Política

El ‘Brexit’ dur de Johnson provoca l’auge del suport a la sobirania d’Escòcia

Els independentistes esdevenen majoria per primera vegada i ja són el 52%

Sturgeon qualifica d’“insostenible” l’oposició de Londres al dret a decidir

Tal com havien dit els nacionalistes escocesos, l’arribada de Boris Johnson al poder amb el seu govern de brexiters radicals ha provocat un increment del suport a la independència a Escòcia. L’última enquesta estableix que, per primera vegada, els independentistes representen el 52% dels ciutadans, en relació amb el 45% que van votar sortir del Regne Unit el 2014. Sols el 30% estan a favor de seguir com ara i el 18% diuen que encara estan indecisos.

Tot i el gir demoscòpic, el ministre de Finances britànic, Sajid Javid, va publicar un controvertit missatge a Twitter en què deia que ell no permetria en cap cas celebrar un nou referèndum als escocesos. Javid es va referir a Nicola Sturgeon, la primera ministra escocesa, i li va suggerir que dediqués “més temps a millorar els serveis públics i menys a fanfarronejar”.

La resposta de Sturgeon no es va fer esperar. Així, va afirmar que els resultats d’aquesta enquesta són molt significatius i va reiterar que l’oposició de Londres a la nova consulta és “antidemocràtica i insostenible”.

Després del referèndum perdut del 2014, Sturgeon no era partidària de celebrar cap nova consulta almenys en una generació. El seu pensament va canviar quan el juny del 2016 el Regne Unit va votar sortir de la Unió Europea (UE) i el 62% dels escocesos, quedar-s’hi. L’amenaça de quedar fora del club europeu va ser un dels principals arguments esgrimits pels unionistes durant la campanya.

El Parlament escocès ha començat a tramitar la llei per poder celebrar un nou referèndum abans de mitjan 2021. Però li cal l’autorització de Londres perquè sigui vinculant, la famosa secció 30, com va succeir el 2014. Sturgeon va demanar aquests poders personalment a Johnson durant la visita que va fer el primer ministre a Edimburg la setmana passada. Johnson s’hi va oposar.

La crida pel segon referèndum es va accelerar després que es confirmés el triomf de Boris Johnson en les primàries conservadores fa dues setmanes. Johnson promet el Brexit el 31 d’octubre, amb acord o sense. La mateixa enquesta, de l’empresa demoscòpica de Lord Ashcroft, extresorer tory, indica que el 62% dels escocesos creuen que el Brexit acostarà Escòcia a la independència. Inclou el 38% dels votants tories a la regió.

Feia temps que el Partit Conservador Escocès avisava que l’amenaça del Brexit dur que proposaven gairebé tots els candidats en les primàries incrementaria les possibilitats de perdre Escòcia. Els conservadors estaven pressionats pels euròfobs de Nigel Farage en les europees de final de maig, que s’estaven quedant amb els seus votants.

Una de les veus més crítiques contra Johnson i el seu govern d’euroescèptics radicals és la líder del partit a Escòcia, Ruth Davidson. Una altra enquesta, de YouGov, mostra que el 40% dels militants del Partit Laborista estan a favor de la independència d’Escòcia. I el 83% dels laboristes veurien amb bons ulls formar una coalició a Westminster amb els nacionalistes escocesos en cas que no assolissin la majoria en les properes eleccions. Malgrat tot, Johnson manté que la seva prioritat és garantir la unitat nacional.

La discriminació dels europeus

Diversos gabinets jurídics i assessors socials britànics han denunciat una discriminació contra els ciutadans europeus que no tenen passaport britànic i que cobren ajuts socials. Molts d’ells estan perdent les cases i els subsidis que rebien. La majoria dels afectats denuncien la situació als tribunals i acaben guanyant. El problema és que han d’esperar 40 setmanes abans que es revisi el seu cas i durant aquest període de temps han de dormir al carrer i apropar-se als bancs d’aliments per poder menjar.

Els experts expliquen que el motiu és l’enduriment de la llei per evitar el que el govern anomena “turisme de subsidis”, és a dir, els europeus que venen al país només per beneficiar-se del seu sistema d’ajuts socials i de la sanitat pública. Es calcula que milers d’europeus s’han vist afectats pel fenomen. “És un escàndol el que està passant amb els ciutadans europeus”, denuncia Michael Bates, advocat de Birmingham. Janet Coe, del centre jurídic Merseyside, assegura que s’ha creat “un ambient totalment hostil”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES