Política

La reelecció de Junqueras i Rovira reobre el debat a ERC

Diumenge seran ratificats en unes eleccions a la direcció que enceten el congrés

Demanen “cohesió” per créixer

Amb una única candidatura presentada, en la qual repeteixen Oriol Junqueras com a president i Marta Rovira com a secretària general, i els seus àlter ego sobre el terreny, Pere Aragonès com a coordinador nacional i Marta Vilalta com a adjunta a la secretaria general, ERC fa eleccions diumenge per renovar la direcció. El tàndem líder des del 2011 serà reelegit així per segon cop, al capdavant d’un equip que manté tres pesos pesants com a vicesecretaris (Sergi Sabrià a comunicació, Lluís Salvadó a coordinació interna i Isaac Peraire a vertebració territorial) i en què guanyen força tres vicesecretàries (Marta Vilaret, l’única que ja ho era, que assumeix la nova àrea de drets, llibertats i lluita antirepressiva; Raquel Sans, la de dones, i Sara Bailac, la d’acció política).

Tot i saber-se guanyadora, la candidatura ha fet una pila d’actes electorals les darreres setmanes arreu dels Països Catalans per explicar el seu projecte. “Com més cohesionada estigui ERC, més podrem avançar”, resumien Junqueras i Rovira, a més de Raül Romeva i Joan Tardà, en un article conjunt a El Periódico. “Per això és tan important que en les pròximes setmanes i en el marc del Congrés Nacional tots els membres del partit  sapiguem encarar un debat ric, intens i molt participat que ens meni a prendre les decisions més encertades i que ens permeti enfortir aquesta eina que és ERC”, prosseguien, tot instant a “fer pinya” amb la candidatura. El repte del partit, diuen, “rau a guanyar la confiança de centenars de milers de ciutadans que encara avui perceben distant la República Catalana”. La mateixa Rovira, a Catalunya Ràdio, també ho justificava: “La direcció amb Junqueras està molt madurada, molt parlada; és un combat contra la repressió, perquè no volen que dirigim el partit i per això hi hem de ser, però alhora hem de ser conscients de les limitacions, i d’aquí el doble tàndem claríssim que presentem.”

La votació, que inclou la tria de 20 consellers i conselleres nacionals d’entre una llista de 54 candidats, es farà en divuit seus, però tindrà només urnes electròniques, i s’espera que el gros voti per internet, de 9 del matí a 8 del vespre. La tria obre un procés congressual que s’acabarà a finals d’any, es diu el 30 de novembre, en un conclave en què ERC haurà d’aprovar la nova ponència estratègica. Ara s’obrirà un procés per redactar l’esborrany i presentar-hi esmenes.

Els crítics insten a votar en blanc

El Col·lectiu Primer d’Octubre no ha presentat cap llista alternativa, però ha instat al vot en blanc o a l’abstenció per exhibir el desacord amb la direcció. A més, un dels seus líders, l’exdiputat Joan Puig, aspira a ser conseller nacional. El grup, que prepara una proposta pròpia de ponència estratègica, diu que s’ha obviat l’actual, que parla d’unilateralitat i dona “plena legitimitat” al mandat de l’1-O. Els crítics no han aconseguit que s’aprofiti la votació per consultar la militància pel vot en un nou debat d’investidura de Sánchez, en què volen un no.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona
política

La incertesa per la carta de Sánchez sacseja l’inici de campanya pel 12-M

barcelona
Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona
Estat espanyol

Manos Limpias admet que la denúncia es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona