Política

Allau d’esborranys per retocar tributs propis i cedits

El Parlament té a tramitació tretze proposicions, la majoria del PP, Cs i els comuns

ERC vol que el govern hi posi ordre

Tot i l’escassa capacitat normativa de la Generalitat, i el poc pes que tenen els tributs propis i cedits en els quals pot incidir en el conjunt de la cistella d’impostos que la financen, al Parlament hi ha ara mateix en tramitació fins a tretze proposicions de llei que pretenen regular o compendiar mesures en el camp fiscal. Això sí, només una la impulsa un dels socis de l’executiu –ERC la va presentar al novembre, si bé des del març té pendent arrencar els treballs en ponència– i l’únic que pretén és “delegar legislativament en el govern” la refosa en un text únic de la normativa pròpia sobre tributs cedits. “Per millorar la seguretat jurídica i la coherència normativa, i per atorgar la claredat necessària i la màxima simplicitat possible, és convenient ordenar i refondre el conjunt de les normes vigents que regulen els impostos cedits a Catalunya”, reclama l’exposició de motius. “Per tal de mantenir ordenat i sistematitzat el dret fiscal, cal facultar el govern a harmonitzar-lo”, remata, una feina per a la qual, si el text s’acabés aprovant tal com està, li donaria tot just nou mesos. De fet, dues de les altres proposicions en tramitació són de Cs, i reclamen mesures similars, una per als tributs propis i una altra per als cedits.

Els comuns, possibles aliats en el pressupost que tot just es comença a negociar, tenen dos textos en tramitació que en podrien dependre, ja que el govern no s’ha tancat a parlar d’una reforma fiscal. La primera, això sí, reclama l’augment de l’1,5% al 2% del gravamen de l’impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats en el cas de les escriptures de les hipoteques, que han de pagar els bancs, i ja ha quedat desfasada perquè és tot just una de les mesures que el govern va aprovar en decret llei al juliol, ja convalidat en l’últim ple. L’altra proposició, pendent des de l’abril de convocar-se el debat a la totalitat, fa referència a l’impost de successions, que proposen reformar per augmentar-ne la recaptació, ben bé el contrari del que pretenen dues iniciatives més presentades pel PP i Cs.

Aquests grups acumulen la resta de textos, tots també pendents del debat a la totalitat, però amb poques possibilitats de prosperar, que insten a introduir més deduccions en l’IRPF o a rebaixar-lo en els trams inferiors, així com a “modular a la baixa” l’impost de patrimoni i fins i tot suprimir algunes figures.

política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles
Estat espanyol

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada