Política

Incomparable

Amb menys manifestants, la Diada supera les convocatòries de l’espanyolisme a Madrid i Barcelona

L’independentisme català és la reivindicació continuada que mobilitza més gent a Europa i gairebé a tot el món

Que el desencís, la desorientació i el cansament van suposar la disminució del nombre d’assistents a la Diada és una evidència, com també ho és que, malgrat tot, les 600.000 persones posen de manifest que l’independentisme català, en vuit anys, és el moviment de reivindicació continuada amb més capacitat de mobilització dels últims anys a Europa i també al món. Una altra cosa seria la capacitat d’incidència i la velocitat de consecució dels objectius, però les xifres entre els assistents d’aquest any i els dos milions dels anys de més èxit no troben comparació enlloc.

Barcelona mateix, però en resposta a esdeveniments concrets o de caràcter mundial, ha viscut manifestacions com ara la del No a la guerra de l’Iraq del 2003, que va aplegar 1,3 milions de persones amb una reivindicació que en tres mesos va mobilitzar 36 milions de persones arreu del món. Un any després, i per l’atemptat d’Al-Qaida a Madrid, van sortir un milió i mig de persones a la capital catalana i vuit milions arreu de l’Estat. El 2011 el moviment del 15-M va mostrar durant mesos una alta capacitat de mobilització, però mai es van arribar a aquestes xifres, i en la gran manifestació mundial del 15 d’octubre s’hi van reunir entre 60.000 i 400.000 persones, segons qui donés les dades.

L’independentisme escocès, tot i tenir menys habitants (5,4 milions), ha tingut la xifra més alta de manifestants en la manifestació de Glasgow del 5 de maig, quan va reunir 100.000 persones per reclamar un altre referèndum, segons informa Daniel Postico, molt lluny dels assistents a la tercera marxa al País de Gal·les de dissabte passat. Per trobar xifres similars de mobilització independentista ens remuntem al 1989 a la Via Bàltica protagonitzada per Lituània, Letònia i Estònia, amb 1,5 i 2 milions de persones.

Per la seva banda, l’espanyolisme va tenir l’èxit més gran a Barcelona en reunir 350.000 manifestants, segons la Guàrdia Urbana, el 8 d’octubre del 2017, una xifra que ni a Madrid van poder superar el PP, Cs i Vox el 10 de febrer passat, quan van reunir 45.000 persones.

Els últims mesos Londres ha estat l’escenari de diferents mobilitzacions pel Brexit i la més multitudinària va ser la del 25 de maig, amb un milió de persones. A França el moviment continuat des del novembre dels Gilet Jaunes ha aplegat 288.000 manifestants el dia de més seguiment i, com va dir ahir la diputada Laura Borràs (JxCat), només les protestes a Hong Kong, que han mobilitzat dos milions de persones, han superat les de la Diada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona
POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona