al futur, voldria aprovar una prima de 50 escons al guanyador com a Grècia per evitar atzucacs com l’actual i el del 2016.

LA FRASE

Ens promet lleialtat sobre el separatisme i a la primera vota en contra de suspendre els diputats presos
Adriana Lastra
portaveu del psoe al congrés

Rivera posa en risc Madrid per vetar Abascal

La reticència d’Albert Rivera a reunir-se amb l’ultradretà Santiago Abascal i fer-se una fotografia amb ell –tot i que ja van coincidir a la plaça de Colón– posa en risc la comunitat de Madrid –i també la de Múrcia– per als populars. Paradoxalment, el president de Ciutadans es va enrocar a no reunir-se amb el líder de Vox en una roda de premsa quan el líder de Vox també era al Congrés, com ell, però reunit amb Pablo Casado a dues plantes de distància. Després d’una reunió a tres, però de líders regionals, entre Isabel Díaz Ayuso (PP), Ignacio Aguado (Cs) i Rocío Monasterio (Vox), les dretes van constatar que l’Assemblea de Madrid no investirà avui la popular com a presidenta i que haurà d’esperar al mes de setembre o bé hi haurà una repetició d’eleccions el 3 de novembre. L’esperpent que viurà avui el parlament de Vallecas és la celebració d’un ple d’investidura insòlit sense candidat perquè així ho ha decidit el president, Juan Trinidad, de Cs, en contra de l’evidència que el socialista Ángel Gabilondo té ara més vots (64 gràcies al PSOE, Unides Podem i Más Madrid) que Díaz Ayuso (56 gràcies al PP i Cs). La majoria absoluta està en 67, i Vox (12) és la clau.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hizbulá ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera libanesa

barcelona
parlament europeu

L’Eurocambra aprova el ‘dret a reparar’ per a estendre la vida útil de béns

barcelona
estat espanyol

L’AN reobre la causa de l’espionatge a Sánchez amb Pegasus

barcelona
política

Laia Estrada critica que ERC i Junts mirin més al PSC per arribar a acords

BARCELONA
política

El Senat endarrereix una setmana més el ple que vetarà l’amnistia

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca diverses regions i deixa nou ferits, entre ells quatre nens, a Odessa

barcelona
politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona