Política

A la caça de l’ONG

Calvo amenaça Proactiva Open Arms amb multes per haver fet rescats al mar sense tenir-ne el permís

Vox porta el cas a fiscalia, i Cs i PP reclamen explicacions a Sánchez pels “tombs” en la crisi migratòria

Després del desembarcament dels immigrants, dimarts passat a Lampedusa, la crisi de l’Open Arms ha derivat en confrontació política a l’Estat espanyol. El govern de Pedro Sánchez va advertir ahir l’ONG Proactiva Open Arms que ningú pot esquivar la llei, tampoc el seu vaixell, al qual pot multar amb fins a 901.000 euros per haver fet tasques de rescat al Mediterrani tot i tenir una llicència que només li permet transportar ajuda humanitària.

“Les institucions, els poders i els ciutadans, tots estem sotmesos a les lleis, i tothom sap el que pot fer i el que no, i ningú s’escapa d’això”, va sentenciar la vicepresidenta, Carmen Calvo, que va recordar que el Ministeri de Foment ja havia advertit el capità del vaixell contra la represa de les missions de rescat.

La rèplica a Calvo va arribar del director de l’ONG, Òscar Camps, que va ironitzar a Twitter: “Sovint no sé si parla ella de veritat o Salvini és el ventríloc.”

A l’ofensiva contra l’ONG catalana s’hi va afegir el president de Vox, Santiago Abascal, que va presentar ahir davant la fiscalia una denúncia contra Proactiva Open Arms per presumpta “col·laboració amb organització criminal per al tràfic de persones”. En l’escrit, acusa l’organització d’infracció de la llei marítima, i sol·licita mesures cautelars com ara la immobilització immediata del vaixell quan arribi a port espanyol i la confiscació. També la detenció del capità per presumpte tràfic il·lícit al mar i l’obertura d’una investigació a l’ONG.

Finalment, Cs i el PP van contribuir igualment a la instrumentalització política de la crisi i van registrar ahir al Congrés una petició conjunta perquè es fixi un ple extraordinari en què Pedro Sánchez doni explicacions sobre els seus “tombs” en la crisi migratòria. Mentrestant, el centenar d’immigrants que, finalment, van desembarcar de l’Open Arms dimarts al vespre a Lampedusa, esperaven ahir conèixer el seu país de destinació, després que cinc estats de la Unió Europea –incloent-hi l’espanyol– confirmessin la disposició a repartir-se’ls.

El ministre de l’Interior italià, Matteo Salvini, va demanar a Madrid que se’n faci càrrec i que n’acceleri la distribució. “El ministeri espera que la Comissió Europea, d’acord amb el govern d’Espanya, que ja havia posat a disposició els seus ports [...], posi en marxa el mecanisme” de distribució dels rescatats, va indicar Salvini en un comunicat.

Investigació en marxa

“Vaixell espanyol, ONG espanyola, és correcta la decisió d’enviar una nau militar cap a Espanya”, hi va afegir. Els immigrants –més d’un centenar, entre els 83 desembarcats dimarts, una vintena que es van llançar a l’aigua i els evacuats per raons mèdiques–, van viure 19 dies amuntegats a la coberta del vaixell després d’haver estat rescatats al Mediterrani entre l’1 i el 10 d’agost. La seva primera nit en terra ferma la van passar en un centre d’acollida a l’illa després de sotmetre’s a un examen mèdic al mateix moll on van desembarcar. Passada la mitjanit d’ahir, acabava el desembarcament, ordenat per la fiscalia d’Agrigent (Sicília), que també va determinar el comís temporal del vaixell humanitari durant dues setmanes. Paral·lelament, l’Open Arms salpava de matinada del port de Lampedusa fins a Porto Empedocle, a Sicília, tal com va determinar el fiscal. Els immigrants podrien ser traslladats els pròxims dies a Sicília per esperar allà que es resolgui la distribució entre Espanya, França, Alemanya, Luxemburg i Portugal, els cinc països que s’han ofert a rebre’ls. En el cas dels que vagin a Espanya, se suposa que els durà el vaixell militar Audaz –el que en un principi havia de recollir tots els immigrants i dur-los al port de Palma–, ja que ahir continuava navegant rumb cap a Itàlia.

Des d’Itàlia, el fiscal d’Agrigent, Luigi Patronaggio, que va ordenar el desembarcament després de pujar a bord de l’Open Arms amb un equip mèdic, està investigant la suposada “denegació i omissió” de deures oficials.

La investigació no està dirigida encara contra ningú en concret, però tothom sap que la prohibició de desembarcar la va dictar Salvini.

El líder ultradretà va ser criticat dilluns al Senat, durant el debat de la crisi política que ha desembocat en la renúncia del primer ministre, Giuseppe Conte.

901.000
euros
de multa es podria imposar a Proactiva Open Arms pel rescat dels immigrants.
5
estats europeus,
incloent-hi l’espanyol, van confirmar ahir que acolliran part dels immigrants de l’‘Open Arms’.

L’‘Ocean Viking’ reclama port

Redacció

L’ ONG SOS Méditerranée, que opera amb Metges Sense Fronteres el vaixell humanitari Ocean Viking, va advertir ahir que necessiten una solució “ràpida” per desembarcar els seus 356 immigrants i evitar que la situació degeneri a bord, on l’estrès augmenta. “El capità ha fet la seva feina a l’assistir persones en perill en alta mar, i correspon ara als estats fer la seva i trobar una solució, que ha de ser ràpida”, va declarar a Efe el director d’operacions de l’organització, Frédéric Penard. Des de fa una setmana, el vaixell està entre Itàlia i Malta. El primer país no li ha donat resposta i el segon al·lega que no és un afer de la seva competència, ja que els rescats van tenir lloc fora de les aigües sota la seva responsabilitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona