Política

Tsunami de desobediència pacífica

Una campanya anònima que intenta refer la unitat rep el suport de tots els líders independentistes

Fan una crida a la mobilització i a la desobediència

ERC diu que s’avança en un acord amb JxCat però que no hi ha res tancat

“Tu ets el tsunami. Canviem l’estat de les coses.” amb aquest lema ahir es va llançar a les xarxes socials una nova campanya “constant” en el temps que crida a la mobilització i a la desobediència civil en un moment en què “tot sembla aturat”.

A través de la xarxa Twitter i abans de penjar el manifest, la primera piulada que donava a conèixer la campanya ja rebia el suport dels principals líders i dirigents independentistes a través dels seus comptes. Els presidents Carles Puigdemont i Quim Torra, el president del Parlament, Roger Torrent, Oriol Junqueras i Marta Rovira, entre molts d’altres, apadrinaven i mostraven el suport a una campanya que té la total “confiança” de la classe dirigent, segons va assegurar la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, tot i que va desmarcar els partits de l’autoria d’una campanya que surt a la llum pública just l’endemà que els principals dirigents independentistes es van reunir a Ginebra per acostar posicions després de les diferències expressades en públic aquest cap de setmana passat en l’estratègia a seguir a l’hora de donar una resposta a la sentència contra l’1-O que el Tribunal Suprem té previst llegir a mitjan octubre.

La campanya Tsunami Democràtic sorgeix deu dies abans de la manifestació de la Diada convocada per la Assemblea i anima a donar “un nou impuls” al procés a través també de la resposta a la sentència del Tribunal Suprem, que, segons diu el manifest, s’ha de fonamentar en la no-violència i la desobediència civil com a principals eines. El text també reconeix “la desorientació i la frustració acumulades per les conseqüències de la repressió”, però assegura que en el moment que tot està aturat sorgeix aquest “nou impuls”. De fet, la campanya, que va acompanyada d’un anunci a la xarxa, no és aliena als casos de repressió que hi ha hagut fins ara, per la qual cosa es manté a hores d’ara l’anonimat de la campanya. “Per tornar a generar confiança cal que ens posem en moviment”, es diu en el text, i se subratlla que cal fer-ho “pacificament, amb serenor i convenciment, democràticament, amb determinació i de manera organitzada”. El manifest afirma que no són cap organització, sinó una campanya “constant, continua i inesgotable”.

Ginebra i Brussel·les

La campanya sorgeix l’endemà que els principals dirigents independentistes es vam reunir a Ginebra per tractar de consensuar un acord que doni resposta a la sentencia del Tribunal Suprem. Aquesta signatura, però, encara es farà esperar, segons va explicar ahir la portaveu republicana. No s’han pronunciat els dirigents de JxCat perquè esperen que els diputats i els senadors d’aquesta formació viatgin avui fins a Brussel·les per reunir-se amb Puigdemont, amb qui tindran jornades de treball fins demà, dimecres. Sempre segons fonts republicanes, de moment, en les reunions a Ginebra s’han posat sobre la taula algunes propostes concretes que encara no han rebut el suport unànime de totes les parts. Recordem que fins ara algunes de les propostes que s’han fet públiques han estat sempre per part d’ERC, com ara la convocatòria d’eleccions, la qüestió de confiança i el govern de concentració, el darrer suggeriment, llançat pel president Roger Torrent, que va ser respost pel Twiter del president de la Generalitat amb un avís al mateix Torrent: investir president a Puigdemont. Una piulada que va ser esborrada més tard i rectificada però que sacsejava la trobada a Ginebra. En aquest sentit, però, les esmentades propostes encara no han estat descartades, segons va explicar ahir Villalta. “Hem de superar les etapes de retrets i atacs”, va dir la dirigent. Però en les relacions entre les dues formacions pesen pactes com el de la Diputació de Barcelona entre JxCat i el PSC, que va donar la presidència d’aquesta institució a la socialista i alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín, i els d’ERC amb el PSC que van apartar JxCat de les alcaldies de Sant Cugat del Vallès i Figueres.

“Hem avançat.” Va ser l’únic punt positiu amb què Vilalta es va atrevir a resumir la reunió de Ginebra, en la qual, segons la també diputada, no es va tractar la campanya Tsunami Democràtic. Sí que es van perfilar moltes accions i propostes, algunes de les quals ja estan consensuades, tot i que Vilalta també va recordar que ERC donarà suport a totes aquelles que “generin més consens” i serveixin “per enfortir-nos”, una de les premisses que els republicans sempre han posat sobre la taula quan al gener s’intentava investir a distància Carles Puigdemont.

La reconstrucció d’un consens entre les files independentistes és un dels objectius que hauran d’afrontar aquests pròximes dies ERC i JxCat, sense oblidar que com a socis de govern també tenen en l’agenda política la prioritat de l’aprovació d’un pressupost que permeti de tirar endavant la gestió de la Generalitat i d’enfortir les institucions. El vicepresident, Pere Aragonès, començarà els contactes aquesta mateixa setmana, tot i que els grups de l’oposició ja han expressat els seus dubtes davant del que consideren que és una actuació que s’inscriu més en una precampanya electoral que no pas en la gestió governamental. El següent front obert serà la investidura de Pedro Sánchez, amb un termini a l’horitzó, el 23 de setembre. O acord i investidura o hi haurà eleccions el 10 de novembre. Els republicans ahir van instar el president en funcions a aclarir-se i a prendre una decisió.

LES FRASES

Els drets, si no s’exerceixen, perden sentit. Hi estem compromesos. Sort i endavant
Quim Torra
president de la generalitat
El compromís amb la no-violència ens fa més forts. Ara comença el temps de la represa
Carles Puigdemont
130 president de la generalitat
Votar no és delicte! La democràcia prevaldrà per sobre de tot i ens conjurem per defensar-la
Oriol Junqueras
president d’erc
Tal com vam sortir a defensar les urnes, sortirem a defensar la democràcia i els drets
Marta Rovira
secretaria general d’erc

El PSC i els Comuns desconfien d’un govern dividit

El portaveu de Catalunya En Comú, Joan Mena, va qualificar ahir d’“electoralista” la proposta del president del Parlament, Roger Torrent, d’un govern de concentració com a resposta a la sentència. “Demanaríem que no es disfressi de proposta política el que és un fracàs del govern de la Generalitat”, els va retreure, i els va animar a posar els esforços a “desbloquejar i negociar” uns pressupostos a Catalunya amb un diàleg sincer i “sense anuncis d’estiu”, en referència a l’anunci del vicepresident del govern, Pere Aragonès. També el líder del PSC, Miquel Iceta, es va mostrar contrari a facilitar uns pressupostos amb un govern “dividit i desorientat” que, a més, “aposta per la confrontació”. Iceta va reiterar que amb divisió i sense pressupost cal anar a eleccions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia