Política

Les dretes salven Borrell d’explicar la tesi violenta d’España Global

El PP, Cs i Vox fan costat al PSOE perquè el ministre no vagi al Congrés per l’informe als ambaixadors que nega el pacifisme i parla de tumults

Podem vota amb ERC i JxCat

“Fals: El moviment independentista és pacífic. Verdader: Hi ha hagut sectors que s’han radicalitzat i s’han implicat en actes violents. Exemple d’això és l’assetjament tumultuari al Departament d’Economia de la Generalitat el 20 de setembre del 2017.” Amb arguments com aquest de què és fals o verdader, España Global, la secretaria d’estat que ocupa l’exdiputada d’UPyD Irene Lozano, ha elaborat l’informe La realitat sobre la realitat del procés independentista per auxiliar ambaixadors espanyols a l’hora de no perdre la batalla internacional pel relat. Tot i que l’informe alimenta la tesi violenta abans que ho abordi el Suprem i fins i tot parla dels “tumults” com ho fa el delicte de sedició en el Codi Penal (article 544), el PP, Ciutadans i Vox van sortir al rescat de Josep Borrell i van sumar els seus vots als del PSOE ahir a la diputació permanent per evitar que prosperés la petició d’ERC i JxCat –avalada per Unides Podem– perquè el ministre d’Afers Exteriors expliqués al Congrés per què una secretaria d’estat seva viola la presumpció d’innocència dels presos polítics i anticipa tipus penals abans que el Tribunal Suprem dicti una sentència.

Nou auxili al front dretà

Si bé Pedro Sánchez i el PSOE es refereixen com a “soci preferent” a Unides Podem, cada cop que es tracta de salvar Borrell, la majoria que surt a l’auxili del PSOE és la de les tres dretes que encarnen Pablo Casado, Albert Rivera i Santiago Abascal, i que es van manifestar juntes a la plaça de Colón de Madrid el 10 de febrer. La primera missió de socors tenia lloc també a la diputació permanent –l’òrgan que substitueix el ple del Congrés en períodes inhàbils com ara l’estiu– el 30 de juliol, quan el PP, Cs i Vox van fer costat al PSOE per salvar Borrell d’haver d’explicar –com li exigien ERC i JxCat– el presumpte espionatge sobre les ambaixades catalanes.

Per Laura Borràs (JxCat), l’informe d’España Global abonant la violència és inacceptable perquè té “expressions idèntiques a l’escrit d’acusació dels fiscals” i viola el conveni de drets humans quan en l’article 6 parla del dret a un judici just. Borràs va recordar que la vicepresidenta Carmen Calvo ha donat per fets “delictes” i que la mateixa Lozano ho ha fet equiparant el procés amb una violació sexual. Pel fet de tenir rang de secretària d’estat, Lozano –autora del Manual de resistencia que firma Sánchez– cobra un sou de 110.000 euros, que supera el del president.

A favor de la culpabilitat

Des d’ERC, la diputada Montse Bassa es va sumar a la denúncia de l’informe de 70 pàgines enviat als ambaixadors perquè, va dir, és “una autèntica campanya mediàtica a favor de la culpabilitat de les preses i els presos polítics”. “A més repressió, més voluntat de mobilització. I gràcies a l’incansable treball de desprestigii dirigit per Borrell a escala internacional, ens estan ajudant enormement que el moviment independentista sigui cada cop més transversal”, va reblar Bassa. “L’intent de desmuntar el procés és tan cutre que evidencia la debilitat d’un estat que no ha sabut donar una resposta democràtica al conflicte”, reprotxava al PSOE la diputada d’En Comú Podem Aina Vidal.

Borrell, pendent de fer el salt a la UE com a cap de la diplomàcia europea, rebia el suport d’Edmundo Bal, diputat de Cs que va ser destituït com a advocat de l’Estat pel govern de Sánchez i Borrell per haver volgut mantenir la tesi de la rebel·lió violenta, i d’Ignacio Garriga (Vox), que troba “tebi” l’informe d’España Global. En nom del PSC, José Zaragoza va defensar un “document diàfan que explica amb racionalitat i senzillesa” i va carregar contra ERC i JxCat i alhora contra el PP, Cs i Vox pel debat que “no produeix res que solucioni” el conflicte i aviva una “dinàmica en què s’abusa de la fe i no s’usa la raó”.

LA FRASE

L’informe és una autèntica campanya a favor de la culpabilitat de les preses i els presos polítics
Montse Bassa
diputada d’erc al congrés


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona