Política

Torra farà una crida a la democràcia a Madrid

El president obrirà el curs polític amb una conferència a la capital espanyola on donarà continuïtat a l’aposta per la “confrontació” democràtica

El president de la Generalitat, Quim Torra, donarà el tret de sortida al curs polític amb una conferència aquest dijous a Madrid on farà una crida a la democràcia. No es preveu que el president anunciï possibles reaccions a les sentències de l’1-O, l’esdeveniment que marcarà el nou curs.

La ponència que Torra llegirà en el seu primer gran acte a Madrid des que és president –-un esmorzar informatiu organitzat per Europa Press que tindrà lloc a partir de les 9:00 a l’hotel Villa Magna– es titula Democràcia. Segons han explicat fonts de Palau a l’ACN, Torra hi desenvoluparà com entén aquest concepte i donarà continuïtat a l’aposta per la “confrontació democràtica”.

Torra ja va esbossar a Prada els primers detalls de la seva estratègia política, quan va afirmar que “no hi ha cap altre camí que la confrontació democràtica”, després que el govern espanyol advertís que portarà el pla d’acció exterior del govern al Tribunal Constitucional si no el modifica. “No hi ha cap altre camí que la confrontació democràtica i la defensa dels nostres drets socials i polítics”, va reafirmar.

El cap de l’executiu estarà acompanyat a Madrid de la consellera de Presidència, Meritxell Budó; del conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró; de la consellera de Salut, Alba Vergés, i del delegat del Govern de la Generalitat a Madrid, Gorka Knörr.

L’acte començarà amb una presentació a càrrec del president d’Europa Press, Asís Martín de Cabiedes, i a continuació Torra farà la seva intervenció. Després s’obrirà un torn de preguntes.

La conferència tindrà lloc dos dies després del viatge del president de la Generalitat a Brussel·les, on s’ha reunit amb Carles Puigdemont i electes de JxCat al Parlament, Congrés i Senat. També arriba sis dies abans de la Diada de l’Onze de Setembre –que el Govern vol que simbolitzi la “primera resposta” a la sentència de l’1-O–, i després que el TSJC fixés per al 25 i 26 de setembre el judici contra el propi Torra per desobediència a la Junta Electoral Central (JEC) amb la pancarta del llaç groc a la façana de Palau.

Resposta a les sentències

El president s’ha reunit els darrers mesos amb partits sobiranistes, entitats, sindicats i patronals per buscar un punt en comú per donar resposta a les sentències de l’1-O. De moment no hi ha acord dels partits i les institucions per afrontar el veredicte judicial. De fet, ERC aposta per convocar eleccions, sobretot si no s’aproven els pressupostos, o bé per sotmetre Torra a una qüestió de confiança. De la seva banda, el president del Parlament, Roger Torrent, ha proposat un govern de concentració sobiranista.

En canvi, JxCat allunya l’escenari electoral. Fins i tot fonts de Palau van explicar a l’ACN que una de les opcions que es contemplen és tornar a intentar investir Puigdemont. La cimera del cap de setmana passat a Suïssa –amb els propis Torra i Puigdemont, i representants de JxCat, ERC, CUP, ANC i Òmnium– va acabar sense cap acord tangible, tot i que es va millorar en la predisposició de les parts per avançar en properes trobades.

Després dels viatges a Brussel·les i Madrid, Torra clourà l’agenda setmanal amb una roda de premsa a les 11:00 a Palau amb el conseller Puigneró sobre Identitat Digital autosobirana.

Torra al TNC i Puigdemont a Madrid

El president ja va iniciar el curs de l’any passat amb la conferència El nostre moment, en aquell cas al Teatre Nacional de Catalunya (TNC), ara fa just un any. Torra va emplaçar el cap del govern espanyol, Pedro Sánchez, a negociar un referèndum d’autodeterminació, i va advertir que no acceptaria cap sentència del Suprem que no fos l’absolució dels “presos polítics”.

El president Carles Puigdemont va ser l’últim cap del govern que va fer una conferència a Madrid, el maig de 2017 –cinc mesos abans de l’1-O–, acompanyat per l’aleshores vicepresident, Oriol Junqueras, i el conseller d’Exteriors, Raül Romeva. El líder de JxCat va advertir que no aturaria el referèndum tot i mantenir l’oferta de diàleg.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona