Política

El renovat govern de Johnson ja es mou cap al ‘Brexit’

El nou primer ministre forma un gabinet euroescèptic i multicultural en temps rècord i truca a les portes de la Unió Europea

Sturgeon adverteix que accelerarà els plans per a una nova consulta sobiranista i el ‘premier’ s’hi oposa

Boris Johnson no vol perdre temps. Dimecres a la nit, el mateix dia que va entrar a Downing Street, ja va nomenar el seu gabinet i ahir al matí es van reunir per primer cop. “És un moment crucial per a la història del nostre país”, va dir als seus ministres al començament de la reunió, en presència de les càmeres. Es tracta d’un gabinet euroescèptic, multicultural i molt conservador. Només hi ha dos supervivents europeistes, Nicky Morgan i Amber Rudd, molt criticades per haver-se ofert a Johnson. La resta d’europeistes o bé han dimitit o bé han estat apartats. Com va dir ahir Iain Duncan Smith, cap de campanya de Johnson, al Parlament, “no hi ha temps a perdre”.

S’han produït ascensos importants. El més remarcable és el de Sajid Javid, de titular de l’Interior amb May a ministre de Finances. Stephen Barclay es manté com a ministre del Brexit i cap negociador amb Brussel·les. Barclay se sentirà més còmode a l’executiu de Johnson perquè ell també és partidari de preparar-se per a un Brexit sense acord.

Recupera Dominic Raab com a ministre d’Afers Estrangers després que dimitís com a responsable del Brexit de May juntament amb Johnson el 2018. També recupera la seva vella aliada Priti Patel, obligada a dimitir el 2017 com a ministra de Desenvolupament Internacional per haver-se reunit en secret amb alts càrrecs israelians.

Destaca també la presència en el gabinet de l’exsoci de la campanya del Brexit de Johnson Michael Gove. Exercirà com a cap de gabinet i serà l’encarregat de preparar al país per a un Brexit sense acord. Gove és famós per haver traït Johnson a l’últim minut quan anaven a presentar-se plegats a les primàries del 2016.

Jacob Rees-Mogg, el líder ultraconservador de la facció brexiter tory, serà el president del grup parlamentari a la Cambra dels Comuns. Alok Sharma, home de confiança de Johnson, ministre de Desenvolupament Internacional. Jo Johnson, germà de Boris, europeista, serà secretari d’estat d’Energia i Negocis. Tots ells assistiran a les reunions de gabinet.

A última hora del matí, Johnson va pronunciar el seu primer discurs a la bancada dels Comuns flanquejat per Javid, Raab i Rees-Mogg. Johnson va mostrar el seu estil agressiu, directe i apassionat, fent enfadar tots els partits de l’oposició i va lliurar el primer duel amb Jeremy Corbyn, el líder de l’oposició laborista. Aquest va poder comprovar que Johnson és més agressiu que May. Corbyn va fer un estrany gir i li va demanar una nova consulta europea en la qual ni ell mateix creu. Johnson el va desacreditar, qualificant-lo d’euroescèptic, i va dir que els referèndums són “profundament divisius i tòxics” i que si en permetia un altre els escocesos voldrien el seu. “Una altra consulta seria catastròfica per a la nostra unió”, va assegurar.

Responia així a la carta que li va enviar ahir la ministra principal escocesa, Nicola Sturgeon, en què li demanava que els autoritzés a convocar una nova consulta independentista. Sturgeon vol accelerar el nou referèndum. “El dret dels escocesos de determinar el seu propi futur és un principi democràtic bàsic que ha de ser respectat”, li va recordar Sturgeon. Johnson no cedirà. Per tant, l’única manera de celebrar-lo seria sense el consentiment de Londres.

Amb paraules grandiloqüents, Johnson també va garantir els drets dels 3,2 milions de ciutadans europeus que resideixen al país. En un primer moment, s’havia parlat de promulgar una llei que certifiqués els seus drets, però més tard el seu portaveu va matisar que n’hi havia prou amb l’aplicació per demanar l’estatus de resident que va posar en marxa May. O sigui, que no hi ha cap canvi. El Parlament va tancar ahir fins al setembre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona