Política

Sánchez trenca amb Iglesias en un ple marcat per la Diada

El president en funcions mira a les eleccions del 10-N i ni trucarà al líder de Podem

ERC no va al Congrés i Borràs (JxCat) hi recorda els presos polítics i que no hi pot parlar català

La desconfiança en privat entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias va emergir ahir en públic en un ple al Congrés convocat perquè el president en funcions expliqués els últims consells europeus sobre el Brexit i que, a l’hora de la veritat, va ser l’últim acte de la ruptura entre el PSOE i Podem, amb la Diada com a teló de fons. Incapaços de parlar –ni per telèfon– des del 25 de juliol de la investidura fallida, Sánchez i Iglesias es van dir tot el que s’havien de dir en viu en la primera ocasió que tenien, i el desenllaç és que la repetició electoral del 10 de novembre pren cos. “És preferible sempre el govern de coalició que una repetició electoral”, va dir el líder de Podem, que es va oferir a “saltar-se el protocol” i ser ell qui telefoni. “Si té alguna qüestió, convoqui la taula de negociació i allà expliqui si té res més a plantejar al PSOE que no sigui la coalició”, va dir Sánchez amb desdeny.

Un cop airejat el secret de domini públic que tots dos ni es parlen, Iglesias insta a recuperar l’oferta del juliol –vicepresidència social i tres ministeris–, confrontar-la amb la del PSOE del govern en solitari i trobar una “sortida intermèdia”. Si per Iglesias Itàlia ha donat una lliçó fent una coalició en quinze dies entre el Moviment 5 Estrelles i el Partit Demòcrata, Sánchez sosté que els 65 governs que hi ha hagut a Itàlia des de la Segona Guerra Mundial proven que és millor un govern en solitari com a Portugal. “A Espanya, des del 1939 hi va haver una dictadura; no sé si estem en condicions de criticar la democràcia italiana”, rebatia Iglesias. “Ens deia que [amb els ministeris] li oferíem la caseta del gos, gerros decoratius, farfolla...”, va dir Sánchez amb termes que Iglesias no ha dit. En vista de la ruptura que acosta les quartes eleccions en quatre anys, Meritxell Batet, presidenta del Congrés, és rebuda avui per Felip VI, que vol obrir una ronda de contactes per certificar el fracàs.

Felicitació per la Diada

Sánchez no es va oblidar de la Diada i s’hi va referir per qüestionar que sigui de tots. “Tant de bo arribi aviat el dia en què la Diada sigui la festa de tots els catalans i no la d’una part”, va dir. A Twitter, a més, va felicitar els catalans amb un “Bona Diada a tothom!”, en català, i hi va afegir un lament en castellà: “Avui hauria de ser un dia que uneixi tots els catalans i catalanes. Pel camí del diàleg dins de la Constitució, la convivència, el respecte i l’entesa.” Els missatges li van costar una allau de recordatoris de l’absència dels presos i exiliats.

Si ERC es va absentar, Laura Borràs (JxCat) sí que va voler ser en el ple per entonar una queixa pel vet al diàleg imposat per Sánchez i recordar l’excepcionalitat de tenir presos polítics, exiliats i tres eurodiputats –Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Toni Comín– sense poder ocupar l’escó guanyat a les urnes. “Si fóssim en un estat respectuós, jo podria parlar avui aquí al Congrés en català i no hi hauria ple per la Diada. O és que fan ple el 12 d’octubre?”, es va preguntar Borràs.

La portaveu de JxCat, que va intervenir i va agafar el TAV per ser a Barcelona per manifestar-se, va reprotxar a Sánchez una política que resumeix com “als independentistes, ni aigua”, i el va instar a escoltar el carrer, perquè “la independència és l’únic camí”. “Tots sabem que res es resoldrà mentre hi hagi presó o exili. El tsunami democràtic que es prepara a Catalunya potser els ajuda a recuperar, si no la sensatesa i la justícia, sí el sentit de la política, perquè és la política la que resoldrà el conflicte, no l’odi; el diàleg, no les porres; les urnes, no les imposicions”, va afirmar.

Des de Cs, Albert Rivera lamentava que ell no pot celebrar la Diada –Cs sí que celebra el 2 de maig a Madrid– i exigia a Sánchez que enviï el requeriment a Quim Torra per aplicar l’article 155 per l’avís de no acatar una condemna del Suprem. “Si li traiem Veneçuela, ETA i el 155, al liberal espanyol no li queda res. És un hipòcrita”, va dedicar Sánchez a Rivera.

LES FRASES

Tant de bo arribi aviat el dia en què la Diada sigui la festa de tots els catalans i no la d’una part
Pedro Sánchez
president espanyol en funcions
Si fos respectuós l’Estat, jo podria parlar en català i no hi hauria ple per la Diada. O fan ple el 12 d’octubre?
Laura Borràs
Portaveu de jxcat al congrés


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

polònia

Tusk avisa d’una “era de prebèl·lica” a Europa

barcelona
política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona