Política

DOLORS PONS I SAIS

ALCALDESSA DE VILADAMAT (CUP)

“Cal habitatge per mantenir els joves al poble”

L’Ajuntament ha adquirit una finca per fer-hi habitatge per als joves

La xarxa d’aigua, l’escola i la recollida de residus, projectes del mandat

Canvi amb continuïtat
Dolors Pons va ser edil de Cultura en l’anterior mandat amb l’alcalde Robert Sabater (CUP), que no aspirava a repetir en el càrrec aquest 2019. Com és habitual en els municipis on governa la CUP, va ser escollida en assemblea per liderar la candidatura. Professionalment treballa en el sector de l’ensenyament des de fa més de 30 anys. Es jubilarà l’any que ve i diu que així podrà dedicar-se plenament a l’Ajuntament.

Tot i el canvi a l’alcaldia, ara amb Dolors Pons a primera línia, el consistori de Viladamat repeteix la configuració de l’anterior mandat: la CUP manté els sis regidors i a l’oposició Junts es queda amb un representant.

Viladamat segueix com a plaça forta de la CUP?
Sí, potser com passa als pobles, ens han escollit més per les persones que som que per ser de la CUP; però possiblement també per ser de la CUP perquè els veïns han conegut la nostra forma de fer, veuen que el que fem és treballar pel benestar del poble, per millorar el que es pugui i no per estar aquí per un càrrec i mantenir-lo. També és veritat que en altres eleccions que no siguin les municipals, la CUP recull en percentatge molts vots aquí; per tant, alguna feina hem fet.
Quin és el repte del mandat?
L’habitatge social per a joves; l’Ajuntament va comprar un terreny tal com es va aprovar en el procés participatiu. La proposta era que els mateixos interessats formessin una cooperativa i ho gestionessin; desgraciadament no ha arribat a bon terme i ara haurem de plantejar-nos de quina manera ho fem efectiu. Estem parlant d’entre cinc i sis habitatges d’uns 90 m². És una necessitat, no hi ha cases de lloguer, els joves han de marxar i hem de fer que es puguin quedar aquí.
Per què no ha arribat a bon terme?
Les persones interessades no s’han acabat de posar d’acord sobre la manera de fer-ho. S’entén que a través d’una cooperativa hauria significat que l’habitatge mai seria seu; retornava a l’Ajuntament al cap de 75 anys. Potser no estem encara prou habituats a aquest concepte diferent de propietat, que seria de fet ús de l’habitatge.
Quina serà, doncs, la fórmula?
Hem de mirar-ho, no ens interessa posar-ho a la venda per fer negoci pur i dur. Possiblement podrà ser habitatge de protecció oficial, o una combinació amb una part de cooperativa. Esperem desencallar-ho en aquest mandat.
Temes per posar a participació?
La gran obra que sotmetrem a participació ciutadana és canviar la canalització d’aigua al nucli antic. És obsoleta i es perd el 60% de l’aigua; s’aprofitaria per soterrar els serveis, embellir carrers i la plaça de l’església. Intentarem acollir-nos al PUOSC perquè els veïns no hagin de pagar contribucions especials gaire elevades.
L’escola ja està renovada?
Vam iniciar la primera i segona fase d’ampliació de l’escola després de molts anys de demanar-ho. Ara intentem que Ensenyament faci la tercera fase, que voldria dir remodelar l’edifici antic, adequar les obertures, els espais, i acabarem d’ampliar el pati amb un terreny que ara és propietat de l’Ajuntament.
Més projectes?
Fem la recollida porta a porta de la matèria orgànica al nucli urbà i ara volem ampliar-ho a tota la població i a tots els residus. També hem d’ampliar la deixalleria, estem pendents d’una subvenció. Es tracta de treure tots els contenidors del poble.
La població segueix estable?
Sí; som uns 472 habitants i és un poble molt actiu, amb entitats, casal, activitats esportives i culturals i gent que participa. Per exemple, els nostres gegants els han fet persones d’aquí, des del motlle de fang fins als vestits.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona