Política

Iglesias cedeix al vet per facilitar el govern de coalició

Renuncia a ser a l’executiu de Sánchez i li demana tenir representació “proporcional” al pes obtingut a les urnes

El PSOE va oferir ahir a Podem un govern de coalició amb dirigents de la formació però mantenint el vet que el seu líder, Pablo Iglesias, fos a l’executiu. La ministra portaveu, Isabel Celaá, va ratificar al matí la línia vermella i va advertir que era inassumible integrar Iglesias a l’executiu perquè Sánchez i el PSOE ho considerarien “sacrificar l’interès general”. En la reunió de la tarda de Sánchez amb el líder de Podem per preparar la sessió d’investidura de la setmana vinent, Pablo Iglesias li va comunicar que feia un pas al costat, i acceptava el vet personal per fer possible el govern de coalició entre el PSOE i Podem.

Tant la portaveu socialista al Congrés, Adriana Lastra, com la ministra Celaá havien defensat que el PSOE cedia per permetre la investidura i la formació de govern justificant-ho pel fet que, inicialment, només oferien a Podem un govern de “coordinació” sense que s’hi integressin dirigents de Podem i, en canvi, ara feien un pas més acceptant l’executiu de “coalició” entre tots dos partits. A més, no tancaven la porta que dirigents de Podem com Irene Montero, Rafael Mayoral o Pablo Echenique es puguin integrar a l’executiu, tot i que Celaá va parlar concretament de la incorporació de “persones representatives amb coneixements tècnics” al si de Podem. Celaá va justificar el vet a l’entrada d’Iglesias perquè “no és el mateix que es produeixi dins del govern una discrepància amb membres d’una altra força política que amb el líder d’aquesta força política”.

A la tarda, Iglesias renunciava a ser al govern però exigia a Pedro Sánchez que no imposés cap més vet i que deixés a Unides Podem escollir els seus representants a l’executiu, un nombre que defensa que ha de ser proporcional als resultats obtinguts per la formació. Però Sánchez li responia amb noves línies vermelles. Escoltarà les propostes que faci Unides Podem, però serà Sánchez qui “decidirà l’equip” i, després de vetar Iglesias, demana que Unides Podem no imposi “vets”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Les protestes propalestines es traslladen als campus dels Estats Units

barcelona
Estats Units

Un editor de premsa groga reconeix que va afavorir Trump en la campanya de 2016

Barcelona
estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona