Política

PAU PRESAS

VICEPRESIDENT PRIMER DE LA DIPUTACIÓ DE GIRONA. DIPUTAT D’ERC

“No és un canvi de cadires sinó un acord programàtic”

Destaca que el cartipàs que es presentarà dimarts en el ple és el resultat de negociacions “amb totes les cartes sobre la taula” amb el president, Miquel Noguer

Marca com a repte de govern conèixer la realitat i les necessitats de tots els municipis gironins perquè la Diputació els sigui una administració útil

A davant de l’àrea econòmica
Pau Presas ha estat regidor a l’Ajuntament de Cassà de la Selva, d’on és fill. Graduat en economia i màster en treball, és assessor en relacions laborals i recursos humans a la Universitat de Girona (UdG). Està especialitzat en mediació i gestió tributària.“Molt il·lusionats”, explica en relació amb l’aterratge, que qualifica de “suau” pel fet d’haver estat diputat a l’oposició en el mandat anterior, en una institució amb pràcticament 800 treballadors. “Vol dir que farem poques vacances”, reconeix en relació amb el fet d’assumir responsabilitats i tasques de govern. “Ara toca conèixer projectes plantejats i proposar-ne d’altres.”
La Diputació té una llarga tradició de col·laboració amb la Generalitat. És el que ha de seguir fent

Pau Presas és l’home fort d’Esquerra a la Diputació de Girona. En va ser el portaveu en el mandat passat i ara assumeix la vicepresidència arran del pacte de govern amb Junts.

Com està la negociació del cartipàs? Hi ha entesa amb Junts?
El cartipàs el presentem dimarts que ve i dijous ja vam començar a parlar-ne amb la resta de grups de la Diputació i, per tant, hi ha una proposta que el 23 de juliol es portarà al ple.
Molts canvis?
Hi ha canvis en tant que passem d’un govern d’un únic partit amb majoria absoluta a un govern en coalició. Per tant, hi ha els canvis derivats d’incorporar dues formacions al govern.
Es fa difícil l’encaix? Esquerra assumeix Hisenda i Cooperació Local. Ha estat una de les concessions de Junts?
Ha estat una negociació que hem portat entre el president, Miquel Noguer, i jo mateix i en la qual ens hem trobat molts cops; ha sigut un pacte treballat. En tot cas, la distribució que podeu veure a través de les vicepresidències és per on anirà també el cartipàs. Ha estat una negociació franca, amb totes les cartes sobre la taula i molt dialogada.
No és un canvi de cadires, tal com diu la CUP?
Si s’ha seguit el mandat anterior, hem consensuat moltes propostes. Tant en Miquel Noguer com jo sabíem quins eren els punts programàtics de cada partit. No és un canvi de cadires sinó un acord programàtic per estar al servei dels ajuntaments i ajudar-los. En els plens veurem un govern de coalició i el desplegament del pacte. No inventarem res respecte al mandat anterior. La majoria d’iniciatives que es van tirar endavant van ser pactades.
Quim Ayats, alcaldable d’ERC a Girona, tindrà responsabilitat?
Quan obrim el cartipàs es veuran les responsabilitats de cadascun dels diputats de govern.
De quatre vicepresidències, dues diputades. La paritat també es traslladarà en àrees de responsabilitats?
En una diputació amb més dones, forçosament totes les diputades de govern tindran responsabilitats.
Aquesta setmana, en la seva primera visita oficial com a vicepresident de la Diputació, va estar amb Dolors Bassa a la presó. Com està i quin missatge els va transmetre?
Malgrat la situació totalment injusta en què viuen, la Dolors és una dona ferma, totalment conscient del que està passant, i ens demana sobretot que no els oblidem i que els tinguem presents. No normalitzem la situació de repressió que vivim actualment. Tal com vam anunciar en el pacte de la Diputació, un dels punts per ser presents en el govern, amb Junts, era fer palesa aquesta situació d’injustícia i de repressió. La visita s’emmarca en aquest context de no normalitzar la situació de presos polítics i exiliats.
En el ple de constitució va apel·lar a l’ofensiva repressora i la unitat estratègica d’ajuntaments i institucions. No pensa que la retòrica ha guanyat?
Hem de fer certa autocrítica, tant de partits polítics com d’entitats i societat civil. Davant d’una sentència que no sigui l’absolució, cal una resposta coordinada i contundent per tal de mostrar el nostre rebuig. Estic convençut que tant partits polítics com societat civil estarem a l’altura del moment. Trobarem el desllorigador i també els elements necessaris per continuar endavant amb la construcció de la República catalana juntament amb la gestió del dia a dia.
Han anunciat que les polítiques socials són un dels eixos estratègics del pla de govern. Amb quines mesures concretes?
Una de les línies serà seguir treballant en la millora de la transparència, tant de la Diputació com dels ajuntaments, ajudant-los a seguir aplicant millores en transparència, participació i el bon govern. Tenim dos grans reptes. Per una banda, l’atenció a la gent gran i tots els serveis i necessitats d’aquesta franja de població. I el segon punt, abordar la problemàtica de l’habitatge. És un dels problemes que molts ajuntaments s’estan trobant i l’obligació de la Diputació és ajudar-los amb tots els mitjans per trobar solucions. Una altra línia de treball és la cooperació local. La Diputació ha d’ajudar els ajuntaments a assolir els seus reptes –estar al seu costat–, s’han d’establir criteris perquè els recursos i serveis puguin arribar de manera equitativa a tots els municipis. Una altra pota és la lluita contra el canvi climàtic i les polítiques en el canvi del model energètic. A la Diputació som i hem de ser un motor de canvi perquè els ajuntaments puguin fer aquesta transició. Hem de conèixer la realitat dels nostres municipis i cal trepitjar territori, visitar tots els municipis, per conèixer la seva realitat i quines necessitats tenen i com els podem ajudar perquè la Diputació els sigui una eina útil.
La CUP va retreure no haver explorat un govern d’esquerres. Vist el que ha passat a la Diputació de Barcelona, per ERC pactar amb el PSC era un peatge que no es podia passar?
El que hem prioritzat en els òrgans supramunicipals són governs favorables a la República i a la llibertat dels presos i exiliats, i fer palesa aquesta situació. Des del primer moment vam negociar amb aquest objectiu. L’aritmètica del ple és la que és i feia difícil plantejar altres alternatives. Aquest govern representa la majoria d’alcaldies de les comarques gironines i creiem que disposa d’un suport important en el territori.
Com es pot construir la República des d’una diputació, institució espanyola, de majoria independentista?
La Diputació té una llarga tradició de col·laboració amb la Generalitat. De fet, això és el que ha de seguir fent. Coordinar-se amb el govern i el Parlament. Sobretot en aquells temes que afecten més els ajuntaments. Totalment partidaris d’estar al costat del que ens demani la Generalitat



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs