Política

Salvini, el gran absentista

El ministre de l’Interior i vicepresident del govern italià acumula diversos càrrecs institucionals però falta sovint al seu lloc de feina

L’executiu de la Lliga i el Moviment 5 Estrelles és cada cop més irrellevant a Europa

Si hi ha ningú que pot presumir d’haver aconseguit viure tota la vida de les institucions fent de polític, però dedicant-hi el menor temps possible, aquest és Matteo Salvini.

El 1993 es va convertir en regidor a l’Ajuntament de Milà, càrrec que no va deixar fins l’any passat –exceptuant el període 2012-2016–. Paral·lelament, ha estat diputat al Parlament italià i a l’europeu i ara, a més de viceprimer ministre, titular d’Interior i secretari general de la Lliga, és senador.

A tot arreu ha destacat pel mateix: l’han vist ben poc. “És una vergonya sentir-te parlar, ets l’únic que no ha vingut mai a cap reunió, ets un dropo!”, li va etzibar el 2014 l’eurodiputat belga Marc Tarabella, indignat.

Salvini, que es presenta com un treballador incansable, té un llarg historial d’absències. L’èpica dels seus videomissatges a les xarxes xoca de ple amb la realitat. El 2015, el líder sindicalista Marco Bentivogli va definir-lo com “l’absentista més gran de tot Brussel·les”. “Tant, que ni els uixers es recorden d’ell”, hi va afegir.

El leghista, que és de querella fàcil, va denunciar-lo per difamació. Un jutge de Milà, però, va arxivar la causa, tot recordant que havia participat només en el 18% de les reunions de la comissió de comerç internacional de la qual formava part. A vicepresidència són força opacs amb la seva agenda. Però el diari La Repubblica ha reconstruït les jornades laborals de Salvini des del gener fins al maig, basant-se, sobretot, en la informació que ha compartit a les xarxes.

I les dades parlen soles: de 134 dies feiners, Salvini va ser fora del ministeri almenys 95 dies, i gairebé mai per actes institucionals. En canvi, havia assistit a més de 200 actes públics propagandístics, com ara mítings, sopars i festes de la Lliga. Segons una investigació del tribunal de comptes del Laci, hauria fet servit per anar a aquests actes de partit 19 vols d’Estat a un cost de 4.500 euros cadascun. Fins al mes de maig, l’índex d’absentisme del ministre ha estat del 70%.

Les prioritats del líder ultradretà semblen clares. El juny, per exemple, hi havia una cimera de ministres de l’Interior de la UE. S’hi va parlar dels temes que Salvini té sempre a la punta de la llengua: gestió dels fluxos migratoris, repatriacions, normes antiterroristes. Però l’italià va fer campana per anar al programa de màxima audiència de la tarda, Pomeriggio 5, al canal del seu mentor Silvio Berlusconi. Ha mancat a sis de les darreres set cimeres europees. Potser perquè anar-hi significaria haver de convertir en propostes el parell de consignes buides que repeteix en matèria migratòria, i això el deixaria massa al descobert.

Salvini prefereix invertir el temps a reforçar la imatge de líder dins del país. De cabdill pròxim que comparteix la seva vida per mitjà dels directes a Facebook i que tant t’ensenya l’enèsima notícia falsa sobre immigrants com les seves estimades creps amb Nutella i uns quants cors.

Aïllats a la UE

Tot sigui per engreixar la popularitat per quan sigui l’hora de tornar al vot i deixar anar la mà dels socis del Moviment 5 Estrelles (M5E), que s’ha cruspit. Aquests no han trobat cap grup a l’Eurocambra que els vulgui acollir i només mantenen bona relació amb el xenòfob britànic Farage. La retòrica grillino-leghista de voler canviar Europa des de dins topa amb l’aïllament i la creixent irrellevància d’Itàlia al tauler europeu.

LES XIFRES

70
per cent
dels dies feiners de gener a maig Salvini els ha passat fora de la seu del Ministeri de l’Interior.
19
vols d’Estat,
a un cost de 4.500 euros cadascun, hauria fet Salvini per assistir a actes de la Lliga, el seu partit.

‘Russiagate’, un fals duel al Senat

Alba Sidera Gallart

Gràcies a unes converses publicades pel mitjà nord-americà Buzz Feed, ha tornat a emergir a Itàlia l’escàndol que ja havia destapat el febrer passat el setmanari L’Espresso sobre el presumpte finançament il·legal provinent d’empresaris russos a la Lliga, un afer que investiga la fiscalia de Milà.

El tema, però, no ha perjudicat gens la formació ultradretana –des del 2018, al govern italià en coalició amb el populista Moviment 5 Estrelles (M5E)–, que continua pujant en intenció de vot i s’acosta ja al 38%.

Dimecres, el primer ministre, Giuseppe Conte (pròxim als grillini), haurà de donar explicacions al Senat sobre el cas, batejat pels mitjans com a Russiagate. Tot seguit ho farà Matteo Salvini, que, aprofitant la seva condició de senador, ha triat fer-ho des del seu escó i no pas des del lloc reservat als membres del govern. Així, tot i que els 5 Estrelles, que estan en una posició de debilitat, no han aprofitat el cas per atacar el leghista, Salvini podrà escenificar el paper que tant li agrada interpretar, que no és altre que el de màrtir i víctima de conspiracions internacionals.

Els grillini, malgrat les gesticulacions i els mals humors, suporten qualsevol cosa que faci el soci de la Lliga perquè volen evitar que caigui el govern de coalició, una situació que perjudicaria els seus interessos.

I Salvini continua divertint-se amenaçant de convocar eleccions, que probablement guanyaria amb escreix. Si volgués anar al vot aviat, aquesta setmana tindria l’ocasió de fabricar l’excusa perfecta. Tot és a les seves mans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona