Política

Trump obre la porta a reunir-se amb el president iranià

El president nord-americà estaria disposat a parlar-hi “si les circumstàncies són correctes”

Emmanuel Macron creu que es donen les condicions perquè es produeixi aquesta trobada

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha assegurat aquest dilluns que està disposat a reunir-se amb el seu homòleg iranià, Hassan Rouhani. Al mateix temps, ha insistit que l’acord nuclear amb l’Iran de 2015 va ser “ridícul”.

En una roda de premsa conjunta amb el president francès, Emmanuel Macron, al final de la cimera del G7 a Biarritz, Trump ha apuntat que “si les circumstàncies són correctes, estaria certament d’acord” a reunir-se amb el president iranià.

Trump ha assegurat que té “bones sensacions” amb Iran, però ha avisat que qualsevol nou acord nuclear hauria d’implicar que la república islàmica no tingui accés a l’arma nuclear ni desenvolupi míssils balístics “durant molt més temps”.

Això no obstant, ha assenyalat que l’Iran “no és el país que era” quan ell va arribar a la Casa Blanca fa dos anys i mitjà i no ara no tanca la porta a una negociació per aconseguir un nou pacte nuclear que substitueixi el que es va assolir el 2015, que ha tornat a desqualificar com “un mal acord”.

La invitació a una eventual reunió entre Trump i Rohaní l’ha fet minuts abans Emmanuel Macron, que ha afirmat que ara “es donen les condicions” perquè es produeixi aquesta trobada, que espera que es pugui tancar “en les properes setmanes”.

Per Macron, la sortida d’Estats Units de l’acord nuclear ha aportat el benefici de pressionar al règim dels aiatolàs, a causa de la deterioració de l’economia iraniana, però també ha fet que Teheran reaccioni amb l’enriquiment d’urani en veure que no es respectava un pacte signat.

“Trump vol un període molt més llarg [per a l’acord] i més llocs vigilats. Per l’altre costat, podem convèncer als iranians que vagin en aquesta direcció si els donem compensacions econòmiques”, ha assenyalat.

El president francès creu que s’ha produït un canvi rellevant en la postura iraniana després que Rohani digués aquest matí que dialogarà amb qualsevol país, si això beneficia l’Iran.

Macron ha volgut puntualitzar que va informar en tot moment de la visita sorpresa del negociador iranià, Mohamad Yavad Zarif, a Biarritz ahir diumenge per reunir-se amb ell i diplomàtics europeus. Segons ell, aquesta moviment diplomàtic no és exactament d’una mediació sinó una “iniciativa concertada”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Manos Limpias admet que la denúncia contra la dona de Sánchez es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona