Política

La Moncloa adverteix que portarà el pla d’acció exterior al TC per presentar Catalunya “com una ficció d’estat”

Presenta un requeriment d’incompetència davant la Generalitat perquè en un mes anul·li o derogui parts de la norma

La ministra portaveu en funcions, Isabel Celáa, ha anunciat que han fet un requeriment d’incompetència al Govern pel pla d’acció exterior i de la UE 2019-2022, que la Generalitat va aprovar el 25 de juny. Es tracta d’una advertència que el govern espanyol pot fer a les comunitats autònomes per demanar que, en el període d’un mes, anul·lin o deroguin parts de normes que considera que contravenen les competències de l’Estat. És un pas previ a portar la qüestió davant del Tribunal Constitucional.

Segons la Moncloa, el pla presenta Catalunya “com una ficció d’estat”. Entre d’altres, Celáa ha posat d’exemple que el pla presenta Catalunya “com a subjecte internacional” i “obvia” que l’acció exterior autonòmica s’ha de “coordinar” amb l’estatal. “No es parla del servei exterior de l’Estat ni de la necessitat de coordinar-se amb aquesta política, ni de la Constitució i no es refereix que Catalunya és comunitat autònoma afavorint altres expressions més ambigües”, ha manifestat Celáa.

A la roda posterior al Consell de Ministres, la ministra portaveu ha remarcat que el Tribunal Constitucional ha “recordat en diverses sentències” que l’acció exterior reconeguda a les comunitats autònomes ha de “respectar l’exercici i direcció que posseeix l’estat de la política exterior, tal com estableix la Constitució”. Des del govern espanyol en funcions consideren que el pla director aprovat per la Generalitat no s’adequa als “principis i directrius” que han de regir l’acció exterior de les comunitats autònomes.

Pas previ a la interposició d’un recurs al TC

El ministre en funcions d’Agricultura –que va assumir Política Territorial després de la sortida de la ministra Batet-, Luís Planas, ha detallat que es tracta d’un “pas previ” a portar el cas davant del Tribunal Constitucional. La Generalitat té a partir d’ara un mes per modificar el pla i anul·lar les parts que, segons Planas, són “lesives” amb la legislació i les competències de l’Estat.

“Es tracta de donar una oportunitat al Govern perquè en 30 dies modifiqui el contingut perquè s’adapti a la Constitució”, ha manifestat Planas. Segons el ministre en funcions, hi ha una “omissió sistemàtica” dins del pla –que s’ha publicat en català i anglès- del fet que Catalunya “està dins d’Espanya” i d’ús “d’expressions equívoques”. Per exemple, ha dit que en anglès es tradueix l’expressió “actor reconegut al món” per ’country recognised aroud the world’ o es parla de “ministres” per referir-se als consellers. Planas també ha afirmat que existeix una “falta de correspondència de les competències autonòmiques i estatals”.

En aquest pla estratègic, aprovat el 25 de juny pel Govern, també es preveu obrir tres noves delegacions a l’Argentina, Mèxic i Tunísia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones, tot i no respectar-los

barcelona